Važna prometna pravila u Norveškoj

Cestovni promet i ograničenja brzine

Norveške ceste su uvijek uske i prolaze kroz brežuljkast krajobraz, što Vas često čini neuočljivim.

Ograničenje brzine je primjereno postojećim uvjetima max 100 km/h na autocestama, 60-80 km/h na državnim cestama izvan gradova i 30-50 km/h u gradovima i selima. Pri gustoj magli, kiši, snijegu ili ledu se brzina mora prilagoditi vremenskim uvjetima.

Dozvoljeni promili u krvi

Dozvoljena granica alkohola u krvi u Norveškoj je toliko niska (0,1 promil), tako da je najbolje da se držite podalje od alkohola, ako još uvijek želite voziti automobil. Budite osobito oprezni „dan poslije“.

Cestarine i mostarine

Cestarine ili mostarine morate platiti na mnogim mjestima u Norveškoj prigodom prolaska mostom ili tunelom, pri ulasku u veće gradove kao i na posebnim dionicama ceste. Iznos varira i plaća se gotovinom. Dakle, potrebno je u automobilu uvijek imati nešto norveških kovanica. Na mnogim naplatnim mjestima nema osoblja.

Zimska oprema

U zimskom periodu (1.studenog do polovice travnja), ukoliko putujete automobilom, obvezne su zimske gume i lanci. Lanci će Vam osobito dobro doći u višim gorskim predjelima gdje su moguće obilne snježne padaline.

Preporučljivo je imati i lopatu i dobru zimsku odjeću uključujući rukavice, kapu i šal.

Ostala pravila

Zakonom je propisana uporaba svjetala na automobilu tijekom cijelog dana kao i sigurnosnog pojasa.

Telefoniranje mobitelom tijekom vožnje je zabranjeno, ukoliko ne koristite slušalice.

Dobro je znati

Policija redovito nadzire promet i ima mnogo automatskih bljeskalica. Ukoliko vas zaustave usljed prekoračenja brzine, kazne su vrlo visoke i po pravilu se moraju odmah platiti.