Turističke atrakcije u provinciji Hordaland

Provincija Hordaland je mnogo više od grada Bergena i istovremeno je jedna od prvih norveških provincija u kojima se turizam počeo razvijati. U produžetku se nalaze izabrani primjeri bogate turističke ponude Hordalanda:

Kultura i arhitektura

 • Voss - narodni muzej na otvorenom Voss sastoji se od zgrade Finnesloftet (od cca. 1250.) i od između dva dvora smještenog dvorskog trga Mølstertunet. U Vossu se nalazi i gotička crkva Vangskyrkja iz 13. stoljeća.
 • Norheimsund - aktivni muzej Hardanger Fartøyvernsenter nudi raznu ponudu najma drvenih plovila i ribolovne izlete, a ima te priliku gledati majstore na djelu dok restauriraju i stvaraju drvena plovila.
 • Øystese - Muzej Ingebrigt Vik krije 140 najljepših skulptura umjetnika Ingebrigta Vika, jednog od najpoznatijih norveških kipara.
 • Røldal - u drvenoj crkvi Røldal Stavkirke potječe iz 13. stoljeća nalazi se raspelo kojemu pripisuju moć ozdravljenja. U Srednjem vijeku je Røldal bio hodočasničko svetište kamo su bolesni dolazili po ozdravljenje.
 • Rosendal - Barunija Rosendal utemeljena je 1678. Sredinom devetnaestog stoljeća dvorcu je priključen romantičan park s prekrasnim vidikovcima. Tijekom ljeta se ovdje održavaju priredbe i koncerti. Grobna kapelica baruna od Rosendala nalazi se kod crkve Kvinnherad jedne od najljepših norveških srednjovjekovnih crkava.
 • Aga - na zapadnoj strani fjorda Sørfjorden nalazi se 31 srednjovjerovna kućica, seoski trgovi i poneke ulučice koje su dio muzeja na otvorenom Agatunet koji leži pod spomeničkom zaštitom.
 • Ullensvang - akladatelj Edvard Grieg često je svoje praznike provodio u Ullensvangu gdje se također nalazila njegova skladateljska kućica koju danas možete vidjeti u vrtu hotela Ullensvang.
 • Odda / Tyssedal - 1914. godine sadrađena i od tada restaurirana industrijska zgrada krije muzej Norges Vasskraft- og Industristadmuseum koji vam priža uvid u razvoj hidroelektrana, opskrbe električnom energijom i kluture radnika. Ovaj je muzej nositelj nekoliko nagrada za svoje izložbe i prezentacije.
 • Zašto ne biste posjetili elektranu ”Tysso 1” na Sørfjordenu koja je svojevremeno bila najveća elektrana na svijetu, a danas je pod spomeničkom zaštitom.

   

  CarWalks – razgledavanje cijelog Hordalanda

  Koncept CarWalks predstavlja simbiozu vožnje automobilom i dobro uklopljene šetnje. Ovakva šetnja automobilom nudi obilaske Hordalanda koji odlično kombiniraju vožnju i šetnju. Na prospektima izleta jasno i nedvosmisleno su navedene točke na ojima trebate ostaviti auto. Šetnja traje 1 do 3 sata (pri prosječnoj brzini hoda). Dobro označene staze mogu se uz pomoć karte i informativnog materijala iz vodiča područja vrlo lako pratiti.

  Doživljaji u prirodi i aktivnosti

  Ako rezervirate NOVASOL-ov objekt u Hordalandu, automatski vam se šalju informativni matrijali vezani uz koncept CarWalks. Želimo vam sretnu vožnju i dobru šetnju!

  • Regija Hardanger - rascvjetani voćnjaci u svibnju pretvaraju ovo područje u zemlju iz bajke. U proljeće je ovdje najljepše.
  • Norheimsund - budete li se zadržavali u to kraju, svakako zapadno od Norheimsunda posjetite slapove Steindalsfossen iz kojih se čak možete prošetati bez da se smočite.
  • Ljetno skijenje na glečeru Folgefonna (Jondalen) - na drugom po veličini norveškom glečeru, Folgefonni, nalaze se odlične skijaške i boarderske staze kao i najdulja glečerska žičara u Norveškoj. S glečera imate prekrasan pogled na cijelu regiju kao i na glečer na čak tri strane svijeta. U svibnju i kolovozu vam na raspolaganju stoje organizirana planinarenja po glečeru. Radi se o polazištu za Jondal na fjordu Hardangerfjorden.
  • Dolina Måbødalen (zapadno od fjorda Eidfjorden) - stara 7 km duga cesta u dolini Måbødalen vodi vas nevjerojatnim krajolicima. Ovdje vas očekuju tri stara puta, od kojih se jedan, Måbøtrappene, sastoji od 124 okuka i 1 300 renoviranih stepenica. Prošećite područjem Måbø Gård prema Fossatrommi (cca. 2 sata). Tijekom ljeta (do sredine lipnja do sredine kolovoza) između Måbøa i Fossatromme vozi i mali vlak.
  • Nedaleko od novog tunela možete posjetiti najposjećeniji vodopad u Norveškoj, Vøringsfossen, čija visina pada iznosi 182 metra.