Više o južnoj Norveškoj

Ova regija je najvažnije norveško turističko odredište, između ostalih razloga i zato što ima najviše sunčanih sati u zemlji, a sastoji se od Aust-Agdera i Vest-Agdera. Fantastične hridi i tipične „sørlandske“ kuće daju ovom području neki osobit šarm. „Sørlandske“ kuće su uske, bijele i nalaze se uz samo more.

Sørlandet je još od kamenog doba sjecište trgovačkih putova Norveške, Danske i Europe. Od srednjeg vijeka do današnjih dana je plovidba između Baltičkog i Sjevernog mora bila jedna od najvažnijih trgovačkih putova sjeverne Europe. Za lošeg su vremena lađe pristajale u za to predviđene luke među hridima i u fjordovima. To je dovelo do trgovačkog rasta sela na ušćima prema otvorenom moru te su se uspostavile nove trgovačke veze. Nizozemci i Englezi su ovdje nabavljali hrastovinu za svoju brodogradnju; položeni su temelji za nastanak nove pomorske zemlje.

Arhitektura i stil gradnje bijelih gradova na obali i danas svjedoče o ekstrovertiranoj povijesti ove obalne regije. Muzeji i zbirke sadrže svjedočanstva svakodnevnog života, moreplovstva i dramatičnog života vezanog uz more ovog područja.

Svakako posjetite Grimstad. Ovdje je književnik Henrik Ibsen napisao svoju prvu knjigu i dramu „Catalina“ dok je radio kao naučnik u ljekarni. Stara je ljekarna prenamijenjena i pretvorena u Ibsenov muzej.

Otočna skupina Lyngør, gdje nema automobilskog prometa, nedaleko od Risøra je doista idilična. 1991. su četiri otoka dobila nagradu najbolje očuvanih naselja Europe. Ove idilične lokacije su dostupne u samo 5 minuta plovidbe. Uživajte u tjesnacima, drvenoj arhitekturi i starom svjetioniku.

U kolovozu posjetite tradicionalni festival drvenih brodova u Risøru. Vidjet ćete brojne brodove iz cijelog svijeta koji su došli sudjelovati i ponosno se pokazati. U to vrijeme ima mnogo kulturnih aktivnosti i izložbi.

U Hausviku kod Lindesnesa možete se susresti s potpuno drugačijom aktivnošću: morskim raftingom. Ribolov na otvorenom moru i druge morske aktivnosti vam stoje na raspolaganju.

Ovo je samo djelić onoga što nudi norveška obala. Obalni krajolik južne Norveške je raj za ljubitelje plovidbe i kupanja. Ljeti se ovdje okupi mnoštvo posjetitelja koji uživaju u kulturnim i sportskim aktivnostima za velike i male. Ljupki gradići odišu posebnom atmosferom koju jednostavno morate doživjeti.

Sørlandet – radujemo se vašem posjetu.