Aktivnosti i atrakcije u Thüringenu

Gradovi Thüringena, Erfurt, Jena, Weimar, Gera i Eisenach od izuzetne su povijesne važnosti za ovo područje te su usko povezani sa važnim povjesnim imenima poput Martina Luthera, Goethea, Bacha i Schillera. Kroz cjelu godinu gradovi pozivaju na niz uzbudljivih događanja, putovanja ali i jedinstvenu kombinaciju povjesti I suvremenog života.

Erfurt

Erfurt, glavni grad pokrajine Thüringen smješten u zelenom srcu Njemačke. Zbog svog geografskog položaja u povjesti je bio moćan grad koji se je razvijao na raskrižju drevnih trgovačkih puteva. O povjesti grada svjedoče mnoge pomno restaurirane građevine i mnogobrojni spomenici.

Jena

U 18. i 19. stoljeću grad je slovio kao kulturni odnosno duhovni centar Njemačke. Velika imena poput Schiller, Feuerbach, braće Schlegel, Fichte, Hegel i Goethe ostavili su značajan trag u povjesti grada. Posjet optičkom muzeju smještenom na Trgu Carl-Zeiss posebno je zanimljiv. U muzeju je smještena zbirka optičkih instrumenata iz petog stoljeća i najstarijeg planetarija na svijetu.

Gera

Godine 1891 u gradu Gera rođen je poznati slikar Qtto Dix. Umjetnička zbirka sadrži oko 400 njegovih radova. Posebno zanimljivi su duboki podrumi iz 16. stoljeća, dugi 9km a građeni su kao podrumi za pivovare.

Eisenach

Gradovi Eisenach i Wartburg posebno su poznati po mnogobrojnim povjesnim događajima i važnim ličnostima. Od 1999 godine na UNESCO listi Svjetske baštine nalazi se grofica Elizabeta koja je nakon svoje smrti proglašena svetom. Eisenach je rodno mjesto poznatog skladatelja i virtuoza Johanna Sebastiana Bacha.

Kulturna baština Weimar

Weitmar, grad mnogobrojnih kulturnih spomenika od kojih su mnogi pod zaštitom UNESCO-a. Kulturna baština, uvrštena na Unescovu listu svakako je vrijedno posjeta. Rodna kuća Goethesa, rodna kuća Schilersa, gradska palača, park Ilm, dvorac i park Ettersburg samo su neki od mnogobrojnih spomenika koje Svakako treba posjetiti ukoliko se nađete na ovome području.

Alternativni park medvjeda- Bärenpark Worbis

U jedinstvenom parku koji se proteže na 40.000 četvornih metara posjetitelji mogu u svojem neposrednom okruženju doživjeti susret sa medvjedima i vukovima. park je otvoren tijekom cjele godine.

Akvarij Erfurt

U akvariju Erfurt nalazi se oko 4.000 raznih morskih životinja. Između mnogih tu se nalaze morski pas, pirane, ali i slatkovodne ribe iz cjelog svijeta. Akvarij je otvoren tijekom cjele godine.

Bajkovita šuma Saalburg

Šuma u kojoj vas očekuju poznati likovi iz bajki. Crvenkapica, Ivica i Marica, Snjeguljica i mnogi drugi bajkoviti likovi iz čudesnog svijeta.ta bajkovita šuma otvorena je za posjetitelje od sredine ožujka do kraja listopada.

Gastronomija

Thüringer kobasica zaštićena je širom EU-a a prema propisima srednji Rostbratwurst, kako se naziva, mora najmanje iznositi 15,20cm začinjena blagim okusom obavijena prirodnim ovitkom. Kobasica je izrađena od fino mljevenog svinjskog mesa začinjena solju, paprom, kuminom, češnjakom i mažuranom. Mješavine začina mogu se razlikovati od regije do regije a kobasice se mogu pripremati kuhane ili pečene na roštilju.

Dvorac Friedenstein

Najveća stambena palača u Njemačkoj iz doba ranog baroka sagrađena u stilu Barokam Rokoko-a i Klasicizma.Tu se nalaze vrijedne umjetničke i kulturne zbirke kao i prikaz kroz regionalne povjesti kroz mnoge eksponate. Dvorac je otvoren tijekom cjele godine osim ponedjeljkom.

Uživajte u Njemačkoj na svom odmoru u Thüringenu!