Aktivnosti i atrakcije Schleswig-Holsteina

Područje Schleswig Holstein je zaista prostrano i raznoliko zbog čega je veoma teško sastaviti uži izbor atrakcija i znamenitosti. Lijepa priroda, raznovrsni predivni gradovi, tematski parkovi, muzeji tek su mali dio onoga što očekuje posjetitelje u najsjevernijoj Njemačkoj saveznoj pokrajini.

Kiell

Glavni grad najsjevernije savezne pokrajine u Njemačkoj nudi široku mogućnost razonode. Šetnja uz marinu, shopping u centru grada, razgledavanje znamenitosti, posjet restoranima ali i razni izleti mogu vaš odmor učiniti jedinstvenim i nezaboravnim. „Kieler Woche“- najveći događaj jedrenja na svijetu a ujedno i najveći ljetni festival u sjevernoj Europi.

Hansestadt Lübeck

Ponosni grad kuća i crkve sagrađenih od crvene opeke koje su zaštićene i uvrštene na UNESCO listu Svjetske baštine. Slikovit grad, posebno poznat po marcipanu ali i crkvi Sv. Marije koja je treća po veličini u Njemačkoj. Marcipan je znak grada a smatra se najboljim na svijetu.

Buddenbrookhaus nudi izložbu o životu i djelima značajnih pisaca Heinricha I Thomasa Mann u 20. stoljeću.

Flensburg

Grad Flensburg smješten je na sjeveru zemlje, u blizini gdje Njemačka graniči sa Danskom. Miran, brdovit grad koji pruža koji pruža lijepi pogled na usidrene jedrilice. Osim slikovitih građevina i povjesnog starog grada, Flensburg nudi raznovrsnu kulturnu i zabavnu ponudu.

Friedrichstadt

Grad koji je 1621 godine osnovao Friedrich III. zajedno sa stanovnicima Nizozemske impresionira svojim slikovitim krajolikom i vijugavim kanalima. Povjesni stari grad sastoji se od zbijenih kuća kakve su i posebno poznate u Amsterdamu. Izletnički brodovi nude lijepu vožnju kroz pšrekrasnu panoramu grada.

Hansa Park- iskušenje adrenalina sa pogledom na more

Parka zabave i adrenalina sa najvećim ringešpilom na svijetu gdje brzina doseže i do 70km/h samo je jedan malio dio mnogobrojnih atrakcija koje vas očekuju u ovom svijetu zabave.

Muzej Vikinga u Haithabu

Muzej je smješten u neposrednoj blizini jednog od najznačajnijih nalazišta Vikinga u sjevernoj Europi.

Muzej Flensburg

Muzej smješten na brežuljku iznad grada nudi uvid umjetničke i kulturne povjesti pokrajine Schleswig u razdoblju između 13. i 20. stoljeća.

Festival glazbe Schleswig-Holstein

Festival glazbe Schleswig–Holstein posebno je poznat i popularan zbog opuštene atmosfere i veze koju stvara između prirode i glazbe. Svake godine nanovo inspiriran klasičnom glazbom zbog čega je poznat izvan nacionalnih granica.festival se održava u ljetnim mjesecima od srpnja do do kraja kolovoza odnosno početka rujna.

Nacionalni park Schleswig Holstein –Waddensko more

Nacionalni park “Schleswig Holstein –Waddensko more” treći je po veličini Nacionalni park Srednje Europe. Svojstvene su mu naplavne blatne pličine po kojima je i more dobilo i ime, duboki plimni rovovi i otoci. Cijelo područje je svojevrsno bojište za prostor mora i zemlje i čitav krajolik se oblikuje pod utjecajem olujnih plima.

Iskusni vodiči posjetiteljima nude razgled spektakl oseke i plime koja se izmjenjuje svakih šest sati. Bilo da se radi o šetnji uz plažu, kupanju u moru, izletu brodom, promatranju ptica na močvarnom području, nacionalni park Schleswig Holstein –Waddensko more osigurava visok stupanj opuštanja za dušu i tijelo.

Mnogobrojne mogućnosti izleta u mala ribarska mjesta Nacionalnog parka, izleti brodom, posjet starim lukama i muzejima zasigurno će odmor u pokrajini Schleswig-Holstein jedinstvenim doživljajem.

Gastronomija

Marcipan, slastica od badema, šećera i čokolade po kojoj je Lübeck posebno poznat. Iako o marcipanu i njegovom porijeklu postoje mnogobrojne priče vjeruje se kako potječe sa Bliskog istoka.

Posebno se ističu specijaliteti: dimljeni svježi smuđ i štuka i sir Tilst.

Vrijeme Adventa

Grad Lübeck poznat kao „Božićni grad na sjeveru“ svake godine svojom romantičnom atmosferom inspirira mnogobrojne posjetitelje. U jedinstvenom okruženju već nekoliko godina održava se „Ice world“ , međunarodna izložba ledenih skulptura.

 

Grad Flensburg: svoju pravu ljepotu otkriva u zimskim danima, krajem studenoga kada se brojni okićeni trgovi pretvaraju u pravi božićni raj. Mnogobrojni božićni sajmovi, fascinantna rasvjeta grada, šareni izlozi, miris kuhanog vina uz zvukove

 

Eutin: povjesni grad u vrijeme adventa okupan u novom svijetlu pruža jedinstveni doživljaj.Osvijetljene stare kuće, dvorac, jezero i trgovi zasigurno ostaju u lijepom sjećanju nakon posjeta u vrijeme Božića.zborova privlače mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta.

 

Karl May

Više od 200.000 posjetitelja svakog ljeta pohode festival. Od 1952 godine Karl-May igre najvažniji su događaj za obitelji sa njemačkog govornog područja.

Kieler tjedan

Najveći ljetni festival u sjevernoj Europi koji okuplja ljubitelje jedrenja iz cijelog svijeta. Događaj se održava sredinom lipnja.

Morski svijet („Sea-Life“)

Jedinstveni akvarij u sjevernoj Njemačkoj koji posjetiteljima daje uvid u raznolik i fascinantan svijet podmorja

sjevernih europskih voda. Posebno zanimljiv je stakleni tunel koji vodi kroz kroz bazene i time gotovo savršeno dočarava podmorje gdje posjetitelji mogu promatrati veličanstvena stvorenja podmorja.

Terme Ostsee

Ostsee-Therme u Scharbeutz/Timmendorfer pružaju zabavu za cijelu obitelj. Osim raznih bazena, vodenih topova i atrakcija za najmlađe, odrasli se mogu opustiti uz razne saune i kupelji.

Park magaraca

Posebna atrakcija za sve ljubitelje životinja je park magaraca koji je smješten u mjestu Nessendorf. U parku se nalazi njih nešto više od stotinjak