Atrakcije i aktivnosti u Sauerlandu

Najveća turistička regija u saveznoj državi Nordrhein-Westfalen u Njemačkoj, Sauerland, privlači ljubitelje aktivnog odmora iz cijele Njemačke. Većina dolazi zbog šetnje prirodom, vožnje biciklom ili zimi zbog skijanja i snowboardinga. Bob staza u Winterbergu i Bike-Arena Sauerland oduševljavaju i pasivne ljubitelje sporta. Za djecu je tu festival Karl-May-Festspiele na festivalu Elspe-Festival u Lennestadt-Elspe gdje Winnetou jaše na jednoj od najvećih pozornica na otvorenom.

Siegen i okolica

Nekadašnji rezidencijalni dvorci u Siegenu, Bad Berleburgu i Laaspheu te vodeni dvorac Hainchen kao i granična utvrda područja Nassau-Oranier, Ginsburg, oživljavaju uspavanu povijest. Siegen je rodno mjesto flamanskog slikara Petera Paula Rubensa (1577.-1640.).

Park prirode Diemelsee

Vodeni sportovi usred zelene šume na svježem zraku. Ova kombinacija čini jezera Diemelsee i Twistesee omiljenim odredištima. Uz uobičajene vodene sportove kao što su plivanje, jedrenje, surfanje, ronjenje i robolov ovdje možete veslati, jahati, igrati golf, šetati prirodom, letjeti balonom ili zmajem. Možda čak i jahati magarca. Na nakon napornog sportskog dana možete se opustiti: raznovsna wellness ponuda u poznatim lječilištima Bad Arolsen i Bad Wildungen nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Teutoburger Wald

U ponovno otkrivene vrijednosti boravka na otvorenom možemo ubrojiti šetnju prirodom i vožnju biciklom kao jedne od najzdravijih rekreacija. Područje Teutoburger Wald, zeleni krov savezne države Nordrhein-Westfalen, je regija koja je kao stvorena za boravak na otvorenom.

 

Dva velika parka prirode - park prirode Nördlicher Teutoburger Wald-Wiehengebirge i park prirode Eggegebirge-Südlicher Teutoburger Wald - su karakteristični po svom srenje visokom gorju na koje utječe krajolik mješovitih šuma i otvorenih polja. Svjedoka dvotisućljetne povijesti i kulture ima u izobilju od Hermannovog spomenika na Grotenburgu kod Detmolda, oko kojeg se ispredaju legende, pa sve do westfallske mlinske ceste Westfälische Mühlenstraße koja je jedno od omiljenih izletničkih odredišta.

 

Krenite u otkrivanje ove zanimljive regije kroz njenu povijest stopama Germana, Rimljana, Sasa i Franaka - od pojave kršćanstva preko osnivanja starih gradova-hanzi sve do rijeke Weser.

Staza Hermannsweg

Hermannsweg je na glasu kao najljepša brdska staza u Njemačkoj. Nazvana prema Hermannu Germanu ova ruta vodi preko sljemena Teutoburger Waldea od Rajne do Velmerstota kod Horn-Bad Meinberga. Raznolikost krajolika - uvjetovana različitim svojstvima geološke podloge - i povijesna naselja sa svojim znamenitostima jamče 156 zanimljivih kilometara za šetnju.

Špilja Attahöhle

Najveći kapljivi labirint unutar ovog čudnog svijeta je špilja Attahöhle. Utjecajem vode tijekom milijuna godina nastajale su špilje. Stalagmiti i stalaktiti su rezultat kapanja vode bogate vapnencem, a tvore čudesne oblike.

Špilje Bilsteinhöhlen

Grad Warstein je jedno od omiljenih izletničkih odredišta. Diljem svijeta je poznata njegova pivovara, no sigurno biste trebali posjetiti i njegove špilje Bilsteinhöhlen.

Špilje su otkrivene 1887. prilikom cestovnih radova. Iz godine u godinu na stotine tisuća posjetitelja istražuje podzemni labirint stalagmita, stalaktita i drugih nevjerojatnih oblika po kojima su pojedine jame dobile svija imena. Podzemni prolazi sigurno i udgobno vode posjetitelja kroz špilje. Ogledna jama je otvorena tijekom cijele godine, a ukupno je duga približno 2 kilometra te doseže dubinu do 50 metara. Prilikom iskopavanja u jednoj od jama nađeni su predmeti iz starijeg Kamenog doba.

Zabavni park Fort-Fun u Bestwigu

San o letenju postaje stavrnost: novost u svijetu Wild Eagle ispaljuje vas brzinom od 70 km/h u nebo i prelijećete zemlju pustolovine! No tu u parku Fort Fun su i druge atrakcije koje vas dovode do gornje adrenalinske granice, a samo 2 sata vožnje automobilom istočno od Düsseldorfa: Trapper Slider juri nizbrdo, a nećemo ni spominjati druge brze vožnje.Sestrinski park Panorama Park Sauerland krije akcijske zabavne sadržaje kao što su Wasserbob i Fichtenflitzer.

Bike Area Sauerland

Bike Arena Sauerland sa svojih 38 pruga poziva vas na sportski biciklizam.

Pritom se ne radi o običnoj biciklističkoj dvorani, već o složenoj mreži staza ukupne duljine približno 1700 kilometara. Ukupno se radi o 34.000 visinskih metara koje treba savladati.

Grad Breckerfeld

Besichtigen Sie den historische Mühlenhof mit seiner alten Bochwindmühle, dem Korn- und Backspeicher, dem Bienen- und Backhaus und dem Krämerladen. In einzigartiger Atmosphäre können Sie hier in die Geschichte auf dem Lande eintauchen und etwas über unsere Vergangenheit lernen. Der Eintritt ist übrigneds frei.

Meinerzhagen

Ovdje se nalazi izvor Volmequelle koji je omiljeno izletište. Uređeni putovi u ugodnom okruženju idealni su za opuštajuće šetnje. Ovdje je nekoć djelovao dvorac, staro viteško sjedište Badinghagen, koji se danas nalazi u privatnom posjedu. Posjetite imanje Listringhausen.

Bad Elspe

Ovdje ćete svake godine moći uživati u festivalu Karl-May-Festspiele. To je doživljaj za velike i male - Winnetou i Old Shatterhand ipak su još uvijek naši junaci. Doživljaj za cijelu obitelj na odmoru u Njemačkoj.

Izvor: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.