Aktivnosti i atrakcije Sachsena

Sachesn pruža mnoštvo mogućnosti za otkrivanje, poput gradova bogate kulture i povijesti, a koji privlače neuobičajenim znamenitostima i koji su vrlo usko povezani sa svjetski poznatim imenima, kao što je Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy i Robert Schumann. Glavni grad Dresden, grad sajmova Leipzig i gradovi poput Bautzena, Görlitza, Zwickaua ili Chemnitza dočekuju posjetitelje raskošnim svjedocima prošlosti i bogatom kulturnom ponudom. No i krajolik je jednako raznolik i prožet mnogim mogućnostima za aktivan odmor u otvorenoj prirodi. Brojni tematski parkovi pružaju zabavu i odraslima i djeci. Nadalje ističemo nekoliko najznačajnijih gradova sa njihovim znamenitostima, zabavnim parkovima i drugim atrakcijama, kako biste mogli isplanirati svoj odmor bez ikakvog problema.

 

Dresden

Glavni grad Dresden je zbog renesansnih i baroknih građevina iz 19.stoljeća, raskošnog svoda crkve Naše Gospe i panorame prema rijeci, poznat i kao Firenza na Labi. Mješavina urbanih atrakcija, svjetski poznatih zbirki, živahne glazbene tradicije i likovne umjetnosti daju Dresdenu posebno ozračje, a koje nadopunjuje ljepota krajolika uzduž Labe sa veličanstvenim palačama i vilama.

 

Dresdenski Zwinger

Palača Zwinger je najznačajniji spomenik grada Dresdena. To je barokni kompleks paviljona i galerija, naručen od strane Augusta Jakog, saskog kneza, kao i mnoge druge značajnije građevine grada.

Doslovno značenje imena je ''međuprostor'' i potječe od njegovog položaja među nekadašnjim utvrdama. Njegov veliki vanjski dvorski prostor je korišten za slavlja, turnire i vatromete. Sagrađen je između 1710.-1732.god., a sadrži 6 paviljona povezanih velikim galerijama. Najdojmljiviji su Rampart i Glockenspiel paviljoni, dok su najpoznatije obilježje barokna krunska vrata. Unutar krila koji se naziva Galerijom slika nalazi se ''Galerija starih majstora'', muzej prvoklasnih djela van Dijcka, Vermeera, Rubensa, Titiana i Raphaela, te muzej Rüstkammer ili povijesni muzej sa brojnom kolekcijom oružja iz 15.-18.stoljeća. U drugim krilima Zwingera nalaze se i ostali muzeji, kao što je Muzej porculana ili Salon matematike i fizike.

 

Grad Leipzig

Grad Leipzig, u današnje vrijeme živahniji nego ikad, centar je sajmova, kongresa, trgovine, ali i kulture, noćnog života i ''shoppinga''. Fascinantne renesansne i barokne građevine, povijesni trgovinski dvorci i prolazi, zrače novim sjajem i pozivaju na razgledavanje i kupovinu. Ekskluzivni umjetnički i kulturni užitak pruža koncertna dvorana, gdje se održavaju opere dječačkog zbora (njem. Thomanechor ), kabareti, kazališta i jazz-gostione. Značajni umjetnici Bach, Mendelssohn-Bartholdy i Schumann pridonijeli su glazbenoj tradiciji Leipziga.

 

Chemnitz

Chemnitz kao treći po veličini grad Sachsena, nudi dojmljivo umjetničko blago, bogatu kulturu, raskošnu mladenačku arhitekturu, nostalgičnu industrijsku kulturu i idiličan krajolik. Grad može zahvaliti opernoj kući što je na glasu kao Bayreuth Sachsen, a ista pripada najmodernijim opernim kućama Europe. U Muzeju industrije predstavljena je 200-godišnja povijest Saske industrije.

 

Bautzen

Bautzen ili Budyšin je grad na istoku Sachsena, smješten na rijeci Spree. Iako neslužbeno, smatra se povijesnim glavnim gradom Gornje Lužice i najvažnijim kulturnim centrom Lužičkih Srba i slavenskih manjina. Stara gradska jezgra je smještena na platou iznad rijeke Spree, a na čijem vrhu se nalazi znameniti dvorac Ortenburg.

 

Görlitz

Grad Görlitz leži u samom srcu Europe, a krasi ga impresivna arhitektura kasne gotike, renesanse, baroka i samog vremena osnivanja, te mladenacki stil. Prekrasne gradevine iz vremena nadopunjuju gradsku sliku i svjedoce o bogatoj povijesti tekstilaca i trgovackog grada. Preko 4000 zgrada je na popisu spomenicke baštine. Biser Gornje Lužice nudi srednjovjekovno središte, okruženo prelijepim, zatvorenim cetvrtima iz vremena secesije.

 

Zwickau

Skladatelji Robert Schumann i August Horch, pioniri u automobilskoj industriji, ubrajaju se medu najpoznatije stanovnike Zwickaua.

Ljubitelji glazbe mogu u rodnoj kuci Roberta Schumanna saznati sve o životu i stvaralackim djelima ovog skladatelja.

Ljubitelji automobila ce u muzeju August Horch saznati i nauciti puno toga o svjetskom pobjednickom pohodu automobila. S ljubavlju obnovljeno središte grada Zwickaua nudi prekrasne znamenitosti iz razlicitih stoljeca.

 

Svjetska baština

Muskauer park iz ranog 19. st. je izuzetan primjer europskog parka krajolika, koji je u pogledu na razvoj umjetno stvorenih idealnih krajolika bio jedna potpuna novost u svemu. Bio je prethodnik novih obradivih krajolika dizajniranih u gradovima i utjecao je na razvoj krajobrazne arhitekture kao znanastvene discipline. Muskauer park se nalazi na granici Njemačke (Sachsen) i Poljske te se smatra zejedničkim projektom obiju država.

 

18 km duga dolina rijeke Labe proteže se od dvorca Übigau na sjeverozapadu do dvorca Pillnitz i otoka Labe na jugoistoku saskog glavnog grada Dresdena. Središte kulturnog krajolika doline rijeke Labe cini poznatu, povijesnu starogradsku siluetu Dresdena sa crkvom Majke Božije, sa terasom Brühlscher, umjetnickim sveucilištem, rezidencijskim dvorcem i Semper opernom kucom. Široke zgrade na rijeci Laba, povijesna seoska središta, parkovi koji se jednostavno moraju posjetiti, prekrasni dvorci i strmi vinogradi zajedno cine jedinstvenu, stoljetnu harmoniju urbane arhitekture i prirodnih krajolika rijeke.

 

Kupelji

Toplice i spa idustrija u 13 državno priznatih lječilišta u Sachsena imaju djelomicno dugu tradiciju. U trokut lječilišta Vogtlanda putuju vec preko 150 godina brojni gosti u Bad Elster i Bad Brambach, kako bi se oporavili i ozdravili. Putuju takoder i u Rudnu goru, u sasku Švicarsku, u podrucje duž rijeke Labe, u područje saskih dvoraca i polja u kojima se može uživati u svježem zraku, napuniti baterije i uciniti nešto za svoju ljepotu. Saska nudi svojim gostima aktivan, vitalan i zdravstveni odmor sa velikim brojem ljecilišta te atraktivnu ponudu u bogatim kulturnim krajolicima.

 

Muzej likovne umjetnosti

Muzej likovne umjetnosti u Leipzigu, sa novim sjedištem na Saskom trgu, ubraja se medu najstarija i najznacajnija narodna sabrana djela Njemačke. Muzej je istovremeno i živopisno mjesto suvremene umjetnosti.

Živopisno mjesto suvremene umjetnosti - veliki dio se nalazi u muzeju likovne umjetnosti koji se sastoji se od poklona i ostavljenih umjetnina od strane gradana, medu kojima su bili brojni intelektualci i trgovci umjetninama. Uz njihovu pomoc danas Leipzig posjeduje brojne umjetnine. Tijekom posjeta muzeja može se saznati mnogo o tim obiteljima koje su svoje umjetnine ostavile muzeju te uživati u njihovim bivšim zbirkama. U izložbenom prostoru velicene oko 5.000 m², podijeljenom na cetiri kata, predstavljaju se likovne i plasticne umjetnine, a u to spada i prostor namijenjen povremenim izložbama.

 

Zabavni park Belantis

Nakon što se brod na divljim vodama počne spuštati niz dolinu faraona i piramida začuje se vrištanje uzbuđenih putnika. Tko može izdržati ili podnijeti još više adrenalina treba probati vlak smrti ili ogromnu ljuljačku u obliku broda. Pored brojnih prijevoznih sredstava zabavni park Belantis u Leipzigu nudi i još mnogo toga - posjetitelji se mogu diviti prekrasnom Belantis dvorcu, spektakularnom programu u faraonovoj kući ili uživanju u vožni s Odisejom preko Sredozemlja.

 

Elbhang proslava u Dresdenu

Krajolik između naselja Loschwitz i Pillnitz se zadnji vikend u mjesecu lipnju pretvori u veliku, jedinstvenu proslavu na otvorenom. U pet naselja duž rijeke Elbe na trgovima, u parkovima i vilama, na ušću rijeke Elbe i njenim padinama organizira se oko 200 različitih priredbi i manifestacija. Umjetničke i narodne proslave zajedno nude: koncerte, kazališna i plesna događanja, različita čitanja i posebne ponude za djecu. Postoje i brojni standovi i trgovine za mjesne rukotvorine, a uz to i najrazličitija gastronomska ponuda. Brojna predavanja i predstave omogućuju susret sa regijom. Akcije mlade umjetosti predstavljaju moderni, suvremeni duh.

 

Zoološki vrt u Leipzigu

Pored velikih ostataka hrama sa stupovima prolazi vodopad koji pada u dubine. Par metara dalje se može vidjeti mlado od slonice kako se kupa u vodi, dok ostale životinje bezbrižno igraju se i trče sa svojim roditeljima. U zoološkom vrtu u Leipzigu posjetitelji posjetitelji prolaze kroz nekoliko tematskih svjetova. Također se kroz igru nauči i koju veličinu stopala ima jedan slonić ili kako komuniciraju slonovi.

 

Kulinarstvo

Dresdenski božićni kolač Christstollen trebao bi biti usporedba malog Krista umotanog u pelene te je prvi put pripremljen još davne 1450 godine. Po crkvenim propisima se kolač smio praviti samo od brašna, kvasca i vode. Mlijeko i maslac su bili zabranjeni. Međutim, knez Ernst od Saske je bio gurman, te je 1467 napisao papi pismo u kojemu ga moli da ukine zabrana korištenja maslaca u kolaču. Sveti Otac je udovoljio njegovoj molbi i poslao mu je jedno maslac pismo koje je kao takvo ušo u povijest. Pri plaćanju kazne sa čistom savješću i božijim blagoslovom se ubuduće moglo koristiti mlijeko i maslac u kolaču. Od tada je počelo natjecanje među slastičarima u pripravljanju i pronalaženju najboljeg recepta za ovaj božićni kolač.