Aktivnosti i atrakcije u Donjoj Saskoj

Donja Saska je odredište prepuno raznolikosti. Tijekom svog odmora otkrit ćete mnogo toga bez obzira na to gdje ste rezervirali svoj smještaj - pregršt odredišta za jednodnevne izlete nalazi se u vašoj blizini. Za vas smo pripremili izbor koji bismo vam preporučili. Osobito bismo izdvojili gradove ove regije koji nude toliko mnogo atrakcija za sve generacije.

Glavni grad Hannover

Glavni grad Hannover je grad tisuću lica: on je zeleni velegrad, grad domaćin međunarodnog sajma, atraktivan grad sporta i grad nebrojenih raznolikih događanja s visokokaratnim priredbama. Zanimljiva je npr. na 6026 drvenih stupova podugnuta gradska vijećnica. Tu je i 2,4 kilometra dugo jezero Maschsee - plavo oko Hannovera - te sajam, zoološli vrt, vlastelinski vrtovi ili muzej Wilhelm-Busch-Museum koje u svakom slučaju vrijedi posjetiti.

Braunschweig

60 kilometara istočno od Hannovera nalazi se Braunschweig. Heinrich der Löwe (oko 1129.- 1195.), vojvoda od Bavarske i Saske, volio je ovaj grad i učinio ga je svojom prijestolnicom. Ljepota grada leži u njegovoj raznolikosti, izmjenjivanju između starog i novog, između tradicionalnih dijelova sa starim građevinama i moderne urbane arhitekture. Tragovima starih kraljeva vodi šetnica do brončanog lava kojeg je vojvoda 1166. dao podići u jeku svoje moći te do katedrale St. Blasius.

Osnabrück

Na jugozapadu Donje Saske nalazi se Osnabrück, treći najveći grad ove savezne države. Okruženu srednjovjekovnim ulicama u staroj jezgri naći ćete povijesnu vijećnicu. U staroj jezgri se nalazi i tržnica koja je jedno od najljepših svjedočanstava srednjovjekovne gradske arhitekture. Posjetite i muzej povijesti kulture Kulturgeschichtliche Museum, muzej kluture industrije Museum Industriekultur, prirodoznanstveni muzej i zoološki vrt. U središtu grada imate priliku uživati u kupovini u brojnim trgovinama.

Göttingen

Između Harza i Wesera leži Göttingen - gospodarski i kulturni centar južne Donje Saske. Više od 40 dobitnika Nobelove nagrade studiralo je i istraživalo na sveučilištu Georg August. Četiri instituta Max Planck imaju svoje sjedište u ovom gradu kao i njemački avio centar. Povijesna stara jezgra, srednjovjekovna vijećnica, crkve, kanatne kuće i ulični kafići pozivaju vas i žele vam dobrodošlicu. Zaštitni znak mjesta je Gušćaricin zdenac (Gänselieselbrunnel) koji se nalazi ispred vijećnice. vor dem Rathaus. Gušćaricu mora poljubiti svaki novopečeni doktor znanosti ili umjetnosti.

Svjetska baština

Katedrala u Hildesheimu i nekadašnja benediktinska crkva St. Michael te njena umjetnička blaga svjedoci su religiozne umjetnosti Svetog Rimskog Carstva. St. Michael, dvoapsidalna bazilika, je poznata po svom oslikanom drvenom svodu u srednjem brodu. U Njemačkoj jedinstveni ravni strop pripovijeda priču o Kristovom obiteljskom stablu u svoj romaničkoj monumentalnosti.

 

Nakon više od jednog tisućljeća 30. lipnja 1988. su rudari posljednji put sišli u do kraja iscrpljen rudnik u Rammelsbergu. Tijekom jednog tisćljeća pridobiveno je 27 milijuna tona rude srebra, zlata, olova, cinka i bakra. Jedno od najstarijih i najočuvanijih okna njemačkog rudarstva je otvoreno za posjetitelje. Svjetska kulturna baština Rammelsberg je u međuvremenu otvorila inovativni muzej međunarodnog ranga.

 

Bogatstvo srebrom u Rammelsberga omogućilo je početkom 11. stoljeća caru Heinrichu II. izgradnju velebne palače. Do 1523. je Goslar bio prijestolnica njemačkih kraljeva i careva. Monumentalna romanička palača bila je sigurno utočište saskih careva. Očuvani starodavni prizor dodatno je obilježen kućama gilde, povijesnom vijećnicom i velikim brojem građanskih luća s umjetničkim gravurama na rešetkastim kontrukcijama.

U Donjoj Saskoj se nalazi mnoštvo zabavnih i tematskih parkova koji su osobito primjereni za obitelji. Oduševit će vas raznovrsni programi i raznolike aktivnosti za velike i male. Ako se sličajno dogodi da dan nije sunčan, odlična alternativa su vodeni parkovi s bazenima.

Kupališta i bazeni

Bazeni Störtebeker Nordenham: Glavna atrakcija bazena Störtebeker Nordenham sigurno je 67 metara dugački divovski tobogan. Za potpuno opuštanje pobrinut će se razne naprave s mlaznicama i strujanjima. Opuštanje slijedi na ležaljkama, u solariju i naravno u kafiću. Kupalište je otvoreno tijekom cijele godine.

 

Bazeni s valovima Norden Norddeich: Vodeni park Ocean-Wave u Norden-Norddeichu je bez premišljanja atrakcija za ljubitelje bazena. 942 m² vodene zabave doista nudi mnogo toga. Vrhunac toga su naravno valovi u bazenu Ocean Wave. Uz njega tu je i čitavo područje sa saunama, restoran, pivnica, kuglana te trgovina Ocean-Wave Shop. Ponuda ne bi bila potpuna bez kozmetičkih i masažnih tretmana.

Warner Brother Movie World

I akcija! Posjetitelji koji dođu u Movie Park Germany ne bi se trebali začuditi ako se zateknu usred filmskog seta te budu sliejdili upute redatelja ili ako dožive bliski susret sa spektakularnim kaskaderskim vratolomijama. U Bottropu usred ruhrske regije sve se vrti oko filma. Svi će biti zainteresirani za otrkivanje tajne Bermudskog trokuta ili za nevjerojatnu utrku u simulatoru letenja. Za ona najodvažnije tu je iskustvo na toboganu smrti.

Universum® Bremen

Divovska lignja pliva pored prozora. Trenutna dubina: 2000 metara. Simulacije dubinskog ronjenja oduševit će i one koji u stvanom životu zaziru od boravka ispod mora. No to nije sve: aktivno sudjelovanje se podrazumjeva u parku Universum® Bremen. Srce brže kuca dok letite u svemir i ulazite u crne rupe ili dok se kauč i zidovi počinju tresti prilikom pravog potresa! Otkrijte zašto je svaki pojedinac jedinstven i što sve možete osjetiti.

Automobilski doživljaj - Wolfsburg

Za sve ljubitelje terenskih automobila tu je njihov grad u Wolfsburgu. Uz profesionalno vođenje vozite preko stepenica i kroz vodu, a na treningu sigurne vožnje će vas profesionalni trener savjetovati i uputiti u tajne važnih tehnika u gustim situacijama. I najmlađi polaznici vožnje ovdje smiju za volan: mali električni automobili nude mogućnost polaganja dječjeg vozačkog ispita. Postoji i posebni doživljaj vožnje koji će osupnuti čak i obožavatelje najbržih limenih ljubimaca.

Aeronautika u Nordholzu

Na izložbenom prostoru od 36.000 m² aeronautika u Nordholzu predstavlja jedinstvene eksponate, ipozantne modele i originale zračnog prometa. Posjetitelj dobiva jedinstven uvid u povijesni i tehnički razvoj zračnog prometanja. U muzeju se nalazi i kafić, prostrano dječje igralište, dok je okoliš izvrstan za šetnju. Muzej je otvoren tijekom cijele godine.

Biciklistička staza Elbe-Weser

Ovdje u Cuxlandu gdje nema brda na vidiku pogled seže daleko preko močvara i mirnih voda. Ovuda vodi biciklističa staza Elbe-Weser od Otterndorfa pa sve do Bremena. 120 kilometara dugačka tura počinje na ušću Elbe u Sjeverno more. Označena biciklistička staza prvo vodi kroz kupalište Otterndorf na Sjevernom moru gdje biciklisti mogu razgledati stoljetnu arhitekturu i romantične ulice, a potom dalje ravnicom. Zemlja voda može se razgledati 5,7 kilometara dugačkom kružnom željeznicom. Put vas vodi između jezera, polja i livada dok otkrivate povijesne građevine, vodenice i vjetrenjače. I tako sve do močvarnog kupališta i lječilišta Bad Bederkesa. Na putu do grada Beverstedt prolaznici otkrivaju povijesne relikte, npr. starodavne grobove. Kroz manja mjesta sa seoskim kućama pokrivenim slamnatim krovovima, preko Kirchwistedta i Basdahla do Bremervördea. Lijepi dvorci i vile pored kojih prolazite podsjetnik su bogatstva regije. Preko Worpswedea i Lilienthala staza vodi kroz prirodno područje Wümmeniederunga zaključno sve do Bremena.

Izvor: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.