Aktivnosti i atrakcije u Berlinu

Posjetitelje Berlina očekuje veliki broj turističkih atrakcija. Bilo da se radi o zgradi parlamenta, otoku muzeja, dvorcu Charlottenburg ili Potsdamskom trgu, njemački glavni grad posjeduje čitav arsenal različitih zanimljivosti na svjetskoj razini.

 

Reichstag - parlament

Reichstag je sjedište njemačkog Sabora koji je sa svojom modernom kuglom najpopularnija javna atrakcija Berlina. Njegova burna povijest odražava se u turbulencijama njemačke povijesti od 19. st. Kupola, sa koje se pruža prekrasan pogled na grad, je otvorena za posjetitelje.

Otok muzej

Pergamon muzej, Stari muzej, Nacionalna galerija, Bode muzej i Novi muzej ubrajaju se u UNESCO-vu svjetsku kulturnu baštinu. Oni su kulturno nasjeđe 19. st. – vremena znatiželjne srednje klase I razuma. Zgrade na otoku muzeja na rijeci Spree pokazuju jedinstvene arheološke zbirke i umjetnosti.

 

Checkpoint Charlie

U listopadu 1961 sovjetski i američki tenkovi su stajali jedni nasuprot drugih na Checkpoint Charlie. Svako toliko je Checkpoint Charlie bio poprište demonstracija i izbjegličkih drama. Na niti jednom drugom mjestu u gradu se atmosfera hladnog rata nije mogla tako jasno osjetiti kao tamo.

 

Brandenburška vrata

Vrata Prpileji na atenskom akropolisu su bili uzor za izgradnju brandenburških vrata, zaštitnog znaka Berlina.

 

Potsdamski trg

Potsdamski trg zapanjuje svojom futurističkom arhitekturom, koji se čini interesantnim kontrastom prema povijesnim građevinama u središtu Berlina. Zbog različitih atrakcija koje nudi – restorani, trgovine, kazališta I kino dvorane - Potsdamski trg se ubraja među najpopularnije mjesto u gradu.

 

Priroda u gradu Berlinu

Vrtovi u rekreativnom parku Marzahn, posljednjih nekoliko godina su se razvili u zelenu oazu u istočnom Berlinu. Vrtovi svijeta uključuju niz azijskih vrtova. Kineski vrt u Berlinu vrt ponovnog otkrivenja mjeseca ubraja se među najveće u Europi.

Više od polovice površine Treptow-Köpenick prekrivena je šumom i vodom. Mnogi vodotoci, otoci, parkovi, travnjaci, ulice, brežuljci i zaštićena prirodna područja čine regiju atraktivnom destinacijom za odmor u srcu Berlina.

Od polazišta S-Bahnhof Grunewald proteže se Grunewald s brojnim jezerima do periferije grada. Šumsko područje, u neposrednoj blizini grada, služi mnogima za odmor i rekreaciju.

 

Svjetska kulturna baština - dvorac Sanssouci

Ugodna atmosfera glavnog grada Brandenburške pokrajine, Potsdam, vis-à-vis metropole Berlin, upoznaje se najbolje posjetom prekrasnom dvorcu i njegovom parku koji pripadaju UNESCO-voj svjetskoj kulturnoj baštini. Slikoviti izgled svjetski poznatog dvorca Sanssouci sa njegovim fontanama i terasama ili šetnja drvoredom do Nove palače daju naslutiti zašto su kneževi, kraljevi i carevi Potsdam okrunili za svoju rezidenciju. Svi oni su hodali kroz park Sanssouci, jednim od najvažnijih i najvećih parkova u Europi. Park oko ljetne rezidencije Potsdam Sanssouci obuhvaća 500 hektara zemljišta i 150 objekata. Frederik Pruski II i njegovi prethodnici i nasljednici stvorili su u i oko dvorca Potsdam i palače s bujno uređenim parkovima jedno ukupno umjetničko djelo koje seže od baroknog dvorca Caputh, pa sve do Berlin Glienickea.

 

Dvorac Gilenicke

Princ Karlo Pruski (1801 - 1883) vratio se 1823 pun dojmova sa svog prvog talijanskog putovanja. Od tada je sanjao o talijanskoj ljetnoj rezidenciji u antiknom stilu. 1824 kupio je farmu Glienicke, koja je bila uređena po engleskom stilu od majstora vrtlara Lennéa. Friedrich Schinkel je izgradio dvorac u drugoj polovici 19. st. te time ostvario prinčev san.

 

Otok Pfauen

Na otok Pfauen se može doći samo trajektom. Okružen šumom i rijekom Havel, otok posjeduje stara stabla te oko 400 slikovitih hrastova. Rajski izled otoka, 1793 godine motivirao je pruskog kralja Friedricha Wilhelma II na kupnju otoka. Danas mnogi divlji paunovi obitavaju na otoku.