Promet u Mađarskoj

Važna prometna pravila u Mađarskoj

Godišnji odmor može biti i individualan odmor. Uz nekoliko iznimaka, do svih NOVASOL odredišta možete doći automobilom. To ima svoje prednosti, jer možete uzeti sa sobom šta želite i koliko toga želite, a na licu mjesta ste neovisni o drugima jer imate vlastito prijevozno sredstvo.

Mi želimo da sigurno dođete na cilj odredišta, pa Vas stoga želimo izvijestiti o najvažnijim prometnim pravilima u Mađarskoj.

Nekoliko važnih informacija: 

  1. Maksimalna brzina: unutar naseljenih mjesta 50 km/h; izvan naseljenih mjesta 90 km/h; na brzim cestama 110 km/h; na auto cestama 130 km/h.
  2. Izvan naseljenih područja se, tijekom dana, također mora voziti sa upaljenim svjetlima.
  3. U slučaju prometne nezgode treba obavezno pozvati policiju na lice mjesta, od koje se dobije zapisnik o prometnoj nesreći, čak i ako nemate tjelesnih ozljeda. Telefonski broj policije je 107 (besplatno u cijeloj Mađarskoj). Mjesto nezgode se ne smije napuštati do dolaska policije. U slučaju tjelesne ozljede nazovite broj 104 (besplatno).
  4. Pomoć na cesti (24 sata dnevno) 06-309462201.
  5. Vinjete su obavezne na svim auto cestama! Iste možete kupiti na graničnim prijelazima i na benzinskim crpkama. Postoje vinjete za 4 ili 10 dana kao i za jedan mjesec ili jednu godinu. Vinjete vrijede za auto ceste M0, M1, M3 und M7.
  6. Bezolovni benzin (Eurosuper, 95 oktana) je zastupljen u cijeloj zemlji.

 

Mađarska cestovna mreža je dugačka preko 30.000 kilometara, a do svih mjesta u zemlji (ukupno oko 3.200) se može doći asfaltiranim putevima.

U Mađarskoj vrijedi pravilo 0.00 promila. Onima koji se ogluše na ovaj zakon, prijete visoke kazne, pa sve do oduzimanja prometne dozvole.