search

Pečuh - kuće za odmor

Pečuh je jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj, a smješten je na jugu zemlje, te ujedno u podnožju planine Mečeka. Udaljen je samo 40 kilometara Hrvatske. Grad odiše mediteranskim štihom iako nema mora, a odlična gastronomija nešto je što će Vas posebno oduševiti u Pečuhu. Osim bogate povijesti, kulturnih znamenitosti te gastronomije oduševiti će vas i mađarska ljubaznost i gostoprimstvo.

U povijesti su grad prvo naseljavali Rimljani, a to se najbolje može vidjeti posjetite li Cella Septicora Visitor Centar koji se nalazi na listi svjetske baštine. Ranokršćanska nekropola Sopianae sa katakombama, te freskama iz 4. stoljeća, zanimljivost je koju morate posjetiti. Ukoliko volite muzeje i galerije u Pečuhu se nalazi Galerija suvremene umjetnosti gdje svoja djela izlažu mnogobrojni mađarski umjetnici. Džamija Paše Qasim, sagrađena je nakon što su Turci preuzeli grad u 16.stoljeću. Nekoliko stoljeća kasnije pretvorena je u kršćansku crkvu, no na nekim zidovima ostali su citati iz Kurana. Ova je džamija je zapravo spoj dviju religija, stoga je vrijedna posjete. Prošećite zatim po četvrti Zsolnay, gdje je i istoimena tvornica keramike, gdje možete vidjeti kako se izrađuju razni predmeti od keramike, te možete posjetiti izložbe skupocjenih keramičkih predmeta. Tu ćete vidjeti i fontana koja je podignuta u čast Vilmosa Zsolnaya. Četvrt krase i lijepo uređene zgrade, a ako ogladnite možete okusiti neke od tradicionalnih specijaliteta pripremljene na moderan način u istoimenom restoranu.

Nikako ne smijete napustiti Pečuh bez da probate tradicionalni mađarski gulaš, koji se na mađarskom zove perklet. Perklet je jelo od mesa, krumpira, mrkve i paprike koje se jede žlicom. Dobro je znati da Mađari vole ljuto, stoga su sva jela jače začinjena. Nakon finog ručka, posjetite Centar Kodaly koji se smatra jednim od najboljih glazbenih prostora u Mađarskoj ali i Europi, izrazito moderno uređen sa svom potrebnom opremom. Kupelj Memi je još jedna zanimljivost koju ne smijete zaobići u Pečuhu. Uništena je davne 1880.-te godine, no otvorena je za javnost i u njoj čete moći vidjeti izložbene predmeta iz doba vladavine Turaka.

Nakon obilaska grada, za sve ljubitelje prirode zaputite se na područje planine Meček gdje se nalazi oko 100 špilja. Većina špilja ispunjena je vodenim tokovima, koje napajaju i špilju Vízfő u Orfű. Ta je voda glavni izvora napajanja sustava jezera. Ukoliko se želite popesti na planinu, najviša točka je Zengő, na visini od 682 metara, upoznati ćete putem mnogo zaštićenih vrsta biljaka. Samo četiri kilometara od Pečuha nalazi se malo selo Orfű, koje je odličan izbor za opušteni dan u prirodi. U ovom malom mjestu nalaze se 4 jezera. Možete krenuti iz Pečuha biciklom jer postoje označena staza do sela. Pečuh i okolica nude pregršt zanimljivosti, od bogate kulturne baštine i znamenitosti do predivnog krajobraza. Odaberite smještaj iz naše ponude i uživajte u predivnom krajoliku na jugu Mađarske, te gradu starom 2000 godina! Pečuh je idealan odabir za kraći izlet, na kojem neće nedostajati dobre hrane,  kulturnih zanimljivosti i aktivnog odmora.

Odaberite vilu, kuću ili apartman iz NOVASOL ponude i provedite nezaboravan odmor u Mađarskoj!