Odmor u Mađarskoj

Jeste li već bili na odmoru u Mađarskoj? - Ne! Još uvijek razmišljate gdje?

Vila, kuća ili apartman iz NOVASOL ponude je odlično polazište za sve dodatne sadržaje na odmoru, te nudi pregršt prednosti.

U direktnom ste kontaktu sa domaćim stanovništvom te bez ikakvih propisa ili unaprijed određenih termina sami možete kreirati tijek Vašeg odmora.

Ako želite vidjeti i doživjeti prekrasnu prirodu i kulturu, bili aktivni na odmoru ili se jednostavno opustiti, onda je Mađarska pravi izbor.

Područje Mađarske je manje od 100.000 km² i nigdje drugo na svijetu se ne priča mađarski osim ovdje. Mađarske narodne pjesme se ne mogu usporediti sa drugim zemljama i njihovim kulturama, iako već preko tisuću godina žive u srcu Europe.

Mađari su u prošlosti puno toga doživjeli i osjetili na vlastitoj koži, a njihova povijest je puna zapleta i obmana. Uprkos svemu, do danas su ostali sačuvani mnogi spomenici te vrijedne znamenitosti, a veliki broj njih se danas nalazi na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine. Tako se na primjer na popisu nalazi i mađarski glavni grad Budimpešta sa njegovom nevjerojatnom panoramom.

Mađari su posebno ponosni na brojne izvore ljekovite vode, a samo se na Islandu nalazi više termalnih izvora nego ovdje. Zahvaljujući ovim ljekovitim izvorima, mnogi ljudu su ili ozdravili ili ublažili svoje bolove.

Balaton je već odavno postao raj za odmor za obitelji sa djecom, za ljubitelje sportova na vodi, prvenstveno za jedriličare i sve one koji se žele odmori na ovom prekrasnom jezeru.

Ali, ne zaboravite, Mađarska nudi još puno više!

Ljubazno stanovništvo

Kako opisati tipičnu Mađarsku? Ona je raznolika i svestrana. Krajem 8. st. ovim dijelom zemlje prolazila su pogana plemena iz Azije u karpatsku udolinu, kako bi tamo živjeli. Prilagođavali su se ovdašnjem životu prema, onda, malim grupama stanovnika. Svako toliko su kroz stotine godina dovodili učitelje, redovnike, umjetnike, ali i doseljenike iz susjednih zemalja. Potom je došlo do miješanja različitih običaja i kulture koji se još i danas mogu pronaći u Mađarskoj. Danas se mađari smatraju nadarenim, kreativnim, gracioznim i romantičnim narodom. Prije svega ih se povezuje i sa još dvije pozitivne značajke, a to je da su srdačni i gostoljubivi.

Ukusna jela i odlična vina

Tko ne poznaje pravi mađarski gulaš? To je ragu juha koja se priprema u kotliću na otvorenoj vatri. Posebno je karakterističan njegov okus i svijetlo crvena boja koju dobije zbog paprike. Paleta okusa mađarske kuhinje je velika, zato se isplati kušati sva regionalna, ukusna i cijenjena jela. Brzo će te primjetiti kako se u ravnicama na jugu zemlje potpuno drugačije kuha, nego na sjeveru.

Mađarska je poznata i po svojim vinima. Postoji 22 različita vinogradarska područja, a u nekim područjima se sadi vinova loza koja se ne može naći nigdje drugdje na svijetu. Vina proizvedena iz takvih vinograda spadaju u takozvani Hungaricum. Jelo i vino igraju veliku ulogu u mađarskoj kulturi, a svako toliko ih se i slavi. Postoji veliki broj događaja na ovu temu. Pored klasičnih proslava u čast vina postoje još i dani jabuka, festival crvenog luka i festival paprike, natjecanja u pripremanju ribljih juha ili turnir u punjenju kobacica, ali i festival dinja i festival višanja.

Izvor: Mađarska turistička zajednica