search

Nežidersko jezero - smještaj u kućama za odmor

Provedite opuštajući odmor na jezeru 

Nežidersko jezero je veliko stepsko jezero, čija se površina dijeli preko Austrije i Mađarske. Jezero se nalazi baš na granici dviju država. Većim dijelom nalazi se u Gradišću u Austriji, a manjim dijelom pripada Jurskoj županiji u Mađarskoj. Jura je administrativno središte te mađarske  županije, i ujedno grad koji je udaljen jednako od Budimpešte i Beča, otprilike stotinjak kilometara. Šesti je grad po veličini u Mađarskoj. Djeci će sigurno biti zanimljiv zoološki park koji se tu nalazi, a odraslima znamenitosti, kulturna baština grada te muzeji i galerije ovog grada.

Nežidersko jezero nastalo je u vrijeme pleistocena, odnosno prije nekoliko milijuna godina. Ime je dobilo po austrijskom gradiću Nežideru.

Jezero je okruženo trskom koje je prirodno stanište brojnim životinjskim vrstama poput riba štuke i sabljarke. Bijela roda, Velika bijela čaplja, Čaplja danguba, Sivonoga huska, Orao štekavac, samo su neke od ptica selica koje u zimskim mjesecima odmaraju na Nežiderskom jezeru. Uz trsku postoje i druge biljke poput: Dvolisne orhideje, raznolike vrste Perunike i mnoge druge. Ovo jezero je raj za floru i faunu. Voda i njezina kvaliteta određuje se temperaturom, vjetrom i salinitetom, te visinom mulja koji se talože iz sedimenata.

Ukoliko dolazite na odmor u Gradišće u Austriju, uz brojne tematske parkove, dvorce, muzeje i palače kojih na ovom području ima mnogo za posjetiti, Nežidersko jezero će vam pružiti odmor i mir. Isto tako ako dolazite na odmor u predivnu Mađarsku, ovdje ćete naći pravi raj za odmor u prirodi. Sportaši, poput ljubitelja vodenih sportova, posebice jedriličari i surferi vole jezero te je kod njih kao i kod ljubitelja sunca, kupanja i plaže jednako popularno ovo turističko odredište.  

Regija oko Nežiderskog jezera ima 300 sunčanih dana u godini. No ovo je jezero sa svojom maksimalnom dubinom od 1,8 metara ujedno i jedno od najplićih. Nežidersko jezero nudi pravi odmor za vas i vašu obitelj. Možete uživati u kupanju, ili u relaksiranju u nekim od wellnes centara i toplica u blizini jezera. Možda bi vaši najmlađi voljeli posjetiti dječju operu. Svakako bi voljeli malo akcijskog odmora u obiteljskim tematskim parkovima ako tog dana nema vožnje biciklom ili veslanja kanua. Područje Nežiderskog jezera ima više od 30 biciklističkih staza koje zajedno broje više od 1000 kilometara, a nude beskrajnu zabavu. Postoji i  staza koja kruži oko čitavog jezera. U mjestu Rosalia na sjeveru Austrije postoji istoimena staza koja vas vodi pored dvorca Forchtenstein i kroz polja jagoda po kojima je ova regija poznata. U prirodnom rezervatu Raab-Örsèg-Goričko na jugu možete uživati na stazi koja prolazi kroz sve tri države na spomenutoj tromeđi. Kušajte specijalitete od ribe iz Nežiderskog jezera, domaće jagode, bilje i začine, trešnje, svinjetinu i govedinu.

Ova regija nudi brojne mogućnosti, ali isto tako i priliku da na jednom odmoru posjetite dvije države Austriju i Mađarsku i upoznate njihove različitosti ali i kulturu i gastronomiju. Uživajte u blagodatima ovog jezera, rezervirajte sebi i svojim najbližima vilu, kuću ili apartman iz NOVASOL ponude i istražite okolne gradove u Mađarskoj koji vrve od zanimljivosti, dvoraca, i raznih drugih mogućnosti aktivnog odmora.

.