search

Körös-Maros - smještaj u okolici Nacionalnog parka

Prirodne ljepote Nacionalnog parka

Nacionalni park Körös-Maros, nalazi se u jugoistočnom dijelu Mađarske, a prostire se na 501, 34m2 površine. Jedan je od 10 nacionalnih parkova u Mađarskoj, a proglašen je 1997. godine nacionalnim parkom radi zaštite ptica. Najznačajnija područja su močvara Kis-Sárrét, te Fáspuszta, Mágor-puszta i Kardoskúti Fehértó. U okolici se nalaze dva značajnija grada; Dévaványa i Sarvaš. Posjetite oba i razgledajte zanimljivosti koje gradovi nude. 

Körös-Maros utočište je za 1200 jedinki velike droplje. Droplja (Otis tarda) najveća je ptica u Europe koja može letjeti. Nažalost, izumrla je u većini zemalja zapadne Europe. Prije nekoliko godina velika droplja bila je izabrana za pticu godine kako bi se utjecalo na veću svjesnost kod ljudi. To je najteža ptica letačica na svijetu. Djelatnici nacionalnog parka osiguravaju najbolje moguće uvjete kako bi spasili populaciju droplji koje su na svjetskoj razini ugrožene. Osim droplje moći ćete uživati u predivnoj i raznolikoj flori i fauni koja će vas oduševiti. Bogata vodena staništa Kardoskút Feherty i Sárrét Kis mala močvarna područja,  neophodna su za mnoge ptice selice. Stoga one dolaze ovdje na odmor i opuštanje. Nacionalni park je stvoren kako bi osigurao idealno okruženje za ptice. Među zanimljivom faunom ovdje se nalaze rijetka vrsta leptira te mnogih drugih vrsta životinja. Tu su svoje stanište našle i mnoge ugrožene biljne vrste.

Čarobno mjesto na rijeci Koros

Posjetite svakako i malo mjesto Sarvaš koje ima naziv po jelenu. Nalazi se na cesti između Kecskemeta i Bekescsaba. Ovo čarobno mjesto, koje leži na rijeci Koros, oduševiti će vas svojom netaknutom prirodom, a najpoznatiji je po arboretumu. Arboretum Sarvaš prostire se na 82 hektara površine. Tu ćete imati prilike uživati u predivnim vrstama biljaka, među kojima je napoznatiji dio vrt koji je utemeljila obitelj Bolza. Vrt se razvijao kroz stoljeća i danas obuhvaća gotovo 1600vrsta i sorti stabala, grmova, te sa preko 200 različitog bilja i 200 gljiva. Njegova flora i fauna čine ovaj arboretum jedinstvenim i posebnim. Ovdje žive i različite vrste ptica. Ovo područje je pod zaštitom Budimpeštanskog fakulteta Corvinus. Svake godine arboretum posjeti između 60 do 80 tisuća posjetitelja. Ovo će vas područje zasigurno oduševiti prirodom i predivnim primjercima rijetkih životinja i bilja. Odaberite smještaj iz naše ponude i uživajte u prirodnim ljepotama jugoistočne Mađarske.

Otkrijte Mađarsku kao destinaciju za odmor. Provedite svoj odmor u potpuno opremljenoj vili, kući ili apartmanu u Mađarskoj. Svaki od njih uređen je prema osobnom ukusu vlasnika što čini NOVASOL vile, kuće i apartmane u Mađarskoj jedinstvenim i osobitim doživljajem.