search

Jezero Tisa - odmor u kući ili apartmanu

Kada se govori o jezeru Tisa, misli se na baršunastu vodu, široke uvale, nenaseljene riječne rukavce i otočiće. Tisa nije prirodno jezero, već je nastalo je reguliranjem toka rijeke Tise.Kao dio stalnog toka rijeke Tise jezero je izgrađeno kao brana od poplava.  Uživajte u odmoru i izaberite smještaj koji će vam boravak na jezeru i u ovoj regiji ućiniti još ugodnijim. Saznajte zašto je baš Mađarska idealna zemlja za vaš sljedeći godišnji odmor. 

.

Odmor na jezeru!

Na površini od 127 četvornih metara, ugrožene biljne i životinjske vrste našle su siguran dom. Tako je ovo područje postalo stanište dabrova i čak 50 vrsta riba, te najveće polje lopoča u Europi.

Sjeverni dio jezera pripada nacionalnom parku Hortobágy, gdje se nalazi i ptičji rezervat, koji pruža zaštitu za oko 200 vrsta ptica, poput bijele čaplje i sive guske. Kao kulturni krajolik nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Ponekad je ovo područje zatvoreno, a izvan sezone parenja, neki dijelovi se mogu posjetiti samo brodom.

Takozvani Poroszlóer bazen nalazi se u središtu jezera i također je dio zaštićene prirode, ali je posjetiteljima i ljubiteljima prirode pristup ipak omogućen. Poznat je kao raj za ribolovce, a posebno dobro zagrizaju grabežljive ribe.

Abádszalóker zaljev na jugu jezera, je pravi Eldorado za ljubitelje sportova na vodi. Jedrenje, surfanje ili jet-ski - ovdje je skoro sve moguće i skoro je sve dozvoljeno. Voda se brzo zagrijava, a ima i mnogo plaža razvijene ponude, kao na primjer u Abádszalóku, gdje se nalazi veliki vodeni tobogan.

Jedan od omiljenih odmorišnih odredišta na jezeru Tisa, je Tiszafüred, gdje se posjetitelji mogu prepustiti mnoštvu aktivnosti, kao što su vožnje brodom, posjete termalnim izvorima ili izleti do, prvog u zemlji, seoskog muzeja na otvorenom. Mala naselja kao što su Borsodivánka, Négyes, Tiszavalk, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Árokto, Tiszacsege i Egyek očuvali su mnoštvo originalnosti i pružaju neometan odmor daleko od svakodnevne užurbanosti.

Vile, kuće za odmor i apartmani ovog kraja idealan su izbor za duge sate opuštajućeg odmora, te izvrsna polazišna točka za odmor ispunjen različitim aktivnostima.

Mađarska vas sigurno neće razočarati kao zemlja vašeg idućeg godišnjeg odmora!