search

Budimpešta - apartmani i kuće za odmor

Mađarska prijestolnica

Glavni grad Mađarske broji malo manje od dva milijuna stanovnika. Dva grada, Budim i Pešta 1873. godine ujedinjena su u jedan grad koji je postao glavni centar Mađarske. Budimpešta je jedan od najznačajnijih europskih gradova sa bogatom kulturnom baštinom i povijesti. Za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, Budimpešta je bila prijestolnica. Rezervirajte savršen smještaj u glavnom gradu Mađarske i uživajte u odmoru!Mnogo je toga zanimljivog za vidjeti u Budimpešti pa započnimo sa kratkim pregledom onoga što nikako ne smijete zaobići.

Budimpešta, vile i kuće za odmor

Dva dijela grada: Budim i Pešta

Budim se nalazi na uzbrdici do koje vas vodi uspinjača. Doći ćete do dijela grada koji se nalazi pod zaštitom svjetske baštine, odnosno do Budimskog dvorca. Nekada se u prošlosti zvao Kraljevska palača, a počeo se graditi 1265. godine. Radi se o dvorskom kompleksu impozantnog izgleda. U dvorcu je galerija te muzej povijesti. Ovdje se nalazi vidikovac s kojih seže pogled na Peštu, rijeku Dunav te mostove Budimpešte. Mostovi su ovdje nešto posebno, a najpoznatiji most je Lančani most (Széchenyi Lánchíd) koji povezuju dva dijela grada. Noću je most osvijetljen pa daje poseban ugođaj. Most je nazvan po, grofu Istvána Széchenyia mađarskom političaru i reformatoru koji je inicirao izgradnju mosta. Trebalo je 7 godina za izgradnju mosta. Crkva Sv. Matijaša (Mátyás-templom) nalazi se u blizini dvorca a poznata je po tome što se ovdje okrunila carica Elizabeta Austrijska poznatija kao Sisi. Još jedna divna građevina koja će vas oduševiti je Ribarska tvrđava koja sačinjavaju 7 tornjeva koji simboliziraju 7 plamena koji su osnovali Mađarsku. Tvrđava je dobila ime po ribarnici koja je bila na ovom mjestu u srednjem vijeku. Pogled koji se pruža sa ove tvrđave ostat će vam u sjećanju. Ako pritom ogladnite, okusite neke od tradicionalnih mađarskih specijaliteta, jer vas u gornjem gradu očekuje mnoštvo restorana, kafića i mjesta za predah. Najtradicionalnije jelo je paprikaš, a ručak zaokružite čašom poznatog mađarskog vina tokajca. Mađarska nudi bezbroj jedinsvenih doživljaja!

Na lijevu stranu grada, odnosno u Peštu možete jednostavno doći autobusom, ili podzemnom željeznicom. Tu ćete imati prilike vidjeti zgradu mađarskog Parlamenta, koja je jedna od najvećih zgrada na svijetu izgrađena u neogotičkom stilu.  Od zgrade Parlamenta možete se tramvajem provesti do centra Pešte, koji vozi uz obalu Dunava, te sada možete uživati u pogledu na Budim koji ste prije obišli. U Pešti se nalaze i brojni muzeji, te crkva Sv. Stjepana. Najromantičnije što možete doživjeti u ovom gradu je svakako noćna vožnja Dunavom koju preporučamo. Ako ste ljubitelj noćnih izlazaka Budimpešta nudi dobar izbor klubova i mjesta za noćne provode. Isto tako, Budimpešta ima i zoološki vrt kojeg možete posjetiti. U mađarskoj vrijedi mađarska forinta (HUF) te se sva gotovinska plaćanja vrše u forintama. Za one aktivnije, turističke zajednice organiziraju razne biciklističke ture stoga se možete njima prikloniti ili sami istraživati Budimpeštu biciklom. Zanimljivosti Budimpešte poput Budimskog dvorca, Andraševe avenije, Trga heroja i Milenijska podzemna željeznice znamenitosti su koje su upisane na popis svjetske baštine, što vam govori o važnosti i značaju ovog grada za europsku povijest. Istražite mađarsku metropolu i ponesite sa sobom divne uspomene.

Budimpešta će vas, sigurni smo, oduševiti, a mi vam savjetujemo da izaberete savršen smještaj iz NOVASOL ponude i provedete nezaboravan i jedinstven godišnji odmor u Mađarskoj! Pogledajte što vas još sve očekuje: