search

Budimpešta - apartmani i kuće za odmor

Glavni grad Mađarske broji malo manje od 2 milijuna stanovnika. Dva grada, Budim i Pešta 1873. godine ujedinjena su u jedan grad koji je postao glavni centar Mađarske. Budimpešta je jedan od najznačajnijih europskih gradova sa bogatom kulturnom baštinom i povijesti.

Apartmani i kuće za odmor - Budimpešta

Posjetite predivnu Budimpeštu jednu od najposjećenijih metropola u Europi. Kako bi vam odmor bio što bezbrižniji preko NOVASOL stranice možete pronaći smještaj i rezervirati u nekoliko minuta. Izaberite apartman u Budimpešti po vašim željama i krenite u pustolovinu. Mnogo je toga zanimljivog za vidjeti u Budimpešti pa započnimo sa kratkim pregledom onoga što nikako ne smijete zaobići.

apartmani i kuće - budimpešta

Povijest i kulturna baština - Budimpešta

Za vrijeme vladavine Austro-Ugarske, Budimpešta je bila prijestolnica. Mnogo je toga zanimljivog za vidjeti u Budimpešti pa započnimo sa kratkim pregledom onoga što nikako ne smijete zaobići. Budim se nalazi na uzbrdici do koje vas vodi uspinjača. Doći ćete do dijela grada koji se nalazi pod zaštitom svjetske baštine, odnosno do Budimskog dvorca. Nekada se u prošlosti zvao Kraljevska palača, a počeo se graditi 1265. godine. Radi se o dvorskom kompleksu impozantnog izgleda. U dvorcu je galerija te muzej povijesti. Ovdje se nalazi vidikovac s kojih seže pogled na Peštu, rijeku Dunav te mostove Budimpešte. Mostovi su ovdje nešto posebno, a najpoznatiji most je Lančani most (Széchenyi Lánchíd) koji povezuju dva dijela grada. Noću je most osvijetljen pa daje poseban ugođaj. Most je nazvan po, grofu Istvána Széchenyia mađarskom političaru i reformatoru koji je inicirao izgradnju mosta. Trebalo je 7 godina za izgradnju mosta. Crkva Sv. Matijaša (Mátyás-templom) nalazi se u blizini dvorca a poznata je po tome što se ovdje okrunila carica Elizabeta Austrijska poznatija kao Sisi. Još jedna divna građevina koja će vas oduševiti je Ribarska tvrđava koja sačinjavaju 7 tornjeva koji simboliziraju 7 plamena koji su osnovali Mađarsku. Tvrđava je dobila ime po ribarnici koja je bila na ovom mjestu u srednjem vijeku. Pogled koji se pruža sa ove tvrđave ostat će vam u sjećanju. Ako pritom ogladnite, okusite neke od tradicionalnih mađarskih specijaliteta, jer vas u gornjem gradu očekuje mnoštvo restorana, kafića i mjesta za predah.

Gastronomija i zanimljivosti - Budimpešta

Najtradicionalnije jelo je paprikaš, a ručak zaokružite čašom poznatog mađarskog vina tokajca. Na lijevu stranu grada, odnosno u Peštu možete jednostavno doći autobusom, ili podzemnom željeznicom. Tu ćete imati prilike vidjeti zgradu mađarskog Parlamenta, koja je jedna od najvećih zgrada na svijetu izgrađena u neogotičkom stilu.  Od zgrade Parlamenta možete se tramvajem provesti do centra Pešte, koji vozi uz obalu Dunava, te sada možete uživati u pogledu na Budim koji ste prije obišli. U Pešti se nalaze i brojni muzeji, te crkva Sv. Stjepana. Najromantičnije što možete doživjeti u ovom gradu je svakako noćna vožnja Dunavom koju preporučamo. Rezervirajte apartman za dvoje iz NOVASOL ponude smještaja i provedite romantične trenutke.

Zabavni sadržaji - Budimpešta

Ljubitelji noćnih izlazaka u Budimpešti će pronaći mnogo opcija za sebe. Budimpešta  nudi dobar izbor klubova i mjesta za noćne provode. Isto tako, Budimpešta ima i zoološki vrt kojeg možete posjetiti. U mađarskoj vrijedi mađarska forinta (HUF) te se sva gotovinska plaćanja vrše u forintama. Za one aktivnije, turističke zajednice organiziraju razne biciklističke ture stoga se možete njima prikloniti ili sami istraživati Budimpeštu biciklom. Zanimljivosti Budimpešte poput Budimskog dvorca, Andraševe avenije, Trga heroja i Milenijska podzemna željeznice znamenitosti su koje su upisane na popis svjetske baštine, što vam govori o važnosti i značaju ovog grada za europsku povijest. Istražite mađarsku metropolu i ponesite sa sobom divne uspomene. Budimpešta će vas, sigurni smo, oduševiti, a mi vam savjetujemo da izaberete savršen smještaj iz NOVASOL ponude i provedete nezaboravan i jedinstven godišnji odmor!