Atrakcije u Mađarskoj

Tijekom obiteljskog odmora svatko se želi odmoriti, no i nešto doživjeti.

U Mađarskoj sigurno ne nedostaje atrakcija ni događanja.

Napravili smo izbor nekih od najpoznatijih koje bismo vam preporučili za što zanimljiviji odmor.

Budimpešta: Óbuda

Ovdje se radi o ostacima civilnog i vojni grada Aquincum. Star više od 2000 godina i rimski je prethodnik današnje Budimpešte. Dva amfiteatra, mozaicima ukrašene vile, stara vojna kupelj i kameni potpornji akvadukta nalaze se u sjevernom dijelu grada.

Muzej drevnog Aquincuma krije vrijednu zbirku zidnih slikarija, obrađenog kamenja i aktikne orgulje.

Oko glavnog trga u Óbudi vlada posebna atmosfera koju jednostavno morate osjetiti. Nedaleko se nalaze dva muzeja umjetnina: Imre Varga i Vasarely. U muzeju Kiscelli nalazi se bogata umjetnička zbirka posvećena gradu.

Otok sv. Margarete

Otok na Dunavu na kojem ne prometuju automobili leži usred grada Budimpešte. Otok je zelena oaza koja se proteže između dvaju mostova Margit híd i Árpád híd. Stoljetno drveće, ružičnjak, termalno jezero, japanski vrt i vodopad pozivaju vas na romantičnu šetnju. Jedna od strakacija svakko je i park s divljači. Na pozornici na otvorenom se ljeti održavaju raznovrsne priredbe. Osim prirodnih ljepota tu su i povijesni spomenici, npr. ruševine dominikanske i franjevačke crkve te pripadajućih samostana. Sa zvonika kapelice zvoni najstarije zvono u Mađarskoj.

Stara utvrda Komárom/Komarno

Nastala početkom 13. stoljeća utvrda je u vrijeme Austro-Ugarske monarhije udomljavala 20 000 vojnika. Iako se tijekom stoljeća tvrđavu dograđivalo i širilo, očuvan je jedinstveni stil. Utvrda se nalazi na UNESCOV-om popisu svjetske kulturne baštine.

Limes

Ostaci rimskog graničnog zida vide se i ovdje u Mađarskoj uzduž Dunava. Jedan njihov dio nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine.

Gödöllő

U dvorcu u Gödöllőu, sjeveroistočno od Budimpešte, u vrijeme Austro-Ugarske monarhije rado je boravio austrijski carski par car Franjo Josip i njegova supruga carica Elizabeta. Dva stoljeća stara zgrada pripada najvećim i najvažnijim objektima svog vremena. Danas se u svečanog dvorani i u dvorištu održavaju festivali i klasnični koncerti. Danas restaurirano kazalište u barkonom stilu privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Crkva u Máriabesnyő je uvijek bila omiljeno odredište.

Gorje Mátra

Krovom Mađarske se naziva gorje Mátra na sjeveru Mađarske. Gotovo 190 metara visoki toranj vidikovac nudi odličan pogled na okolna gorja.

U gorju Mátra nalazi se zimovalište s dugim stazama i skakaonicom. Ovdje se možete nauživati na čistom zraku i ugodnom suncu.

Eger

Eger na sjeveru Mađarske spada među najljepše barokne gradove te je istovremeno već više od tisućljeća sjedište biskupije. Grad se diči slavnom prošlošću o kojoj svedoče brojni dobro očuvani iki brižno restaurirani arhitektonski spomenici. Jedan od njih je i srednjovjekovni dvorac. 1552. je pod zapovjedništvom Istvána Dobóa bio poprištem slavne obrane od turske opsade.

Prošlost je nazorno dokumentirana u brojnim muzejima, npr. u muzeju kaznionica, Panoptikumu, muzeju kovanog novca i umjetničkoj galeriji dje su izložena djela koja potječu iz razdoblja od 16 . do 19. stoljeća.

Drga najveća crkva u Mađarskoj koja krije najveće orgulje u ovoj državi građena je u klasicističkom stilu.

Jedna od najljepših knjižnica smještena je u nekadašnjoj gimnaziji. Jedna od knjiga iz zbirke od 150 000 primjeraka je prva tiskana knjiga u Mađarskoj iz 1473.

Turska kupelj posjeća na tursku vladavinu i njihovu kupališnu kulturu. No ovaj je kraj poznat i po temperamentnim crnim vinima. Svakako kušajte tradicionalno jelo “Egri Bikaver” (krv egerškog bika).

Nacionalni park Aggtelek

Špilja Baradla u Aggteleku leži sjeverozapadno od grada Miskolca te se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Bez sumnje je je jedan od najupečatljivijih geoloških fenomena na svijetu. Špilja se djelomično nalazi na slovačkom teritoriju. U njenoj unutrašnjosti teče podzemni potok, a razne kamene formacije osupnut će posjetitlje. Tu se nalazi i koncertna dvorana s redovitim koncertima svih vrsta. Nude se razne vrste obilazaka ove lijepe špilje.

Miskolc

Treći po veličini grad u Mađarskoj krije bogatu kulturu i nevjerojatne prirodne i arhitektonske spomenike. U grčkoj pravoslavnoj crkvi možete se diviti najvećoj zbirci ikona s ukupno 88 slika. Crkvi pripada i muzej čiji izlošci dobro predstavljaju pravoslavnu umjetnost u Mađarskoj.

Dvorac Diósgyőr se prvi puta spominje 1271., a svojim izlošcima prikazuje sve o svojoj dinamičnoj povijesti. Na posjedu se nalazi najveći panoptikon Srednje Europe, dvorska kupelj sa saunom i velebni park.

Važan spomenik industriji je 1810. sagrađena lijevaonica željeza u mjestu Újmassa. Pripadajući muzej Massa prikazuje povijest te industrijske grane u Mađarskoj.

Posjetite lijepe terme u mjestu Miskolctapolca. Toj se lokaciji pripisuju razna ljekovita svojstva i učinci kod raznih oboljenja. Posebni svjetlosni efekti, termalni izvori i podzemne struje čine vaš boravak nevjerojatnim doživljajem.

Tokaj

Ovdje na sjeveru zemlje nalazi se legendarno mađarsko vinorodno područje koje se diči dugom poviješću. Ruski carevi i pape, čak i engleska kraljevska kuća su bili naručiteljima vina od glasovite loze Aszu. Snažno sunce daje grožđu visoku razinu sladora. Muzej u Tokaju daje preglednu sliku kulture vina i vinogradarstva ovog kraja.

Hajdúszoboszló

Ovdje na istoku Mađarske već desetljećima svoje tegobe ublažavaju reumatičari. Iz dubine od 1100 metara izviru vruće, slane i jodom bogate termalne vode. Osim toga tu je i dvije tusuće sunčanih sati godišnje te lječilište s kupalištem.Rezultat: najbolje mjesto za liječenje različitih tegoba.

Mjesto nudi i kulturnu okrijepu: pogledajte jedinstvenu zbirku aluminijskih zvona u kući zvona ili crkvu sv. Ladislava s freskama o povijesti ljekovitih voda.

Debrecen

Na istoku leži drugi najveći grad Mađarske koji je za vrijeme mađarske reformacije odigrao važnu ulogu i od tada nosi naziv kalvinistički Rim. Velika crkva je simbol Debrecena. Dva markantna zvonika uokviruju glavni portal svojim velikim stupovima. Crkva je također postala simbolom protestantke vjere u Mađarskoj. Pripada joj i knjižnica s pola milijuna knjiga. radi se o najvećoj crkvenoj knjižnici u mađarskoj,a leži pod spomeničkom zaštitom.

Daljnje građevine od važnosti u ovom gradu su legendani hotel Aranybika (zlatni bik), klasicistička vijećnica i najveća vjetrenjača u Europi. U gradskom parku se nalazi zoološki vrt, botanički vrt, lječilište i zabavni park. Taj dio grada je zaštićen još od 1939.

Bugac

Bugac-Puszta je od UNESCO-a zaštićen rezervaat biosfere površine 11 000 hekrata i sastavni je dio nacionalnog parka Kiskunság u srcu Mađarske. U centrima za posjetitelje organiziraju se razne priredbe s konjima, među njima i legendarna Mađarska pošta. Pastirski muzej pruža uvid u život pastira područja Puszta.

Pannonhalma

Visoko gore na vrhu planine Sv. Martin na sjeverozapadu Mađarske već jedno tisućljeće stoluje najstarija građevina u Mađarskoj. Radi se o prvom mađarskom benediktinskom samostanu. Još od 11. stoljeća je središtem Reda sv. Benedikta u Mađarskoj. Između ostalog nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine.

Nikako ne propustite posjetiti samostansku knjižnicu koja sadrži zbirku koja prelazi 360 000 primjeraka.

U bazilici se redovito održavaju orguljaški koncerti.

Fertőd

Fertőd se nalazi na sjeverozapadu Mađarske i poznat je po trima znamenitostima.

Jedna od njih je barkoni dvorac Esterházy koji je u prekrasnom parku sagrađen za obitelj Esterházy. Nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine i svoje posjetitelje očarava poput mađarskog Versaillesa. Znameniti skladatelj Joseph Haydn je ovdje više od desetljeća bio dvorski skladatelj.

Drga znamenitost je nacionalni park Fertő-Hanság koji se kođer nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Njegovih 236 km² uključuje i svorski park.

Uz jezero Neusiedler See vodi vas prekrasna biciklistička staza koja spaja mađarski Sopron s austrijskim Pamhagenom,a možete nastaviti prema gradišćanskim vinogradima na zapadu jezera.

Keszthely na Balatonu

Na zapadu Blatnog jezera leži najstariji grad tog područja. Još od rimskih vremena bio je poznat kao trgovačko središte. Svjedoci tog vremena su ostaci grada Valcuma koje možete pogledati u Fenékpusztai.

Posjetite i franjevačku crkvu iz 14. stoljeća s izvornim gotičkim freskama i rozetama cvjetne gotike.

Dvorac Festetics je treći po veličini u Mađarskoj. Pogledajte barkoni toranj, knjižnicu Helikon i glazbenu dvoranu s ogledalima gdje se redovito održavaju koncerti. Dvorski muzej Helikon baca svjetlo na povijest dvorca i engleskog vrta koji je zaštićeni prirodni rezervat.

Muzej Balaton sadrži svjedočanstva o nastajanju i povijesti Blatnog jezera s njegovom florom i faunom te plovidbom, neka od njih su arheološki nalazi stari do sedam tisućljeća.

Drugi zanimljivi muzeji su muzej marcipana, lutkarski muzej i Panoptikum.

Najsvjetlija točka je otočić kupalište koje je stvoreno 1982.

Safari park prapada gehört muzeju u Balatonedericsu kojeg je utemeljio istraživač Afrike Endre Nagy. Ovdje obalom jezera trče afrička goveda, zebre i deve.

Festivali i aktivnosti

 

 • Festivali u Mađarskoj počinju tijekom ožujka i travnja s vrlo posjećenim budimpeštanskim Festivalom proljeća. Glazbene se priredbe izvode na najvećim i najvažnijim trgovima veličanstvene Budimpešte.
 • Na Dunavu između Budima i Pešte leži biser: Otok sv. Margarete. Već nekoliko godina se ovdje tijekom lipnja i srpnja oderžava ljetni festival Ferencváros s narodnim kazalištem, popularnim operama, baletom i rock produkcijama.
 • Festival Sziget: slavlje, kampiranje, zabava i opuštanje krajem srpnja i početkom kolovoza čini otok Óbudau središtem glazbe, zabave, sporta i kulture. Krilatica „Rock the Island“ vodi više od tisuću pojedinih nastupa i stotine tisuća posjetitelja.
 • Svake godine u kolovozu se u mjestima Száhalombatta, Ráckeve i Tököl održava međunarodna smotra folklora. Šarene nošnje i lijepi plesovi očarat će vas svojom tradicijom.
 • Tijekom kolovoza odnosno rujna se uz Židovski ljetni festival i Budimpeštanski jesenjski festival (listopad) organizira čitav niz priredbi koje su vezane uz glazbu, kazalište i tradicionalne plesove.
 • Zašto ne biste...: Posjetili veličanstvenu Budimpeštu i uživali u Festivalu proljeća!

   

  Izvor: Turistička zajednica Mađarske

  • Raznolikost sportke rekreacije i kulturne zabave koju Mađarska nudi je jednostavno divovska.
  • Blatno jezero, kao najveće srednjoeuropsko slatkovodno jezero, vas poziva da dođete surfati, skijati na vodi, plivati ili se samo opustiti.
  • U Puzstai imate priliku doživjeti viteške igre ili razgledati krajolik iz sedla:
  • Ples do zore? Klubovi u Siofoku vas očekuju!