Sjever je dom fascinantnog spektra atrakcija, kako blagih i nježnih, tako i čudnovatih i iznimno lijepih. Većina mjesta leži u zaštićenim zaljevima, koja su ljeti posebno spektakularna kada ponoćno sunce stoji na sjevernom nebu. Ovdje se nalaze dobra mjesta za zimski sport, mnogo divljih životinja za promatranje i izazovna priroda koja inspirira maštu.

 

Akureyri je tek ¾ sata vožnje zrakoplovom ili 5 sati vožnje automobilom, udaljen od Rejkjevika - središta ove regije i savršenog polazišta za ekspedicije u prirodu. Akureyri je mjesto idealno za obiteljske izlete, prilagodljivih usluga, gdje se kroz čitavu godinu se nešto događa. Izabran je kao vodeći zimski sportski centar u zemlji, a njegove staze spadaju u najbolje u staze na Islandu, a raspolaže brojnim mogućnostima za vožnju skutera na snijegu, jahanje, ribolov na ledu i dr.

 

Mývatn jezero je raj za ornitologe, a udaljen je samo sat automobilske vožnje prema istoku. Fasciniraju i skulpture lave stvorene u prirodi i geotermalna polja koja čitav prostor bojaju spektrom duginih boja. Dalje na istoku leži nacionalni park Jökulsárgljúfur, koji je uistinu vrijedan posjeta. Proteže se uzduž impresivnog tjesnaca, gdje se također nalazi i Dettifoss, najraskošniji vodopad Europe. U uvali Skjálfandi smjestilo se mjesto Húsavík, poznato kao mjesto gdje se mogu promatrati kitovi.

 

Općina Skagafjörður je poznata po glatkim zelenim dolinama, golim planinama i moćnim glacijalnim rijekama koje teku sa visoravni, te je jedna od većih centara za rafting. Skagafjörður je ujedno i meka za konjaničke sportove, ali i carstvo lijepih, starih zdanja iz vremena Saga i drugih povijesnih lokaliteta. Za ljubitelje istinske prirode, u zaljevu Húnaflói mogu promatrati tuljani u njihovom prirodnom okruženju. Sauðárkrókur je glavni grad Skagafjörðura i nudi dobru ponudu turističkih usluga.

Grímsey je pak najsjevernija točka Islanda i jedina koja se nalazi unutar arktičkog kruga. Ovdje živi jedva 100 ljudi, ali zato i nekoliko milijuna ptica. Svi posjetitelji koji posjete ovo mjesto, dobit će potvrdu kao dokaz da su prešli arktički krug.