Jugozapad i jug Islanda dovest će Vas u izravan dodir sa dvostrukim užitkom - kulturom i prirodom, upravo na pragu glavnog grada Rejkjavika. U manje od sat vremena bit ćete u središtu dva sasvim različita svijeta, iako biste mogli provesti i tjedne istražujući ih u potpunosti. Čitava regija je jednostavna za putovanje, bilo da koristite jedan od mnogih organiziranih izleta ili putujete osobnim automobilom. Gruba i mahovinom prekrivena polja lave, širom Reykjanes poluotoka, neka tek nekoliko stoljeća stara, pozdravljaju posjetitelje koji zrakoplovom dolaze u Keflavík.

 

Fascinantna obala, mogućnost promatranja kitova i čitavog carstva ptica, čine jugozapad Islanda, idealnim za dnevne izlete iz Rejkjavika. Iznimna geotermalna aktivnost, vidi se kroz prirodne, vruće izvore, poput Krýsuvíka i toplice, poput ''Plave lagune'' - jedne od najpopularnijih mjesta među posjetiteljima.

Poznata turistička ruta iz Rejkjevika naziva se Zlatni krug , a obuhvaća tri glavne točke zaustavljanja, nacionalni park Þingvellir, vodopad Gullfoss ( što znači ''zlatni slap'' ) i geotermalno aktivnu dolinu Haukadalur, sa gejzirima Geysir i Strokkur, a usput se može vidjeti i aktivni vulkan Hekla.

 

Do Vestmannaeyjar otoka pred južnom obalom Islanda može se doći trosatnom trajektnom vožnjom i zrakoplovom ( 20 minuta sa linijskim propjetom iz Rejkjavika ili samo 6 minuta s malim avionom iz južne obale ). Otok je prikladan za dnevne izlete, a posebno je omiljen među poznavateljima ptica. Stokkseyri i Eyrarbakki su šarmantna sela južne obale, sa dobro očuvanim starim kućama, a iz male i ljupke luke Vík, voze turistički brodovi kroz poznati prirodni prolaz, Dyrhólaey litica.

 

Južni Island može se pohvaliti i bogatim kulturno-povijesnim nasljeđem, počevši od imanja iz vremena Saga u Stöngu, izložbenog centra Njáls Saga u Hvolsvölluru, starog biskupskog sjedišta u Skálholtu do Narodnog muzeja u Skógaru.