Istočni dio Islanda, koji ujedno obuhvaća velik dio ukupne površine Islanda, krasi veoma impresivan i raznolik krajolik. Obala i planine su ovdje posebno razvedeni, a u unutrašnjosti se izmjenjuju brdovite doline, Héraða, sa grubim, ponekad zaleđenim gorjem. Prelijepom obalom na jugoistoku dominira ledenjak Vatnajökull, najveći ledenjak Europe.

 

U beskrajnom raju za pješake na istoku Islanda, ističu se izrazito kontrastne ljepote prirode: planine, doline, pustinje, šume ( Hallormsstaðaskógur je najveća u zemlji ), ledenjaci i mnoštvo stijenja. Čitavo područje je mreža označenih pješačkih staza, od sjevera prema jugu, gdje posjetitelji mogu uživati prirodne ljepote i nadnaravna iskustva. Legenda kaže kako je Borgarfjörður eystri dom najveće kolonije vilenjaka na Islandu, a Fáskrúðsfjörður područje trolova, a Fjarðarbyggð mjesto vragolastih duhova, a da se u riječici Lagarfljót viđalo čudovište. Krenete li na izlet turističkim brodovima iz regionalnog centra - Egilsstaðira, možda i Vi spazite neko od čudnovatih bića.

 

Sva mjesta na jugoistoku su novijeg porijekla, osim Seyðisfjörðura, koji je poznat po dojmljivim starim kućama, koje pozdravljaju goste koji trajektom Norröna dolaze iz Europe. Höfn, je još jedan veliki lučki grad, te značajno polazište za izlete do obližnjih ledenjaka, pješačenje, vožnje skuterom po snijegu ili penjanje po ledu. Omiljena atrakcija leži na rubu ledenjaka - svojevrsna laguna Jökulsárlón, zapravo je jezero koje okružuju ledenjaci. Ovaj fenomen najbolje se može doživjeti vožnjom na brodu uokolo veličanstvenih ledenjaka i santi. Izletnički brodovi voze i do nenaseljenog otoka ptica Papey, što je posebno zanimljivo za poznavatelje ptica i ornitologe.

Nacionalni park Skaftafell očarava svojim kontrastima, ovdje se izmjenjuju, zeleni, pošumljeni prostori sa crnim planinama i sjajnim bijelim površinama leda, koje leže ispod najvećeg vrha, ovog kraja, Hvannadalshnjúkura (2.119 m). Lónsöræfi je nešto skrivenija atrakcija, koja nije jednostavno dostupna, ali je poznata po fascinantnim planinama.