Važne informacije o Hrvatskoj

Površina:

Kopneni dio iznosi 56.594 km², a površina teritorijalnog mora 31.067km². Dužina morske obale 6.278 km, od toga 4.398 km otoka, hridi i grebena.

Broj otoka, hridi i grebena:

1.244. Najveći su otoci Krk i Cres. Nastanjenih je otoka 50.

Zemljopisni položaj:

Hrvatska se prostire od krajnjih istočnih rubova Alpa na sjeverozapadu do Panonske nizine i obala Dunava na istoku. Središnji joj dio prekriva planinski masiv Dinare, a južni završava na obali Jadranskoga mora.

Naseljenost i nacionalni sustav:

Hrvatska ima 4.437.460 stanovnika. Većinu stanovništva čine Hrvati a najbrojnije su manjine Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Talijani i Albanci.

Glavni grad: Zagreb je sa 779.145 stanovnika gospodarsko, prometno, kulturno i akademsko središte zemlje.

Službeni jezik:

Hrvatski

Radno vrijeme trgovina, banaka i javnih službi:

U tijeku turističke sezone većina trgovina radnim je danom otvorena od 8 do 20 sati, a mnoge od njih rade i vikendom. Banke su uglavnom otvorene od ponedjeljka do petka od 7-19 sati te subotom od 7-13 sati.

Poštanski su uredi radnim danom otvoreni od 7 do 19 sati, u manjim mjestima od 7 do 14 sati, a pojedini rade i dvokratno. U većim gradovima i turističkim mjestima dežurne pošte otvorene su subotom i nedjeljom. Na svim javnim telefonima upotrebljavaju se telefonske kartice koje se prodaju u poštama i novinskim kioscima.

Javne službe i poslovni uredi uglavnom rade od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka.

Službena valuta/ Način plaćanja:

Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna= 100 lipa). U opticaju su kovanice od 1,2, 5,10,20, 50 lipa te 1,2 i 5 kuna. Osim kovanica u opticaju su i novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1 000 kuna. Strana valuta mijenja se u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, turističkima agencijama. Na nekim mjestima postoji mogućnost plaćanja raznim kreditnim karticama ( Eurocard/ Mastercard, Visa, American Express i Diners).

Električni napon gradske mreže:

220 V s frekvencijom 50 Hz.

Klima:

U Hrvatskoj postoje tri klimatske zone, u unutrašnjosti prevladava umjereno topla kišna klima, na najvišim vrhuncima snježna šumska klima te uzduž obale ugodna mediteranska klima s mnogo sunčanih dana. Ljeta su suha i topla, zime blage i vlažne. Prosječna temperatura u unutrašnjosti iznosi od -2do 0 ºC te nešto niža na najvećim nadmorskim visinama . U kolovozu iznosi oko 20 ºC te oko 12 ºC na najvišim planinskim vrhovima. Prosječna temperatura u primorju iznosi: u siječnju od 5 do 9 ºC te u kolovozu od 22 do 25 ºC. Prosječna temperatura mora zimi iznosi 12 ºC a ljeti 25 ºC.

Zdravstvena zaštita:

Bolnice i klinike postoje u svim većim gradovima, a ambulante i ljekarne i u manjim mjestima.

Strani turisti koji su obvezno osigurani u državama s kojima Hrvatska ima ugovor o socijalnome osiguranju za vrijeme privatnog boravka u Republici Hrvatskoj ne plaćaju usluge hitne zdravstvene zaštite, pod uvjetom da imaju ugovorom predviđene potvrde o pravu na zdravstvenu zaštitu. Zdravstvena zaštita (uključujući i prijevoz) koristi se za hitne slučajeve na način i po propisima koji vrijede za hrvatske osiguranike, pri čemu se na isti način sudjeluje i u troškovima zdravstvene zaštite (participacija).

Osobe koje dolaze iz država s kojima nije sklopljen ugovor ili s kojima ugovorom nije predviđeno korištenje zdravstvene zaštite, sve troškove zdravstvene zaštite snose same. Dodatne informacije o zdravstvenoj zaštiti mogu se pronaći na službenoj internet stranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U slučaju nesreće nazovite 112!

Broj je moguće pozvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno o tome gdje se nalazite u Republici Hrvatskoj.

Telefonski poziv ne naplaćuje se.

Poziv je moguće ostvariti preko svih operatera i preko svih telefonskih uređaja odabirom broja 112.

Voda:

Voda iz slavine pitka je u svim dijelovima Hrvatske.

Blagdani: 

 • 1.siječanj: Nova godina
 • 6. siječanj: Sveta tri kralja
 • Ožujak/ Travanj: Uskrs/ Uskršnji ponedjeljak
 • 1.svibanj: Praznik rada
 • Tijelovo
 • 22. lipanj: Dan antifašističke borbe
 • 25. lipanj: Dan državnosti
 • 5. kolovoz: Dan domovinske zahvalnosti
 • 15. kolovoz: Velika gospa
 • 8. listopad: Dan nezavisnosti
 • 1. studeni: Svi sveti
 • 25. prosinac: Božić
 • 26. prosinac: Sveti Stjepan