Ulazak u Hrvatsku

Ulazak u Hrvatsku dozvoljen je na graničnim prijelazima svim osoba koje posjeduju valjanu putnu ispravu ili osobnu iskaznicu. Turisti odnosno strani državljani mogu boraviti u Hrvatskoj do sveukupno 90 dana - unutar 180 dana - bez posebnih dozvola.

U slučaju gubitka putne isprave ili osobne iskaznice na osnovi koje je stranac ušao u Hrvatsku, gubitak je potrebno prijaviti najbližoj policijskoj postaji, odnosno policijskoj postaji prema mjestu gubitka isprave. Popis policijskih postaja možete pronaći na stranici mup.gov.hr

Zbog situacije s korona virusom ulazak u Hrvatsku regulira se dodatnim propisima, a najvažnije i uvijek ažurne informacije glede ulaska u RH pronaći ćete na službenim stranicama: https://mup.gov.hr/gradjani-281562/savjeti-281567/prelazak-granice-282210/kontakt-brojevi-za-informacije-za-prelazak-drzavne-granice-282225/282225

Ministarstvo turizma pripremilo je i poseban obrazac koji će olakšati i ubrzati ulazak u Hrvatsku, te preporučamo svim putnicima da ga ispune prije polaska: https://entercroatia.mup.hr/

Ako planirate putovanje van Hrvatske, odnosno idete na put, pravovremeno se informirajte na redovito ažuriranoj stranici Vlade https://www.koronavirus.hr/idete-na-put-sve-informacije-na-jednom-mjestu/22, a što smijete ili ne smijete donijeti sa sobom natrag u Hrvatsku pročitajte u nastavku.

Fizičke osobe, odnosno putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage sukladno propisima Europske Unije, odnosno carinskim propisima za sve zemlje koje nisu članice EU.

Detaljne upute odnosno regulative o unosu pojedinih predmeta, biljaka, životinja/kućnih ljubimaca, novaca, potrošne robe, hrane, oružja, duhanskih proizvoda itd. u Hrvatsku mogu se pronaći na internetskim stranicama Carinske uprave Ministarstva Financija  www.carina.hr za sve putnike koji dolaze izvan zemalja članica EU, dok unutar EU vrijede propisi koje možete pronaći ovdje: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_hr.htm

Iako se na stranici navodi da za većinu proizvoda i robe ne postoji ograničenje dok je ona za osobnu upotrebu, svaka država članica EU-a, pa tako i Hrvatska, može sama odlučiti o maksimalnoj količini npr. alkoholnih pića i duhanskih proizvoda koju pojedinac može imati sa sobom, a to posebno ovisi i o načinu na koji je roba pakirana te o drugim elementima. Također, ako putujete zemljama članicama s gotovinom u iznosu jednakom ili većem od 10 000 eura, bolje je provjeriti sa svim uključenim carinskim tijelima morate li to prijaviti, dok je za ulazak u HR ili drugu EU zemlju iz zemalja nečlanica to obavezno.

Putujete li s kućnim ljubimcem morate znati da kućni ljubimci kao što su mačke, psi i tvorovi (pitome vretice) moraju imaju svoju putovnicu, čip određenog standarda te biti cijepljeni protiv bjesnoće. Ako putujete s nekom drugom vrstom kućnog ljubimca potrebno je proučiti nacionalne propise, a za ulazak u Hrvatsku možete ih naći na stranici Ministarstva poljoprivrede:  http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=1289

Odmor s ljubimcem

Ulazak životinja u Hrvatsku iz zemalja nečlanica dozvoljen je samo na nekim graničnim prijelazima, ovisno o vrsti životinje, uz obvezan EU certifikat o zdravlju životinja, a ulazak pasmine pit bull terrier i njihovih križanaca nije dozvoljen ako pas nije upisan u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI). Granični prijelazi određeni su Pravilnikom o graničnim prijelazima RH za nekomercijalno premještanje kućnih ljubimaca.

Većina kuća za odmor i apartmana iz Novasol ponude prihvaća jednog kućnog ljubimca, no često i više njih, a mnogo je kuća za odmor čiji su vlasnici ljubitelji pasa, pa će dozvoliti u cijeni boravka dva, tri pa čak i deset pasa, no ulazak u Hrvatsku ili neku drugu zemlju s više od 5 kućnih ljubimaca podliježe određenim pravilima, stoga je dobro provjeriti pravila koja vrijede u toj zemlji. Za ulazak u Hrvatsku to je potvrda o sudjelovanju na natjecanju ili sličnom događanju te uvjet da su oni stariji od 6 mjeseci. 

Želite li iz Europske Unije u Hrvatsku donijeti voće i povrće ili ostale prehrambene proizvode to možete učiniti bez ograničenja (naravno, uvijek to moraju biti količine za osobnu upotrebu), osim ako unosite hranu i mlijeko u prahu za dojenčad, posebnu hranu za kućne ljubimce ili hranu koja se koristi zbog medicinskih razloga (ograničenje: do 10 kg uz određene uvjete). Ako pak u Hrvatsku ulazite iz jedne od zemalja nečlanica, potonje su kategorije ograničene na 2 kg, no zabranjeno je sa sobom nositi meso i mliječne proizvode, dok su dopuštene ograničene količine voća, povrća, jaja, meda i ribe.

Interesantno je i da ne možete ući u Hrvatsku iz neke od zemalja nečlanica noseći više od jedan buket cvijeća, ali možete donijeti 10 kg puževa s Farskih otoka. Pitanje je samo na koji način. Nažalost, na Farskim otocima nemamo smještajnih kapaciteta u ponudi, ali zato ih nudimo u 22 zemlje, provjerite svoje sljedeće odredište!

Putovanja Europa