Prometna pravila u Hrvatskoj

Odmor u vili, kući za odmor je individualni odmor. Uz nekoliko iznimaka odredišta su dostupna osobnim automobilom. Prednost toga je da možete sve što se može spakirati u atomobil te ste na licu mjesta mobilni.

Stalo nam je do toga da na cilj stignete bez problema stoga bismo vas obavijestili o važnijim prometnim pravilima u Republici Hrvatskoj.

Isprave

Za ulazak u Hrvatsku potrebni su vozačka i prometna dozvola te dokaz o osiguranju vozila.

Dopuštena brzina

Prometna su pravila na hrvatskim cestama ista kao i u ostatku Europe. Prometuje se desnom stranom kolnika. Ograničenja brzine označena su duž prometnica. Ako nema oznaka, ograničenja brzine su sljedeća: na autocesti 130 km/h (81mph), na cesti s dva traka ograničenje je 100 km/h (62 mph), u naseljenim mjestima 50 km/h (31 mph) te 80 km/h (50 mph) izvan naseljenih mjesta.

Najveća je dopuštena brzina za putničke automobile s kamp-kućicom 80 km/h. Iznos novčane kazne ovisi o težini prekršaja. Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,5 ppm.

Prometna nesreća odmah se mora prijaviti policiji. Broj policije je 192. Broj HAK-ove cestovne službe je 978.
Cestovne informacije moguće je dobiti od Hrvatskog autokluba (HAK) 24 sata dnevno. HAK surađuje s drugim međunarodnim autoklubovima.

Benzinske crpke

Otvorene od 7 do 19 ili 20 sati svakim danom (većina crpki); u ljetnoj sezoni do 22 sata;

Dežurne benzinske crpke u većim gradovima i na većim međunarodnim cestama otvorene su 0-24;

Benzinske crpke prodaju: Eurosuper 95, Super plus 98, Euro Diesel, Diesel, a u većim gradovima i plin.

Cestarina, mostarina, tunelarina

Plaća se za sve autoceste; za ulaz na brzu cestu na graničnom prijelazu Rupa/Pasjak; za tunel Učku te za Krčki most.

Opće obveze u slučaju prometne nezgodu

Prometnu nezgodu biste trebali prijaviti policiji (Tel. 92). Osigurajte mjesto prometne nezgode (postavite trokut na odgovarajuće mjesto) te poduzmite mjere da ne biste ugrozili ostatak sudionika u prometu. Pričekajte dolazak policije. Sve informacije vezane uz nezgodu, hrvatskim osiguravajućim kućama, mehaničarskim radionicama, itd. možete dobiti od policijskog službenika zaduženog za slučaj. U slučaju štete vozila zatražite od policije potvrdu o istoj, jer bez nje ne možete napustiti državu.

  • svjetla automobila moraju biti uključena i tijekom dana za zimske polovice godine
  • za razgovor mobilnim telefonom tijekom vožnje potrebna je propisana dodatna oprema
  • ne smije se voziti ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola iznad 0,50 g/kg (iznimka su slučajevi počinjenog prekšaja te mladi vozači: u tim je slučajevima ograničenje 0,00 g/kg)
  • korištenje sigurnosnog pojasa je obvezno