Čavle, Gorski kotar i motociklizam

Ovo područje u zaleđu Kvarnerskog zaljeva obuhvaća naselja Čavle, Mavrinci, Buzdohanj, Cernik, Grobnik, Ilovik, Podčudnić, Podrvanj, Soboli, Zastenice i njihovu okolicu. Sama lokacija je idealna kombinacija gorskog svijeta i divlje prirode s blizinom hrvatske kulturne metropole, grada Rijeke.

Priroda u Čavlima

  • Grobnički labirinti

Na Grobničkom se polju nalaze zanimljivi oblici koji se zovu Grobnički labirinti. Izgradila ih je udruga Vidov san pred ulazom u Automotodrom Grobnik. Radi se o ukupno pet labirinata, a svi su različitih dimenzija i geometrijski savršeni. Služe za meditaciju, šetnju te osjećaj povezanosti s prirodom.

  • Platak

Na samo dvadesetak minuta vožnje od središta općine Čavle nalazi se obiteljsko skijalište Platak, a cijelo područje je puno više od toga. Ovo je mjesto neiscrpan izvor planinarskih staza, šetnica, biciklističkih ruta i divljih puteljaka. Dva planinarska doma mogu vam ponuditi okrepu tradicionalnim jelima.

  • Poučne staze

Šetnice grobničkog kraja nisu samo prekrasno mjesto za uživanje u prirodi, već nude i povijesnu priču. Najpoznatije dvije staze u Mljekaričin put s nezaboravnim vedutama otoka i mora te samoniklim biljem i Križni put u mjestu Cernik koje je jedno od najstarijih u regiji, a na kojem također možete uživati u laganom usponu do vrha s panoramskim pogledom.

Sport i rekreacija u Čavlima

  • Aerodrom Grobnik

Petnaestak kilometara sjeverno od Rijeke ova mala zračna luka dom je brojnim zrakoplovnim jedriličarima, zmajarima, padobrancima i letačima. Ovo je rijetko mjesto gdje se sreću baš sve grane zrakoplovstva.

  • Automotodrom Grobnik

Obično ga nazivaju samo Grobnikom i svi ljubitelji motociklizma i automobilizma u Hrvatskoj i regiji čuli su za njega. Više desetaka tisuća posjetitelja godišnje uživa na Grobniku, bilo vozača, natjecatelja ili gledatelja. No ovo nije mjesto samo za amatere, već ovamo dolaze profesionalne ekipe iz cijele Europe.

  • Biciklističke staze

U Čavlima i na Grobniku postoje biciklističke staze. Njihove karte dostupne su ne samo u informativnim turističkim centrima već i putem mobilnih aplikacija. Obe prolaze fantastičnom gorskom prirodom, a putem se možete okrijepiti u ljupkim gostionicama. Staza Čavle malo je dulja od 63 kilometra, dok je Grobnička staza duga gotovo 190 kilometara, a prolazi i kroz Nacionalni par Risnjak.

Apartmani i kuće za odmor na području Čavle idealno su ishodište za odmor u prirodi ili još bolje za aktivan odmor na svježem zraku. Malo gdje na Kvarneru, pa i u Hrvatskoj, možete naći ovako bogatu i raznoliku paletu mogućnosti na kratkoj udaljenosti od mora.