search

Otok Susak - kuće za odmor

Otok Susak poznat je po svome neobičnom geološkom sastavu, pijesak prekriva vapneničku podlogu a na ovakvom tlu grožđe dobro uspijeva pa se mještani bave vinogradarstvom. Upravo je zbog svog neobičnog geološkog sastava Susak atrakcija i cilj mnogobrojnih istraživača te na svoj način fenomen i dragulj Jadranskoga mora. Na Na otoku ima nekoliko kafića i po koji restoran i trgovina, no sve je ovdje ostalo u nekom prijašnjem vremenu. Živi se opušteno i skromno, možemo reći autohtono, stoga tko god želi mir i osamu ovdje će naći takav odmor. 

Susak je otok vinograda i trstike koja čuva terasasti teren od erozije pijeska. Sušćani su Hrvati, po zanimanju vinogradari i ribari, a po prirodi vrlo duhoviti, snalažljivi, domišljati i religiozni. Poznati su po svom starohrvatskom govoru i nošnji, posebno ženskoj živopisnoj nošnji koju mještani izrađuju tijekom zimskih mjeseci.

Otok je zanimljiv i po tome što se na njemu ne koriste automobili. Smještaj kod domaćina najbolji je izbor jer Vam pruža mogućnost upoznavanja tog posebnog svijeta.

Prilikom boravka na Kvarneru ne propustite posjetiti ovaj još uvijek neotkriven otok sa svojim prirodnim ljepotama i netaknutom prirodom.