search

Otok Pag - kuće za odmor

Otok Pag, jedan od najvećih jadranskih otoka sa 285km² peti je po velièini sa 270km duge razvedene obale. Pag najveće carstvo kamenjara, prepun zaljeva, uvalica, rtova i plaža, ispresijecan dugim suhozidima na Jadranu, u kojemu raste tanka trava, nisko aromatično bilje, kadulja i smilje. Upravo to aromatično bilje je osnova u prehrani paških ovaca na kamenjaru, i ono daje poseban okus poznatom paškom siru. Uz proizvodnju maslinova ulja i vina Žutica uzgoj ovaca predstavlja glavnu privrednu granu otoka Paga. Pag je poznat po ovèjem siru-paškom siru. Sir ima specifičan okus zahvaljujući aromatiènom bilju kojeg pasu ovce.

Prilikom odmora na Kvarneru nemojte propustiti otok Pag! 

Sport i rekreacija

Otokom Pagom pružaju se dva planinska lanca usporedno s obalom, na južnom kraju otoka hridine okružuju duboki zaljev s mnogobrojnim uvalama.Ljubitelji alpinizma mogu uživati u penjanju strmim dijelom vrha Sv.Vid i stijenama iznad plaže Ruèica na sjeverozapadnoj strani Paške uvale. Na tim mjestima postoje i posebne oznake za alpinističko penjanje. Sportsko-rekreacijska ponuda je raznovrsna od alpinizama, biciklizama, skijanja na moru, surfinga, ronjenja, tenisa, sportskog ribolova, trekkinga do odbojke na pijesku.

Zabava

U vrijeme paškog karnevala zimi, ljetnog karnevala i tijekom sezone odvija se bogati kulturno-zabavni i umjetnički program. Iz višestoljetne tradicije može se izdvojiti Paška Robinja (Paška Robinja govori o otkupu zarobljene djevojke, unuke vladara bana Derenćina, koji je krajem 15. stoljeća doživio poraz od Turaka na Krbavskom polju) u stilu svetih prikazanja, folklor, karakteristiènio kolo uz gradsku limenu glazbu, starim nošnjama, starim pjesmama te mnoga druga zbivanja puput klapskog pjevanja. Na nadaleko poznatoj Party plaži Zrče nalaze se poznati noćni klub u kojem se priređuju nastupi estradnih zvijezda, zabavne večeri u izuzetnom ambijentu.

Plaže

Pašku obalu obrubljuju mnoge uvale koju krase raznovrsne plaže. Obalom se izmjenjuju plaže od pješčane, šljunčanih, kamenih do stjenovitih od kojih su neke zbog zadovoljavanja raznih kriterija nositelji Plavih zastava. Veće plaže poput Caske, Zrča, Straško, Branićevica, Lokunje, Babe i drugih vrlo su prostrane, s čistim morem te odličnim pristupom i ulazom u more pa su stoga osobito pogodne za obitelji s djecom.

Znamenitosti

 

  • Paška čipka - stoljećima nastaje u strpljivim rukama otoèkih žena koje pažljivo pletu. Ispletena posebnim bodom, čipka se rabi za ukrašavanje posteljine, bluza, oltarnog pribora i namještaja.
  • Knežev dvor - nalazi se na glavnom paškom trgu a datira iz 15.st. U njemu su stolovali knezovi (s mandatom u trajanju 33 mjeseca) koje je postavljala Venecija, i zasjedalo Plemiæko i Gradsko vijeæe.
  • Samostan benediktinki - redovnice samostana razvile su vrlo bogatu i raznoliku djelatnost a posebno u odgoju ženske djece.Samostan čuva vrijedne eksponate iz dugotrajne povijesti otoka. Benidiktinke su pouèavale èipkarstvo te su zaslužne što se je ono proširilo gradom.U njemu su niz godina bile aktivne benediktinke koje su uspjele saèuvati mnoštvo vrijednih predmeta koji su danas dostupni za razgledavanje posjetiteljima.
  • Solana otoka Paga - U srednjem vijeku trgovina soli bila je veoma unosan posao. Solane na Pagu rimskog su porijekla i zaštićene planinskim lancima. Zbog vlasništva nad ovim i danas unosnim solanama vodile su se u povijesti mnoge bitke.
  • Crkva Marijina Uznesenja - crkvu krase romanički i gotički stil. Njezine tri apside odijeljene su stupovima od bijeloga kamena. Na proèelju se nalazi rozeta a iznad vrata luneta. Unutra se čuvaju brojna umjetnička dijela.