search

Otok Krk - vile, kuće i apartmani za odmor

Otok Krk najveći je jadranski otok površine 409km² smješten u Kvarnerskom zaljevu a time i najsjeverniji hrvatski otok. S kopnom je povezan mostom koji je izgrađen kako bi osigurao dobre veze s otočnom međunarodnom zračnom lukom. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost kulturnih ljepota još su mu u antici odredili naziv „zlatni otok“. Na otoku se nalaze dva jezera- „Ponikve“ i „Jezero“ koja vodom opskrbljuju okolna naselja te špilja „Biserujka“. Otok Krk sa svojim većim mjestima poput Baške, Punta, Malinske, Vrbnika, Njivica, Dobrinja, Stare Baške, Šila, Èižiæa, Omišlja, Klimna i grada Krka nudi sliku turistièke raznovrsnosti otoka. Krk je bio središte glagoljaštva a na njemu je pronađena i Bašćanska ploča koja se danas čuva u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu a u crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru se nalazi kopija.

Sport i rekreacija

Raznovrsna ponuda sportskih ali i rekreacijskih mogućnosti na otoku posebno tokom ljetnih mjeseci zanimljiva je za sve uzraste. Krčki akvatorij idealan je za mnoge morske sportove prepun mirnih uvala zbog čega se upravo tu odvijaju mnoga jedrilièarska natjecanja. Brojne ronioce na Jadran privlače mnoge atraktivne lokacije budući da je naše more puno starih antièkih brodova, koralja i ostalog životinjskog i biljnog svijeta. Većina pješačkih staza na otoku Krku moguæe je koristiti i kao biciklističke, osim što se protežu uzduž obale, biciklistièke staze također prolaze i u unutrašnjim dijelovima uz frekventne prometnice. Želite li se ugodno i zabavno provesti a uz to želite iskusiti adrenalin, svakako posjetite Ski lift Krk. Nalazi se u Puntarskoj uvali a uz uzbudljiv doživljaj skijanja na vodi i wakeboardinga na suvremenom liftu, na otoku se možete se zabaviti uz odbojku na pijesku, na teniskom terenu ili u fitness centru

Zabava

Kulturno-zabavna ponuda otoka velikim se dijelom oslanja na tradiciju objedinjujuæi prošlost i sadašnjost te u ljetnim mjesecima možete uživati u brojnim događanjima od kulturnih, zabavnih pa do gastronomskih događaja.

Plaže

Čistoćom mora na šljunčanim i kamenim plažama sa uređenim sunčalištima i popratnim sadržajima neke od gradskih plaža prepoznate su i nagrađene plavom zastavom. Otok Krk obiluje mnogim plažama, mnoge su pristupačne kupačima svih uzrasta ali jedna od najljepših je svakako „Vela plaža“ u Baškoj. Nalazi se u centru mjesta a duga je čak 1800m i popraćena mnogobrojnim sadržajima a mnogi od njih su namijenjeni za djecu.

Znamenitosti

  • Košljun - Otočić franjevaca. U ovoj oazi mira redovnici su stoljeæima sakupljali i èuvali mnoge vrijedne predmete koji se danas mogu razgledati u etnografskom muzeju. Samostan posjeduje i knjižnicu s oko 30.000 knjiga. Park šuma na Košljunu zaštiæena je prirodna baština.
  • Glavotok - Posjed na kojem se i danas uzdiže franjevački samostan sv. Marije s crkvom. Ovo mjesto je stoljeæima bilo središte pismenosti i prosvjećivanja a samostan još uvijek čuva značajnu zbirku glagoljskih rukopisa i knjiga.
  • Bašćanska ploča - nacionalni je spomenik kulture hrvatskog naroda. Predstavlja glagoljski natpis, ispravu isklesanu u 13 redaka teksta koji govori o darovnici hrvatskog kralja Zvonimira (1075-1089) crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru, gdje je i Bašæanska ploča i pronađena umetnuta u crkveni pločnik. Danas se kopija čuva u crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru.
  • Špilja Biserujka - Svojom dužinom od oko 110m i velièinom svog podzemnog prostora špiljska unutrašnjost svojom ljepotom ali i činjenicom da se nalazi na otoku. Temperatura je tokom cijel godine u špilji podjednaka od 10 do 13 Celzijevih stupnjeva.
  • Franjevački samostan - Franjevci se u Krku prvi put spominju 1277 godine. Poèetkom samostan je bio dio sjevernog gradskog bedema. Istočno krilo podignuto je 1910 godine kao sjemenište. Ovdje se čuva slika Bogorodica s djetetom slikara Vittorea Carpaccia.