Mošćenička draga

Mošćenićka Draga mjesto je s prekrasnom uvalom podno Mošćenica, i općina u Istri koja geografski pripada Primorsko-goranskoj županiji. Smještena na i pod obroncima Učke, pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev.

Njeni se stanovnici oduvijek bave ribolovom, ali mjesto je od samog začetka turizma u Opatiji vezano i za ugostiteljstvo. Nekada su gosti iz Opatije kočijama dolazili na izlet u Mošćeničku Dragu. Tada su boravili u vilama izgrađenim krajem 19.stoljeća, a danas ovdje možete boraviti u komfornim kućama za odmor i apartmanima s pogledom na more. Mediteranska klima, predivna arhitektura, odlična gastronomska ponuda i panoramski pogled samo su neki od razloga zašto doći u ovo mjesto, ili u susjedni Brseč, Medveju, Ičiće. Brseč je tipičan srednjovjekovni gradić nastao na 157 metara visokoj hridi nad Kvarnerom, gdje se pruža nezaboravan pogled kraj crkvice Sv. Magdalene.

Za one aktivnije preporučamo Trebišće - mitsko povijesnu stazu. Na tom su području živjeli Slaveni i štovali boga Peruna, što je i ime vrha iznad Trebišća, i boga Velesa, u kojima je počivao ciklus života. Sa staze se pruža prekrasan pogled na Močćeničku dragu i otok Cres, a pješaćenje je posebno ugodno u kasno proljeće. 

Osim pješačkih staza koje se s obale protežu do samog vrha Učke, posjetitelji Opatijske rivijere posebno cijene šetnicu Lungo mare. Šetnica je duga gotovo 12 kilometara  i ukoliko se odlučite proči cijelu šetnicu vidjet ćete Lovran, Iku, Ičiće, Opatiju i Volosko spojene jednim putem koji vodi lungo mare, odnosno uz more. Naići ćete usput i na mnoge ugostiteljske objekte i zabavne sadržaje, a obavezno ponesite i kupaći kostim. 

Luksuzne vile za odmor iznad Opatijske rivijere raspolažu prostranim terasama s kojih se pruža pogled na Kvarnerski zaljev, pogled od kojeg zastaje dah. Opatija je kolijevka hrvatskog turizma i posjet Opatijskoj rivijeri ne može vas razočarati. Njene dugačke uvale među šumovitim stijenama prekrasne su tijekom cijele godine, sam pogled na njih opušta i umiruje, a pritom budi ona najčulnija osjetila.