Malinska-Dubašnica - odmor na zapadnoj obali otoka Krka

Malinska-Dubašnica omiljeno je odredište na otoku Krku u lijepom Kvarnerskom zaljevu. Malinska je najveće naselje s manje od tisuću stanovnika među dvadeset sela i naselja koja pripadaju općini malo više od dvije tisuće žitelja. Smještena je u zaljevu prekrivenim zelenilom na zapadnoj strani otoka Krka, a područje se naziva Dubašnica. Ovo je idealno odredište za odmor za sve koji vole naći malu uvalu ili zaljev za sebe. Područje je zaštićeno od hladnih vjetrova s istoka, a ovdje doista kiši jako rijetko. U prosjeku se Malinska može pohvaliti s čak 260 sunčanih dana u godini te blagom sredozemnom klimom.

Apartmani Malinska

Provedite nezaboravan odmor u mjestu Malinska! Apartmani i kuće za odmor iz NOVASOL ponude pružiti će vam bezbrižan i komforan odmor. Izaberite smještaj u Malinskoj po svojim željama i mogućnostima. Rezervirajte apartman ili kuću u Malinskoj iz NOVASOL ponude smještaja i započnite svoj nezaboravan odmor.

Malinska

Povijest Malinska

Otok Krk poznat je po svojoj glagoljaškoj baštini. Bogatstvo glagoljaške baštine donijelo je Krku nadimak kolijevke hrvatske pismenosti i kulture. Područje Dubašnica dalo je svoj obol glagoljaškoj tradiciji upravo zahvaljujući djelovanju svećenika glagoljaša. Upravo sakralni objekti čine većinu spomenika kulturno-povijenog blaga među kojima se ističe kompleks s kraja petnaestog stoljeća koji se sastoji od crkve, dva samostana i muzeja s rijetkim eksponatima i glagoljaškim lapidarijem.

Kultura Malinska

Atrij franjevačkog samostana, ali i druge lokacije, nudi pozornicu brojnim koncertima klasične i tradicionalne glazbe tijekom cijele godine. Svetac zaštitnik Malinske je sveti Apolinar, a župna crkva koja mu je posvećena u Bogovićima kao i spomenuti crkveno-galerijski kompleks također su često ne samo pozornice glazbenih nego i drugih kulturnih manifestacija, a likovna umjetnost osobito dolazi do izražaja ljeti.

smještaj Malinska

Priroda i plaže Malinska

Malinsku obilježavaju prirodne ljepote i ugodna blaga klima. Zbog toga je ovo uvijek bilo područje koje je njegovalo kulturu izleta i turizma uopće.

  • uvala Malin nalazi se u blizini središta mjesta Malinska. Plaža je pretežno šljunčana s betonskim platoima.

  • plaža Rupa glavna je gradska plaža i kupalište u Malinskoj. Proteže se od središta mjesta prema jugu, a radi se o šljunčanoj plaži sa malim stjenovitim lukobranima koji oblikuju male šljunčane uvale.

  • plaža Rova leži dva kilometra od centra Malinske, a kombinacija je šljunčanih pojaseva i betonskih platoa.

  • plaža Vantačići na Malinskoj rivijeri u selu Vantačići okružena je prekrasnom borovom šumicom, a radi se o finom šljunku.

  • plaža Maestral nalazi se nekoliko stotina metara ili pet minuta šetnje prema sjeveru od središta Malinske.

Malinska

Aktivni odmor Malinska

Na raspolaganju vam je više od pedeset kilometara pješačkih staza s kojih možete vidjeti znamenitosti poput samostana u selu Porat ili starog groblja. Većina staza i šetnica prikladna je za vožnju biciklom, barem svojim većim dijelom. Nekoliko biciklističkih utrka organizira se godišnje za sve one koji su željni malo više akcije. Šetnice regije Malinska povezane su s ostalim šetnicama na otoku Krku. Lijepo mjesto Njivice udaljeno je samo pet kilometara i do njega možete stići šećući obalom, a možete krenuti i prema čarobnoj unutrašnjosti i mjestu Dobrinj ili do grada Krka.

U Malinskoj možete uživati u sportovima na vodi poput jedrenja padobranom dok vas vuče gliser, vožnje jet-skijem, pedalina ili ronjenja. Ako imate dozvolu, unajmite plovilo i otkrite skrivene uvalice koje možete posjetiti samo morskim putem. Na raspolaganju su vam i organizirani izleti na otok Cres ili druge zanimljive lokacije u regiji. Ne treba naglašavati da u Malinskoj ne nedostaje restorana sa standardnom i lokalnom ponudom ribe i morskih plodova.

Odlučite li se za odmor u Hrvatskoj, nećete pogriješiti odaberete li neki od apartmana ili kuća za odmor u Malinskoj!

Malinska