Na malenom, ali sasvim posebnom djelu europskog kontinenta, unutar granica koje nenametljivo leže na karti svijeta, Hrvatska krije veličanstveno kulturno-povijesno nasljeđe. Raznolika i raskošna, prirodna i spomenička blaga od pretpovijesti do danas, posebno oduzimaju dah i nerijetko su pozadina fotografija što ih posjetitelji nose svojim domovima diljem svijeta. Bilo da su stajali pred jednim od impozantnih arhitekturnih zdanja, kupili suvenir na jednom od trgova izrezbarenih burnom prošlošću, udahnuli komadić svježeg zraka jednog od parkova prirode, zaplesali uz nostalgične ritmove narodnih glazbala i pjesama ili možda suvremene glazbe i predstava u ambijentalnim prostorima dvoraca, palača, utvrda, kazališta ili katedrala…

Hrvatska kultura

 

Čuvene civilizacije i brojni osvajači stoljećima su pokušavali otrgnuti i iskoristiti dio tog malenog carstva ljepota za sebe, a zapravo su utisnuli neizbrisive i znamenite tragove sučeljavanja i danas čine dio raskošne kulture isprepletene s tradicijskim običajima koji se s ponosom prenose na nove generacije.

Bez obzira u koji kraj Hrvatske zakoračili, svugdje će vas dočekati jedinstveno ozračje minulih vremena i karakteristične kulturne manifestacije…

Hrvatska kultura

Od njedara pulske Arene, preko ponosnih sinjskih Alkara do Držićevih nezaboravnih karaktera na dubrovačkom Stradunu...

Danas se može uživati u različitim spektaklima i tradicijskim običajima uklopljenim u jedinstvene, često izvorne ambijente. Unutar slavne pulske Arene nerijetko se tijekom cijele godine mogu doživjeti koncerti značajnih osoba iz svijeta glazbe. Posebno na ponos sinjskih obitelji, ali i svakog domoljuba, hrvatska viteška igra Sinjska alka, privlači mnoštvo posjetitelja svake godine, prve nedjelje u kolovozu, u čast velike pobjede nad Turcima. Deseci tisuća posjetitelja svake godine u kolovozu uživaju u neretvanskom Maratonu lađa, koji odvija na relaciji dugoj 22.500 m, od Metkovića do Ploča. U izvornom okruženju dubrovačkih ulica i trgova, gdje je i smještena radnja mnogih djela poznatog Marina Držića, mogu se gledati glumačke interpretacije njegovih besmrtnih likova. Jednako zadivljuju i rekonstrukcije povijesnih bitaka. Upravo svake godine u rujnu na moru pred gradom Korčulom, može se doživjeti povijesni spektakl pomorske bitke, u kojoj je otet glasoviti Marko Polo.

 

Hrvatska kultura

Hrvatska kultura - Značajnija spomenička baština i arheološka nalazišta

ISTRA

 • Savudrijski svjetionik; smješten na najzapadnijem rtu Hrvatske u Savudriji i visok 36 metara, projekt je arhitekta Pietra Nobilea, čija je izgradnja započela u ožujku 1817.godine.
 • Eufrazijeva bazilika; nalazi se u Poreču, a najljepši je sačuvani spomenik ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju, iz 6. st. Od 1997.godine na popisu UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine.
 • Pulska Arena; antički amfiteatar, u središtu grada Pule, iz 1. stoljeću pr. n. e., u kojem su se odvijale gladijatorske borbe, borbe s divljim zvijerima i druge predstave.
 • Nezakcij – Vizače; ostaci najstarijeg istarskog prapovijesnog, antičkog i kasnoantičkog grada pokraj Valture u blizini pulske zračne luke.
 • Aleja glagoljaša; čuveni je spomenik glagoljici, skulpture u obliku glagoljičnih slova, u dužini od 7 kilometara, od Roča do Huma.

KVARNER

 • Svetište Majke Božje; jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, smješteno na Trsatu u Rijeci.
 • Kastav; grad utvrđen srednjovjekovnim gradskim bedemom s devet obrambenih kula, u blizini Opatije.
 • Crkva sv.Lucije; nalazi se u Jurandvoru na otoku Krku, a tu je pronađena Bašćanska ploča, značajan izvor za povijest hrvatskog naroda, jezika i razvitak hrvatske glagoljice, iz 1100.godine.

DALMACIJA

 • Crkva Sv. Donata u Zadru; najvrjedniji je spomenik predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj i najznačajnijih takove vrste u Europi te ujedno simbol grada Zadra.
 • Šibenska katedrala; jedinstveni je spomenik europskog sakralnog graditeljstva, u Šibeniku, uvršten 2001. godine u svjetsku baštinu UNESCO-a.
 • Dioklecijanova palača; jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu, palača cara Dioklecijana u Splitu, sagrađena između 295 i 305 godine kao kombinacija luksuzne vile i rimskog vojnog logora ( castruma ). 1979. uvrštena u UNESCO-v popis svjetske baštine.
 • Salona; ostaci nekadašnje metropole rimske provincije Dalmacije, u današnjem Solinu pokraj Splita.
 • Pustinja blaca;nekada slavna glagoljaška pustinja, kasnije i zvjezdarnica, na južnoj strani otoka Brača.
 • Stonske zidine; obrambene zidine i svojevremeno najveći fortifikacijsko-urbanistički pothvat Europe, u dužini od 5,5 km ( izvorno od 7 km ) sa oko 40 kula i 5 tvrđava, smješten na poluotoku Pelješcu, koji povezuje Ston i Mali Ston.
 • Dubrovnik – stara gradska jezgra; 1979. godine dodana je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, u srednjem vijeku postojala kao Dubrovačka Republika znamenita po svom bogatstvu i diplomaciji.
 • Korčula – stara gradska jezgra; smještena na poluotočiću, na istoku istoimenog otoka, znamenita po srednjevjekovnom rasteru u obliku riblje kosti.
 • Vela spilja; arheološko nalazište na brdu iznad Vele Luke, gdje su pronađeni ostaci pretpovijesnih ljudskih zajednica.