search

Cerovlje - brežuljci središnje Istre

Cerovlje je lijepa općina u Istri, sjeveroistočno od Pazina. U njenom sastavu se nalazi šesnaest sela i naselja: Belaj, Borut, istoimeno selo Cerovlje, Ćusi, Draguć, Gologorica, Gologorički Dol, Gradinje, Grimalda, Korelići, Novaki Pazinski, Oslići, Pagubice, Paz i Previž.

Radi se o brežuljkastom krajoliku koji je prilično netaknut utjecajima koji su oblikovali ostatak Istre. Područje je u prošlosti bilo nepristupačno i prilično izolirano te je stoga izostao utjecaj Rima na ovaj daleki kutak njihove provincije.

Na istoku se nalaze neprohodne gudure koje su ojačane raspoređenim obrambenim utvrdama Gradina, Paz, Šabec, kasnije Belaj, i Posrt. U srednjem vijeku one su činile moćnu granicu kojom je istarski markgrof štitio svoje područje. Suvremena civilizacija sporo je prodirala u ljupka sela i neka su tek nedavno dobila prometnice. S druge strane su zbog zabačenosti neki dijelovi u potpunosti napušteni u dvadesetom stoljeću, a danas se obnavljaju i skrivaju najljepše vile, kuće i apartmane za odmor.

Cerovlje

Cerovlje

Cerovlje je središte općine i jedno  od većih naselja u tom dijelu na važnoj cestovnoj prometnici koja je povezivala i južni dio Istre s Rijekom. Još je postalo značajnije kada je 1876. izgrađena željeznička pruga od Divače u današnjoj Sloveniji do Pule. Naselje je postojalo još u trinaestom stoljeću kada su njime vladali akvilejski patrijarsi, ali se prvi put spominje tek 1325.

Belaj

Belaj je ladanjski dvorac (kaštel) okružen vinogradima. Sagradila ga je plemićka obitelj Barbo u sedamnaestom stoljeću kao zamjenu za srušeni obližnji dvorac Šabec odnosno Posrt. U blizini se nalazio još stariji dvorac Sveta Martina koji se spominje još u jedanaestom stoljeću. Bio je jedna karika u nizu obrambenih utvrda koje su se protezale od uvale Letaj na jugu do Črnog grada i Lupoglava na sjeveru. Prelijepo arkadno unutrašnje dvorište vodi do dvorske kapelice svetog Henrika u kojoj se čuvaju vrijedni nadgrobni spomenici iz srušenog pavlinskog samostana svete Marije na Jezeru.

Draguć

Draguć je najpoznatije mjesto i gradić u općini Cerovlje. Leži na cesti za Buzet približno osam kilometara od samog Cerovlja. Nazivaju ga „istarskim Hollywoodom“ zbog njegove slikovitosti koja je nerijetko kulisom snimanja domaćih i stranih filmskih produkcija. Poznate su i vrijedne i lijepe freske  u crkvi svetog Elizeja i u crkvi svetog Roka, zbirka sakralnih umjetnina u crkvi Blažene Djevice Marije svete Krunice, oltarna pala slikara Venerija Trevisana koja se nalazi u župnoj crkvi svetog Križa te bogata glagoljaška baština koja se danas čuva u muzejima i arhivima u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Borut

Više manjih zaselaka sjeverno od Cerovlja danas se tako naziva. Ovdje se stoljećima njeguje opekarska djelatnost zahvaljujući prirodnoj glini uz Borutski potok. Danas je ta industrija zaustavljena, ali se ta tradicija može vidjeti u arhitekturi starih kuća, ali i onih suvremeno obnovljenih u duhu tradicije. Ovdje vas čekaju dvije prekrasne kružne pješačke staze koje će vam otkriti punu ljepotu ovog kraja, a obje počinju na malenoj željezničkoj postaji.

Paz

Naselje Paz leži na glavnom i jedinom putu kojim se iz smjera Boljunskog polja i Učke moglo popeti srtmim gudurama do središta poluotoka i do središnjeg naslelja. Bio je središtem feudalne gospoštine, a ostaci dvoraca vidljivi su na uzvisini nad naseljem. Tu možete pronaći zanimljive crkvice za posjet kojima se morate obratiti lokanim obiteljima koje se o njima brinu.

Grimalda

Ovo mjesto prekrasnog imena gotovo je u potpunosti napušteno, a bilo je naseljeno čak u prapovijesti. Nudi jedan od najljepših pogleda s vidikovca u središnjoj Istri.

Tražite li odmor u Hrvatskoj na području koje je doista gotovo netaknuto i gdje vam možemo ponuditi odlične vile s bazenom, kuće i apartmane za odmor, onda je Cerovlje pravo odredište za vas.

Cerovlje panorama