Kali, odmor s pogledom na brodove

Kali je općina na otoku Ugljanu s pogledom na Zadar koji se nalazi samo nekoliko kilometara dalje, s onu stranu Zadarskog kanala. U mjesto Preko na Ugljanu stižete brodom iz središta Zadra ili trajektom iz luke Gaženica. Dva i pol kilometra od luke u Preku do središta Kali možete preći pješice. Mjesto Kali jedno je od najvećih otočkih naselja sjeverne Dalmacije. Najviše je poznato po ribarstvu i ima dobro opremljenu ribarsku flotu koja je pravi prizor za ljubitelje brodova. Diljem otoka možete vidjeti maslinike, jer maslinarstvo ovdje ne zaostaje za ribarstvom, pa ovdje možete kušati i kupiti odlična maslinova ulja.  Današnje mjesto nastalo je na brežuljku iznad lučice Mul. Uske kamene ulice i kućice u staroj jezgri kao da su izrezane iz minulih stoljeća.  U blizini stare jezgre možete posjetiti kapelicu Sv. Pelegrina iz četrnaestog i crkvu Sv. Lovre, zaštitnika mjesta, iz petnaestog stoljeća.

 

kali apartmani

Kali - plaže

Duboka i pitoma uvala s plažom Mala Lamjana nalazi se na samo kilometar i pol jugozapadno od središta Kali. U blizini postoje i druge lijepe plaže, ali Mala Lamjana uvijek ima mirno more, plitke plićake i fini šljunak te je tako savršen izbor za miran obiteljski dan na plaži s malom djecom. Posjetite Sabušu i Veliku Lamjanu. Kali nije pusto mjesto i ima više konoba, barove te trgovinu, a svojom živom ribarskom tradicijom i tradicionalnom arhitekturom zadržalo je stari duh dalmatinskog otoka.

kali kuće za odmor

Kamo na izlet iz Kali?

Kali je destinacija za miran odmor na kojem možete istraživati ljepote Ugljana, osobito plaže koje su kombinacija pijeska i šljunka, ali samotne kamenite uvale koje je najbolje posjetiti brodicom ili čamcem. Tako možete posjetiti otočiće Ošljak i maleni Galovac koji je tako blizu šljunčanoj plaži u Preku da do njega možete čak i otplivati. Jeste li znali da je Ugljan s Pašmanom spojen mostom u Ždrelcu? Posjetite Pašman, a iz Tkona imate mogućnost trajektom doći u Biograd na Moru. Ugljan je idealan za razgledavanje biciklom, a bicikl naravno može i na trajekt. Ne propustite se popeti do venecijanske tvrđave Sveti Mihovil do koje možete biciklom ili pješice, a leži nedaleko najviše točke otoka, vrha Šćah. Tako ćete imati panoramski pogled na cijeli arhipelag sjeverne Dalmacije koji će vas nadahnuti i opskrbiti vas najljepšim prizorima prije povratka u apartman ili kuću za odmor.