search

Ražanac - odmor i smještaj

Idealan odabir za vaš ljetni odmor, Ražanac je destinacija koja će vam pružiti nezaboravne trenutke i želju da se uvijek iznova vratite. Prirodne ljepote, kristalno čisto more i mnoštvo sunčanih dana čine od ove općine poželjnu metu ljubitelja ljetnih radosti.

Ražanac se nalazi oko dvadesetak kilometara sjeveroistočno od Zadra, u Velebitskom kanalu. Ova mala općina pružit će vam mogućnost pravog obiteljskog odmora, daleko od vreve i buke prenapučenih turističkih odredišta. Ovo je područje bilo nastanjeno još u kamenom dobu, a mnogi povijesni ostaci svjedoče o prisutnosti raznih naroda na ovom području od prahistorije. Mediteranska klima posebno je pogodna za boravak, a dovoljno plodno tlo i more osiguravalo je mještanima dovoljno za život. Mnogi su se narodi ovdje borili za prevlast, a utvrda Ljuba na istoimenom poluotoku svjedoči o burnoj prošlosti kao i one kasnije sagrađene u mjestu Pisak. Nekada je ovo mjesto bilo centar čitave regije, zbog plodne doline i brojnih mlinova za brašno. Od davnina se ovdje razvijaju tradicionalni obrti a Ražanac je posebno poznat po proizvodnji domaćeg vina, stoga vas i ovdje očekuje spoj vrhunskog vina i gastronomskih delicija koje su svojstvene dalmatinskoj kulinarskoj tradiciji.

Vaš će apetit probuditi i prekrasan zrak i mnoge aktivnosti koje su neizbježne na ljetnom odmoru. Osim kupanja, šetnji uz more za vrijeme zalaska sunca, obavezno se provozajte mnogim biciklističkim stazama ili krenite na lagano pješačenje, okušajte se u jedrenju ili odbojci na pijesku. Možete posjetiti vrelo rijeke Une, razgledati pećine i špilje, obavezno posjetite i muzej soli, izložbu paške čipke, a ako želite otići na cjelodnevni izlet imate nekoliko mogućnosti; nedaleko Ražanca nalaze se Paklenica, Plitvička jezera, Krka, Kornati, Velebit, Telašćica, Vransko jezero i fantastičan Zadar. Za najtopliji dan odaberite šetnju bukovim šumama NP Sjeverni Velebit ili NP Paklenice koje su nedavno stavljene pod zaštitu UNESCO-a ili brodom posjetite otoke zadarskog arhipelaga, ali naravno da nećete stići baš sve što poželite. To je još jedan razlog da se vratite ponovno. Mnoštvo kuća za odmor i apartmana pružit će vam sve potrebne elemente za bezbrižan boravak. Gdje god odaberete vaš smještaj lako ćete stići do prvih uvala ili izletišta. Ražanac je zbog svog položaja idealan odabir.