search

Otok Korčula - vile, kuće i apartmani

 

Otok Korčula u Dalmaciji odlikuje se razvedenošću nizom zaljeva i otočića. Krase ga bujno zelenilo crnogorice i makije, ljekovito bilje i mediteransko cvijeće. Njegovi se žitelji bave ribolovom, brodogradnjom i kamenoklesarstvom te obrađuju vinograde, uzgajaju masline, naranče, smokve i bademe. Tri najveća naselja na Korčuli su Vela Luka na zapadu otoka, Blato u unutrašnjosti i grad Korčula na istoku, a ostala mjesta su Lumbarda, Pupnat, Žrnovo, Čara, Smokvica i Račišće. Postoji tradicija koja govori da je Marko Polo, koji je sudjelovao u pomorskoj bitci 1298. god. u blizini Korčule u kojoj su Đenovljani nadjačali Mlečane, a njega uzeli kao zarobljenika, rođen 1254. u gradu Korčuli. Zašto ne provesti odmor na jednom od najljepših otoka u Hrvatskoj?

Sport i rekreacija

Kao što i tradicija otoka nalaže ribolov je jedna od glavnih rekreacija posjetitelja Korčule. S kopna ili najbolje iz barke okušajte se u potrazi za ribama – salpe, ušate i bukve, a ako budete imali znanja i sreće možda ulovite i ugora. Jednako se možete upustiti i u ronjenje i podvodni ribolov. Podmorje ovog razvedenog otoka sigurno će Vas oduševiti. Na Korčuli će šetači otkriti brojne stare, ali i pješačke staze novijeg datuma koje odlikuje krški mediteranski karakter. Uživat ćete u pogledu na stoljetne maslinike i vinograde koji su na koncu izvor najplemenitijih ulja i vina našeg podneblja. Windsurfing je karakterističan za sjeveroistočni dio otoka, a ovo je jedno od najboljih mjesta u Hrvatskoj za to, ne samo u Dalmaciji.

Zabava na Korčuli

Brojna mjesta i sela ovog otoka ne ostavljaju mnogo dana tijekom sezone bez nekog događanja. Lokalne fešte i ribarske noći održavaju se uz nezaobilaznu klapsku pjesmu i ribu sa žara. Vrijedno je spomenuti tradicionalnu vitešku igru s pjevanjem u Korčuli, Morešku, koja se izvodi svake godine u srpnju u spomen na turske napade na Korčulu. U igri sudjeluju dvije skupine ratnika u stiliziranim kostimima koje se uz pjesmu i ples bore za nevjestu. Moreška je jedna od turističkih atrakcija Korčule. Svake godine 23.travnja na mjesnom trgu u Blatu održava se viteška igra Kumpanija. U Blatu je sačuvana i tradicija narodnih guslara. Raznovrsnom ugostiteljskom ponudom, u kojoj dominiraju morski specijaliteti i kvalitetna vina, mogu se podičiti svi dijelovi otoka. Za one željne dobrog noćnog provoda tu je otok Proizd pored Vele Luke na kojem se povremeno organiziraju tulumi do svitanja. Lijepi otok na jugu Dalmacije čeka da vam pruži odličnu zabavu.

Plaže na Korčuli

Otok se odlikuje razvedenom stjenovitom obalom na čijim će skrivenim dijelovima svatko naći svoj kutak. Rijetke šljunčane plaže naći ćete na Proizdu, na južnoj strani otoka u okolici simpatične Prižbe te na sjeveroistoku otoka na širem području Račišća. Mala pješčana plaža nalazi se i u Brni, a Lumbarda se može podičiti velikim pješčanim plažama kakve srećete na razglednicama, a to su prave hrvatske ljepotice.

Znamenitosti

  • Katedrala Sv. Marka - središte vjerskog života i najljepši gotičko-renesansni spomenik u starom gradu Korčuli
  • Vela spila – neolitsko nalazište u blizini Vele Luke
  • Lumbardska psefizma – kameni natpis koji svjedoči o grčkoj naseobini iz IV st. p. n. e.
  • Glavica Sv. Antuna – brežuljak udaljen svega pola sata pješice od središta Korčule u pravcu Lumbarde koja je poznata kao vjerski spomenik i spomenik prirode
  • Aleja lipa u Blatu – nesvakidašnji prizor monumentalnog listopadnog drvoreda pod sredozemnim nebom

Pogledajte sve regije

Pogledajte sve destinacije

Istražite naše ideje za odmor