Netko na putovanju traži nova iskustva, netko odmor, netko upoznavanje novih kultura, a vjerujemo da nikome neće zasmetati prizor prekrasne plaže. Kažu da se o ukusima ne raspravlja pa samo za vas napravili pregled omiljenih plaža svih vrsta diljem Dalmacije u blizini kojih vam NOVASOL može ponuditi apartmane i kuće za odmor. Ovo su najpoznatije i najljepše plaže Dalmacije:

Buža

Buža - Dubrovnik - Najljepše plaže Dalmacije

Jedna od najatraktivnijih dubrovačkih plaža je Buža. Ime je dobila po dalmatinskom izrazu za rupu odnosno otvor, jer se na nju stiže kroz otvor u južnim dubrovačkim zidinama. Radi se o stjenovitoj obali s betonskim terasama s pogledom na otvoreno more i otočić Lokrum. Ovdje nema prirodnog hlada i radi se o dinamičnom terenu s puno stijena i stuba pa dolazak ne preporučujemo starijim ljudima i obiteljima s manjom djecom. Radi se o lokaciji idealnoj za ljubitelje trendova, jer se tu nalazi i jedan od najatraktivnijih lokala u Dubrovniku.

Buža – Apartmani i kuće za odmor

Banje

Banje - Dubrovnik - Najljepše plaže Dalmacije

Banje su još jedna prekrasna plaža u Dubrovniku. Radi se o najpoznatijem „licu s plakata“ Dubrovnika s finim šljunkom istočno od same stare jezgre. Ovo je jedna od najomiljenijih plaža tijekom svih godišnjih doba i rijetko ćete imati priliku biti sami na njoj, jer se tolika ljepota jednostavno ne može ignorirati. Ako i na jednoj plaži postoji ponuda aktivnosti, onda je to ova, a dostupna je i gradskim prijevozom. Osim što možete unajmiti ležaljke, pedaline i suncobrane, ljeti se ovdje igra i odbojka, vaterpolo i mali nogomet. Postoji čak ponuda različitih masaža, ali i paraglidinga gliserom.

Banje – Apartmani i kuće za odmor

Veliki Žal

Veliki žal - Najljepše plaže Dalmacije

U blizini sela Brsečine tridesetak kilometara zapadno od Dubrovnika smjestila se lijepa šljunčana plaža Veliki Žal. Nalazi se u zelenom okruženju česmine i ostalog mediteranskog raslinja. Leži nekoliko metara udaljena od Jadranske magistrale, a na raspolaganju vam je parkiralište. Krupni šljunak se u Dalmaciji naziva žalom, pa je tako i ova plaža dobila ime. Iako se nalazi na osami, ovdje obično tijekom ljeta imate zabavnu ponudu sportskih sadržaja i mali bar gdje možete nešto prezalogajiti, a možete i popiti piće te unajmiti ležaljke i suncobrane.

Veliki Žal - Apartmani i kuće za odmor

Nugal

Nugal - Najljepše plaže Dalmacije

S južne strane Makarske i šumovitog poluotoka Osejava leži jedna od najljepših šljunčanih plaža, a možda i najljepša makarska plaža – Nugal. Šetnja do nje pješačkim šumskim putem uz more traje pola sata tako bismo vam preporučili dolazak brodicom ako nemate najbolju kondiciju. Nismo još sreli nekog tko je rekao da se dolazak ne isplati. Strme litice i alepski borovi štite plažu o kojoj se zajednica uredno brine, pa je čak i NOVASOL u suradnju s lokalnom turističkom zajednicom organizirao čišćenje izvan visoke sezone. Ovo je divlja plaža koju jednako vole zaljubljenici u prirodu, a i naturisti koji se ovdje mogu opustiti daleko od gradske vreve.

Nugal – Apartmani i kuće za odmor

Nikolina

Nikolina - Najljepše plaže Dalmacije

U podnožju Biokova u lijepoj Baškoj Vodi leži ova krasna šljunčana plaža na kojoj se vijori Plava zastava. Možete unajmiti sandoline i ležaljke, a tu su i dva ulaza za osobe s poteškoćama u kretanju. Radi se o relativno velikoj plaži koju se redovito održava, primjerena je za sve uzraste, a uz nju postoji uređena šetnica koja je obrubljena borovim krošnjama i odličnom ponudom zabavnih sadržaja i restorana. Ovo je prekrasna plaža i nakon zalaska sunca.

Nikolina – Apartmani i kuće za odmor

Punta rata

Punta rata - Najljepše plaže Dalmacije

Iako je njeno ime Dugi rat, poznatija je pod imenom Punta rata – jedna od najljepših plaža Hrvatske ne samo Dalmacije nalazi se u Brelima. Forbes ju je jednom proglasio šestom najljepšom plažom svijeta, a najljepšom u Europi. Stijena u moru nekoliko metara od obale na kojoj rastu alepski borovi i vrijesak simbol je Brela poznat s brojnih plakata koji prikazuju srednju Dalmaciju. Ovo je jedna od sadržajima najbogatijih plaža u Dalmaciji. Na raspolaganju su parkirališta, restorani, slastičarne, kafići, masaže, pedaline, nužnici, tuševi. Miris borova nešto je što ne zaboravljate ni dugo nakon što ste proveli dan na šljunku u Brelima.

Punta rata – Apartmani i kuće za odmor

Velika plaža

Velika plaža - Najljepše plaže Dalmacije

Šire područje Omiša poznato je po krasnim pješčanim plažama, a najljepša i najveća je Punta koju se popularno naziva Velikom plažom. Nema grada u Hrvatskoj koji u svom središtu ima pješčanu plažu dugu 400 metara, a ovo je najveća pješčana plaža u cijeloj srednjoj Dalmaciji. Dakle, ovo nije samo prekrasna pješčana plaža, već i središte grada i ne morate se pitati hoće li vam nešto nedostajati, jer neće, a do svega možete doći pješice. Ima li što ljepše od odmora s povjetarcem s planina i ušća Cetine s kamenim kućama i uskim uličicama, a plitka pješčana plaža vam je na samo nekoliko koraka.

Velika plaža – Apartmani i kuće za odmor

Bonj i Vela plaža

Vela plaža - Najljepše plaže Dalmacije

Prva uvala zapadno od Hvarske luke osvaja brojne nagrade još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući čistoći plaže, mora te svojoj dodatnoj ponudi zabavnih sadržaja. Prilagođena je različitim profilima gostiju. Bonj je javna plaža dostupna svim građanima, ali samo pješice dok se parkiralište se nalazi dvjestotinjak metara dalje. Ovdje ne samo da možete unajmiti ili kupiti sve vrste sadržaja, već i najluksuznije tipove tih sadržaja poput vrhunskih ležaljki koje se nalaze na pontonima na kojima su se opuštale najveće holivudske zvijezde.

Bonj – Apartmani i kuće za odmor

Zlatni rat

Zlatni rat - Najljepše plaže Dalmacije

Ova je plaža zaštitni znak hrvatskog turizma. Radi se ne samo o prekrasnoj plaži koja je turistički fenomen, ona je i geološki fenomen. Prošećite od središta mjesta Bol, sjedite na turistički vlakić ili brodicu i dođite na Zlatni rat. Unajmite ležaljku na lijepom šljunku i ujutro fotografirajte vrh 500 m dugog „roga“ plaže koji će utjecajem vjetra i morskih struja promijeniti svoj položaj i onda ga opet fotografirajte poslijepodne, jer će biti sasvim drugačiji. Osim ljenčarenja na suncu ili u hladu borova s pogledom na more i otok Hvar ovdje se možete baviti gotovo svim adrenalinskim sportovima na vodi.

Zlatni rat – Apartmani i kuće za odmor

Raduča

Raduča - Najljepše plaže Dalmacije

Primošten nije samo lijepo mjesto za odmor, on je mjesto s jednom od najvećih šljunčanih plaža u Dalmaciji koja je lijepa koliko i velika. Velika Raduča uređena je još šezdesetih godina i nakon nekoliko desetaka godina spojena je s Malom Radučom koja se nalazi neposredno uz središte. Danas Raduča mjeri više od kilometra i pol šljunka s čak 16 tisuća kvadratnih metara. U nekoliko stotina metara postoji više parkirališta, ali većina posjetitelja dolazi pješice. Kabine za presvlačenje, nužnici, ležaljke, tenis, odbojka, trampolin, suncobrani i pedaline – ovdje vas čeka sve što biste na plaži mogli poželjeti, a središte lijepog gradića je na samo park koraka dalje.

Raduča – Apartmani i kuće za odmor

Banj

Banj i Bazeni crnica - Najljepše plaže Dalmacije

Ako se ijedan grad veselio nekoj plaži, onda se Šibenik veselio plaži u svom središtu. Ovo je nova šljunčana plaža u središtu ovog nevjerojatno pitoresknog grada, a pored nje leži i sportski centar Bazeni Crnica. Šibenska je regija uvijek bila poznata po lijepim plažama, no one se nisu nalazile u samom gradu. Danas usred Šibenika možete zaplivati i kamo god da pogledate vidjet ćete neki od impozantnih prizora poput Šibenskog mosta, plovnog puta Krke prema Skradinu, jedrenjake, veslače, gajete, sam grad s Tvrđavom svetog Mihovila i katedralu.

Banj – Apartmani i kuće za odmor

Srima

Srima - Najljepše plaže Dalmacije

Možete li se pohvaliti da su se vaša djeca igrala u kvarcnom pijesku? Možete ako ste s njima bili na prekrasnoj novoj plaži u Srimi koja je tako dobro dizajnirana da možda ni ne primjećujete da nije prirodna. Zahvaljujući odličnom arhitektonskom projektu koji je uvažio najljepša prirodna obilježja ovog područja, stvorena je plaža koja izgleda ne samo kao da je oduvijek bila tu nego se radi o plaži za poželjeti. Na raspolaganju vam je sve u blizini tri sunčališta s ležaljkama i suncobranima, dakle tuševi, nužnici, kafići, restorani i igrališta. Sve je s jedne strane dostupno jer je povezano s mjestom, a s druge strane je mirno i idealno za bezbrižnu dječju igru. Postoji i pristup za osobe s poteškoćama u kretanju, a plaža je lako dostupna s parkiralištem u neposrednoj blizini.

Srima – Apartmani i kuće za odmor

Plava plaža

Vodice su uvijek bile poznate po svojim lijepim kupalištima. Plava plaža smjestila se u dugoj uvali koja se nalazi samo nekoliko minuta pješice od središta Vodica tako da se svi sadržaji nalaze u neposrednoj blizini. Krošnje tamarisa i borova pružit će vam hladovinu, a omiljena šetnica od ranog jutra do kasno u noć mjesto je gdje ćete vidjeti šetače i rekreativce. Vodice su živahno mjesto, a popularna plaža ima i svoje parkiralište. Možda niste znali da se tu nalaze i vodeni park, dječje igralište, ponuda masaža i ronilački centar. Unajmite ležaljku i suncobran ili samo prostrite ručnik na vodički šljunak i uživajte.

Plava plaža – Apartmani i kuće za odmor

Slanica

U dubokoj uvali na obalama jugozapadno od središta mjesta Murter na istoimenom otoku nalazi se ova lijepa i omiljena plaža. Pješčana plaža u potpunosti obrubljena gustim mirisnim krošnjama alepskog bora samo je sedamstotinjak metara udaljena od središta mjesta, a s nje imate pogled na Kornate i najljepši zalazak sunca. Cijeli niz ugostiteljskih objekata s dodatnom ponudom zabavnih sadržaja poput vodenog tobogana pružit će sve što je potrebno svim uzrastima. Unajmite kajak, ležaljku ili suncobran, dogovorite masažu i ne zaboravite se osladiti nekom od obližnjih restorana.

Slanica – Apartmani i kuće za odmor

Dražica

Dražica - Najljepše plaže Dalmacije

Za pet minuta pješice krivudavim ulicama nad koje su se nadvili stari borovi od središta Biograda stižete do ove fascinantne šljunčane plaže koja se u smjeru istoka proteže tristotinjak metara. Uz ugostiteljske objekte, tuš-automate, suncobrane, ležaljke, pedaline i skutere ovdje postoji i pristup osobama s poteškoćama u kretanju. Dok vi igrate odbojku u pijesku, vaša se djeca mogu zabaviti na trampolinu, a poslije svi zajedno možete na aquagan. Ponuda različitih ugostiteljskih objekata pobrinut će se da nitko ne bude gladan, a tu su i štandovi s domaćim delicijama u kojima možete uživati šećući šetnicom ili pošumljenim dijelom koji okružuje ovu lijepu plažu.

Dražica – Apartmani i kuće za odmor

Zaton

Zaton - Najljepše plaže Dalmacije

Plaža u Zatonu petnaestak kilometara sjeverozapadno od Zadra nalazi se u sklopu turističkog naselja u koje se plaća ulaz, no smatramo da bi vam se moglo isplatiti. Naravno, tu se nalazi Plava zastava i svi mogući sadržaji koji je prate, kao i čistoća plaže i kvaliteta mora. Plaža je pretežno pješčana obrubljena pješačkom šetnicom s tuševima te smještena u blagoj uvali s plitkim morem. Plaža je široka tridesetak metara, a na njoj se odvijaju razne aktivnosti poput odbojke na pijesku. Ne samo da postoji dio posebno prilagođen osobama s poteškoćama u kretanju već postoji i krasan dio prilagođen kućnim ljubimcima, dakle psima. Naravno, tu su i kafići i restorani s odličnom ponudom.

Zaton – Apartmani i kuće za odmor

Kraljičina plaža

Kraljičina plaža - Najljepše plaže Dalmacije

Ako negdje ima krasnih pješčanih plaza, onda je to Nin i njegova okolica. Naziv je dobila prema priči da se tu kupala žena kralja Tomislava. Duga je 3,5 km, a od Nina je udaljena samo 400 metara prema zapadu. Prošećite obalom i dođite do pješčane bajke sa šašem i prirodnim okruženjem koje podsjeća na park prirode. S pogledom na nevjerojatni Velebit uz svježi zrak koji s njega dolazi, ovaj čarobni pijesak pružit će vam nezaboravne trenutke. Ovdje imate dio koji je uređen za najmanju djecu, a postoji i pristup za osobe s poteškoćama u kretanju. U blizini postoje parkirališta, a preporučujemo vam da plažu posjetite za različitih doba dana da vidite koje se fascinantne promjene krajolika odvijaju uslijed izmjena plime i oseke.

Kraljičina plaža – Apartmani i kuće za odmor

Sakarun

Sakarun - Najljepše plaže Dalmacije

Na južnim obalama sjevernog dijela Dugog otoka leži ova vrhunska ljepotica od plaže. Sakarun je poznat po bijelom pijesku i tirkiznom moru, a bez sumnje je najljepša plaža sjeverne Dalmacije, jedna od najljepših divljih plaža cijele Hrvatske. Osam stotina metara plaže, a dubina ne dostiže četiri metra ni 250 m od obale. Ne ljetujete li na Dugom otoku, možete na njega doći katamaranom koji pristaje u mjestu Sali ili trajektom koji iz Zadra dolazi u Božavu iz koje pak vozi turistički vlakić do Sakaruna. Na raspolaganju vam je o parkiralište, a bijeg od sunca potražite među borovima koji okružuju plažu, a tu je i mali restoran koji je otvoren rijekom ljeta.

Sakarun – Apartmani i kuće za odmor

Odmor na Jadranu nije nešto što izlazi iz mode. Zašto si ne biste priuštili najljepše ljetovanje u nekom od omiljenih odredišta gdje se nalaze najljepše plaže? Jadran vas neće razočarati, a sve što trebate napraviti jest pretražiti našu ponudu u kojoj će se sigurno pronaći upravo ona prava kuća za odmor ili baš onaj apartman. Jadran ima točno onu plažu koju tražite, a mi vam u njenoj blizini nudimo smještaj.

Brela - Najljepše plaže Dalmacije