Vela Luka - odmor u najvećem otočnom mjestu Dalmacije

Vela Luka je gradić na zapadnom dijelu otoka Korčule, smješten u duboko usječeni i prostrani zaljev. Radi se o iznimno razvedenom području čije su obale većinom stjenovite, povremeno prekinute šljunčanim plažama, obrasle vinovom lozom, maslinicima, smokvama i alepskim borovima koji čine sjenovite kutke prekrasnim mjestom za uživanje uz more. Vela Luka je prvo po veličini otočno mjesto u Dalmaciji i drugo u Hrvatskoj, nakon Malog Lošinja. Vela Luka nudi predivne kuće za odmor koje će vam upotpuniti odmor! Izaberite kuće za odmor u Vela Luci iz NOVASOL ponude po svojim željama i započnite svoj idealan odmor!

Kuće za odmor - Vela Luka 

Gradić je uvijek bio domom brojnih umjetnika, osobito glazbenika, tradicije i svestranosti. U samom središtu mjesta smješten je Centar za kulturu, a sastoji se od muzeja, galerije i gradske knjižnice, a čuva bogatstvo i raznovrsnost velolučke povijesne, kulturne i umjetničke baštine u nekoliko vrijednih muzejskih zbirki: arheološka zbirka, poklonjena međunarodna zbirka crteža, grafike, male skulpture i zbirka drvenih maketa brodova. Međunarodna poklon zbirka nastala je donacijama poznatih domaćih i stranih umjetnika, nakon što je Velu Luku tijekom ljeta 1978. godine pogodio plimni val. Najpoznatiji dio zbirke dvije su skulpture britanskog kipara Henryja Moora.

Predivne kamene, tradicionalne kuće za odmor uređene u dalmatinskom stilu oduševiti će vas i omogućiti vam odmor u skladu s prirodom. Izaberite smještaj u Vela Luci još danas. 

Vela Luka plaža

Vela Luka je grad slikara, kipara, pjesnika i glazbenika, a danas postoji velika zajednica umjetnika koja tamo djeluje. Izvorna dalmatinska pjesma i danas živi te primjereno predstavlja duh velolučkog naroda, a u Veloj Luci djeluje više tradicionalnih dalmatinskih klapa. Ponekad se stari Velolučani spontano spoje na nekoj od klupa ili „kantuna“ i baš kao nekad u stara vremena iz duše na sveopće zadovoljstvo.

Folklorno društvo „Kumpanija“ već desetljećima njeguje tradicionalne velolučke plesove: „marfina“, „četiri pasa“, „tanac“, „pritilica“, „šega-šega“ i osobito poznati i atraktivni „ples od boja“ kojeg se također naziva „Kumpanija“. Inače je kumpanija stara viteška igra koja je proizašla iz organizirane narodne vojske koja je tijekom minulih stoljeća branila otok Korčulu od raznoraznih napadača i osvajača. Kumpanija je specifična i izvodi se isključivo na otoku Korčuli i to u vrijeme državnih praznika i vjerskih blagdana. Isplati se posjetiti Velu Luku u ožujku kada se na blagdan svetog Josipa, kojeg se smatra svecem zaštitnikom Vele Luke, održava glavni godišnji nastup.

„Vela spila“ je pećina koja se nalazi na južnom obronku brda Pinski rat, na 130 metara nad uvalom Kale u Veloj Luci. Radi se o jednoj od najznačajnijih arheoloških pretpovijesnih lokaliteta ne samo Dalmacije i Hrvatske, već cijele Europe. Pronađeni arheološki materijal ukazuje da se radi o ostacima nekoliko pretpovijesnih ljudskih zajednica koje su se koristile pećinom za svakodnevni život te za ukop pokojnih. Pronađeno je na tisuće ulomaka keramike, cijelih posuda i drugih predmeta od prvorazredne važnosti. Oni otkrivaju informacije o kulturnim, društvenim i gospodarskim odnosima stanovnika Vele spile.

Preporučujemo izlet na obližnji otočić Proizd, na koji možete ići izletničkom brodicom iz središta Vele Luke. Organizirani su obilasci otoka i njegovih plaža i uvala sa zaustavljanjem na kupanju. Udaljen je oko pola sata vožnje brodom i definitivno je biser velolučke obale koji jedinstvenom bjelinom svojih plaža i tirkiznim morem oduševljava sve redom. Do otočića Ošjaka možete otplivati s južne obale grada koja je u najbližoj točki od Ošjaka udaljena 230 metara.

Osim što je Vela Luka odlično ishodište za razgledavanje otoka Korčule, upravo iz nje plovi trajekt koji iz Splita nastavlja za Ubli na otoku Lastovo. Nećete naći bolju prigodu za razgledavanje oba južnodalmatinska otoka koji su, uz Mljet, poznati po netipično bogatoj i bujnoj vegetaciji.