Smokvica - lijepo središte otoka

Na jugu Dalmacije čeka vas zeleni otok Korčula, koji se pruža u smjeru istoka i zapada, a u sredini vinorodnih brežuljaka leži područje Smokvice. Sastoji se od mjesta Smokvica koje leži na glavnoj prometnici u unutrašnjosti i mjesta Brna koje se nalazi na samoj obali.

Smokvica

Mjesto Smokvica skriveno je u udolini podnožja brda Vela obala i Mala obala. Zaklonjena je od vjetrova i otvorena prema suncu i moru, a leži upravo na mjestu gdje je otok najširi i reljefno raznovrsniji. U Smokvici vlada ugodna sredozemna klima, a krajolik je ispresijecan prapovijesnim klancima i drevnim putevima. Mjesto okružuje prekrasna priroda, maslinici i osobito vinogradi. Korčula je jedan od rijetkih jadranskih otoka čije se stanovništvo zadržalo u središtu otoka, a Smokvica je jedan od najljepših primjera. Stanovništvo se ovdje oduvijek bavilo poljoprivredom, a osobito vinogradarstvom. Proizvodnja vina i da nas je jedna od najvažnijih djelatnosti. Jedno od najpoznatijih bijelih vina Hrvatske, pošip, Smokvicu zove svojim domom. Kada bismo opisivali Smokvicu, sigurno bismo spomenuli kamene kuće, idilične ulice, bogatu kulturnu baštinu, stoljetne vinograde i maslinike. Da nema automobila na cesti mogli biste pomisliti da ste u kulisi nekog filma o Sredozemlju ili čak da vas je netko vratio u prošlost. Romantičnim krajolikom dominira marijanska crkva s velikim zvonikom, Velom pijacom i Malom pijacom te ložom iz 1700. godine. Staru jezgru drevnog mjesta možete posjetiti na uzvisini u neposrednoj blizini crkve svetog Mihovila. Odlične vinarije i konobe ili restorane u Smokvici i okolici ćete sigurno posjetiti, a ono što također ne biste trebali propustiti su iznimno lijepe pješačke i biciklističke staze.

Brna

Zelena razvedena obala južne strane Korčule i ljupke male pješčane plaže u samom mjestu ono su na što pomislimo kada govorimo o Brni. Na zapadnoj strani naselja nalazi se poluotok Mali Zaglav koji Brnu odvaja od Uvale Istruga, dok se na jugoistočnoj strani skriva više šljunčanih uvala koje sa svih strana guši borova šuma koja pruža hlad i najzahtjevnijim ljubiteljima odmor uz more. Općenito je klima ljubazna prema ovoj regiji gdje su ljeta duga i topla, a zime kratke i blage. Brna je idealna za ljubitelje jedrenja jer ovdje često puše osvježavajući zapadni vjetar. Poželite kao početnici okušati u upravljanju čamcem, ovo je idealno mjesto jer je uvala dovoljno duboka da vam neće smetati ni osvježavajući maestral. U spomenutoj uvali Istruga koja je duga približno pola kilometra i široka 150 metara nalaze se naslage ljekovitog mulja koje prekrivaju polovinu uvale. Naslage ljekovitog mulja limana sežu do šest metara dubine, a pripadaju prsti podvodnih peloida čiji razvojni proces traje najmanje tisućljeće. Priobalno područje prekriveno je borovom šumom i sredozemnim raslinjem i zato će svaka šetnja biti prekrasna aromaterapija. Za one željne malo šetnje tu su uvalice i skriveni zaljevi za svaki ukus. Možete cijeli dan provesti uz more, u hladovini alepskog bora s pogledom na otočiće od kojih su neki idealni za nudistički turizam.

Otok Korčula idealno je mjesto za obiteljski odmor u Dalmaciji. Malo gdje u Hrvatskoj možete uživati u izvornosti okruženja i svim suvremenim sadržajima potrebnim za odmor kao što možete ovdje. Smokvica i Brna podjednako su udaljene od Vele Luke na zapadu i grada Korčule na istoku otoka, a cijela Korčula vrijedna je istraživanja.