Lumbarda - smještaj kraj pješčane plaže

Lumbarda je prekrasno mjesto na zapadu otoka Korčule koje će vas potpuno oduševiti plavetnilom mora i neba, mirisima mediteranskog bilja i okusima jednostavnih i savršenih gastronomskih delicija. Jedna od najljepših pješčanih plaža u Dalmaciji, ali i Hrvatskoj nalazi se u Lumbardi. Možda će vam duže trebati da stignete do ove prekrasne destinacije, ali to znači da je ona manje podložna masovnom turizmu i da ćete na ovom otočkom mjestu lako pronaći svoj mir. Smještaj na Lumbardi prilagođen je svim posjetiteljima i svatko će lako pronaći nešto idealno za sebe, bilo da se radi o jednostavnom apartmanu uz more ili vili s bazenom. Lumbarda je zadržala svoj štih minulih vremena, mediteranski duh i opuštenost, no nije se odrekla komfora i luksuza koji su ovdje nekada uživali i Rimljani. Rezervirajte smještaj iz NOVASOL ponude i uživajte u ovom predivnom mjestu na otoku Korčuli. 

pjescane plaze lumbarda

Prvi su stanovnici Lumbarde bili Iliri čija je materijalna ostavština niz grobnih i strateških kamenih gomila. Kada su na otok stigli Grci s otoka Isse (današnjeg Visa) u 3.st.pr.Kr., on dobiva potpuno novu važnost. Postaje poznat kao Korkyra Melaina,  a Grci ovdje osnivaju svoju koloniju - o čemu svjedoči najpoznatiji i najznačajniji antički kameni natpis na našem tlu - Lumbardska Psefizma. Grke su s otoka otjerali Rimljani, odnosno pohod cara Oktavijana, 35.g. prije nove ere. Na otok stižu rimske obitelji i grade svoje vile, od kojih je jedna i danas vidljiva na predjelu Knežine. Otkriven je i termalni sklop manjeg naselja i pripadajuća nekropola te tragovi rimskih kamenoloma. Srednjovjekovnih nalaza u Lumbardi nema, stoga se vjeruje da je ona ponovno oživjela tek u 16. i 17. stoljeću kada se pojačala gradnja crkvica te se renoviraju jedine dvije sakralne građevine ranije sagrađene, a to su crkva sv. Ivana na Sutivanu i sv. Barbare u Žabnjaku. U 17. i 18. st. Lumbarda postaje ladanjsko odredište biskupa i imućnijih obitelji, stoga se grade ljetnikovci i kašteli.

Pješčane plaže - Lumbarda

Lumbarda je kroz mnoga stoljeća bila i mjesto gdje su se ljudi bavili umjetnošću i kulturom, što se zadržalo i danas na otoku. Lumbarda se ponosi svojom tradicijom i organizira priredbe tradicijske kulture pod nazivom Lumbarajske užance, u koje spadaju folklorne priredbe, ribarske večeri petkom, koncerti klapa i crkvenih zborova, vinski festival Grk, izložbe umjetnika, dramske i pjesničke večeri. Osim kulturnih događanja ovdje ćete naići i na sportske aktivnosti i zabavu, te ćete moći uživati u aerobiku u vodi, biciklističkim stazama, odbojci na pijesku, malom nogometu, potezanju konopa, utrci tovara, mnogim pješačkim stazama.

Gastronomskih užitaka ovdje ima u izobilju. Mediteranska klima i mnogi sunčani sati, poseban zrak obogaćen solima, jodom  i mineralima, čine od otočkog vina i maslinovog ulja prave delicije. Riblji i mesni specijaliteti nude se u mnogim malim konobama, a domaća je hrana ovdje jedina poznata.

Lumbarda će vas ipak prije svega očarati svojim plažama. Zapamtite riječ pržina, što na lumbarajskom narječju znači pijesak, jer je jedna od najljepših plaža baš Pržina, gdje ćete uživati do samog zalaska sunca. Još jedna pješčana plaža u Lumbardi je Bilin žal, na suprotnoj strani od Pržine, koja nudi i odličnu konobu i popodnevni hlad ispod borova. Treća je pješčana plaža odmah kraj centra, Tatinja, a kraj marine nalazi se i prekrasna šljunčana plaža Marina Lumbarda. Osim beach bara ovdje se nudi i najam barki, skutera, kajaka ili škola jedrenja na dasci.

Zbog svojih plaža, prirodnih ljepota, gastronomije i smještaja te svoje kulturne baštine, mi smo uvjerenja da je Lumbarda je savršena destinacija za sve uzraste. Dođite u Dalmaciju,na sami jug Hrvatske i doživite odmor iz snova! Pogledajte i ostale naše destinacije i otkrijte gdje su sve pješčane plaže u Dalmaciji ali i Hrvatskoj!

pješčane plaže dalmacija