Cistra Provo, lijepa Dalmatinska zagora

 U lijepom dalmatinskom zaleđu, na približno pola puta od Splita do Imotskog leži općina Cista Provo. U njoj se nalazi šest naselja: Cista Provo, Cista Velika, Dobranje, Svib, Biorine i Aržano. Radi se o najzapadnijem dijelu Imotske krajine koja će vam i za najtoplijih ljetnih dana ponuditi svježe noći. Zapadno leži sinjska krajina, jugozapadno splitsko i omiško područje, a južno leži prekrasna Makarska rivijera. Istočno leži ostatak Imotske krajine, dok se na sjeveru nalazi granica s Bosnom i Hercegovinom.

Kupanje Cista Provo

Zato je Cista Provo odličan izbor za sve one koji žele provesti miran odmor u zaleđu Dalmacije, a po želji za dobrih pola sata vožnje posjetiti znamenitosti u Imotskom, Sinju, Makarskoj, Omišu ili Splitu. Svakog dana možete otići na neki zanimljivi izlet. U samoj Cisti Provo na raspolaganju imate trgovinu, nekoliko gostionica i kafića.

Cista Provo – UNESCO-va kulturna baština

Na području Cista Velika u selima Velika Crljevica i Mala Crljevica nalaze se brojni stećci. Oni su 2016. upisani na UNESCO-v Popis svjetske kulturne baštine. Ovo je odjeknulo kao velika vijest ne samo za Dalmaciju i Hrvatsku. To je priznanje svjetske razine i sada su se drugim imotskim i onim konavoskim stećcima na prestižnom popisu pridružili i stećci iz Ciste. Radi se srednjovjekovnim kamenim nadgrobnim spomenicima koji su zastupljeni diljem današnje Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Najstariji na ovom području datiraju iz polovine dvanaestog stoljeća. Razdoblje kada su se najintenzivnije klesali i ukrašavali četrnaesto su i petnaesto stoljeće. Nakon toga uopće nema tragova o kasnijim stećcima i pretpostavlja se da u šesnaestom stoljeću uopće prestaje stvaranje stećaka.

Kamo na kupanje iz Ciste Provo?

Poželite li otići na kupanje, predlažemo sljedeće lokacije u susjednim regijama:

  • Makarska rivijera: Ovdje se nalaze kilometri i kilometri šljunčanih plaža duž prilično pitome morske obale. Brela su prvo mjesto u nizu, a do njih dolazite državnom magistralnom cestom, a postoji i tunel koji prolazi kroz planinu Biokovo, idete li autocestom, i tako stižete u Bašku Vodu. Šljunčane plaže prate vas do mjesta Gradac na samom jugu.

  • Rijeka Cetina: Na rijeci Cetini postoje kupališta i plaže koje su većinom prirodne i divlje, ali postoje i neka izletišta poput prekrasnih Radmanovih Mlinica gdje se nalaze i sportski sadržaji na otvorenom te tradicionalni restoran s malenim uzgajalištem pastrva.

  • Omiš: Plaže koje leže istočno od Omiša šljunčani su pojasevi s hladovinom alepskog bora. Sa zapada se pružaju gušća naselja s pješčanim plažama, trgovinama i kafićima.

  • Modro jezero: U Imotskom postoje dva slavna kraška jezera, a u Modrome se možete i okupati ne presuši li uslijed visokih ljetnih temperatura. No ni u tom slučaju ne radi se nužno o lošim vijestima – nekad se organiziraju amaterske nogometne utakmice na travnatom dnu jezera.

Cista Provo s okolnim selima mirno je mjesto za idiličan odmor u krajoliku koji nalikuje na one iz filmova o Divljem zapadu, a miriše na Sredozemlje. Pregledajte našu ponudu i rezervirajte svoju vilu s bazenom, kuću za odmor ili apartman još danas!

Smještaj Cista Provo