Sućuraj - odmor na lijepom istoku sunčanog otoka

Na na krajnjem istoku lijepog otoka Hvara u središnjoj Dalmaciji, dijelu koji je najbliže kopnu nalazi se Sućuraj. To je malo slikovito turističko i ribarsko mjesto. U njemu se nalazi i trajektna luka koja otok Hvar povezuje s malim selom Drvenik na jugu makarske rivijere. Na otok Hvar možete iz Splita stići trajektom ili brzom brodskom linijom koja pristaje u gradu Hvaru ili Starom Gradu, dok je Sućuraj povezan s makarskom rivijerom. Te linije ne voze tako često kao ove povezane sa Splitom, no njima biste mogli izbjeći višesatna ljetna čekanja.

Sućuraj svom položaju može zahvaliti što ima obalu s obje strane otoka. U mjestu i okolici možete uživati na pješčanim, šljunčanim i stjenovitim plažama i uvalama. U mjestu stanuje samo tristotinjak ljudi, a u njemu se nalaze osnovna škola, ambulanta s uzletištem za helikoptere, pošta, nekoliko kafića, trgovina i restorana, frizerski salon, bankomat i lučka kapetanija. Arhitektura Sućurja tipična je dalmatinska s kamenim kućama i uskim ulicama. Ovdje ćete, osim u morskim panoramama, uživati u pogledima na planinu Biokovo s makarskim primorjem, poluotok Pelješac i otoke Brač i Korčulu.

Postoje arheološki nalazi s ostacima iz antike. Stanovništvo područja Sućurja od davnina se bavilo ribarstvom, maslinarstvom i vinogradarstvom. U konobama možete uživati u tradicionalnim domaćim specijalitetima od ribe, rakova i školjaka, a obvezno uz domaće vino i malinovo ulje. Sućuraj je mjesto za miran obiteljski ili romantični odmor.

Plaže u  Sućurju i oko njega

Hvar je otok s nevjerojatnim brojem sunčanih sati. Zahvaljujući ne samo tome već i lijepoj prirodi s kristalno čistim morem u kojem se možete kupati od svibnja do listopada. Neke uvale imaju uređena kupališta dok se većina mjesta za kupanje jednostavno nalazi u divljoj i netaknutoj prirodi. I samo središte mjesta nudi lijepu plažu, a kupati se možete praktički svugdje osim u samoj trajektnoj luci. Većina se plaža nalazi na južnoj obali. Neke od poznatijih su:

  • Česminica, 200 metara od centra, a pogodna je za djecu i raspolaže tuševima, a tu je i kafić.
  • Uvala Perna, 2,5 kilometra makadamskom cestom od centra, a iako možete doći automobilom, preporučujemo kupanje iz broda.
  • Put punte, kamenita obala između luke i središta mjesta, a ravne kamene ploče idealne su za ljubitelje sunčanja.
  • Punta Mačka, leži između Česminice i uvale Valica, a lako možete do nje jer je samo 200 m od centra.

U većini još manjih uvala s južne nema nikakvih objekata, osim pokoje kamene kućice, pa možete nesputano uživati u čistoj prirodi. Na dnu se najčešće nalazi šljunak dok je vanjski dio obale kamenit. Nakon što prođete uvalu Blaca više nema puta koji vodi obalom. Do Rasovace i Carevića vale moguće je doći grubim makadamom dok za razgledavanje i uživanje u ostatku južne obale preporučujemo čamac ili brodicu.

Ovo su najpoznatije plaže na sjevernoj strani otoka:

  • Bilina, približno 500 m od središta Sućurja, a pogodna je za manju djecu iako se radi o divljoj i netaknutoj prirodi, jer se radi o šljunku.
  • Mlaska, četiri kilometra asfaltnom cestom od središta mjesta dolazite do uvale Mlaska čiji se manji dio (Mala Mlaska) odnosi na FKK plažu. Ne samo da su vam na raspolaganju tuševi i WC, već su tu restoran i manja trgovina.
  • Uvala Didina, deset kilometara od središta mjesta skriva se prekrasna šljunčana i kamenita uvala do koje je moguće doći samo plovilom.

Sućuraj  je romantično mjesto kamene arhitekture, prelijepe prirode i toplog mora. Pregledate našu ponudu i rezervirajte svoj smještaj na jednom od najljepših otoka Dalmacije.