Jelsa - idealno odredište za odmor

JELSA je prekrasno mjesto na otoku Hvaru, još jedno od onih koje vam može osigurati nezaboravan odmor.

Jelsa je lako dostupna, no ipak treba putovati do nje trajektom, stoga nećete u Jelsi zateći gužvu koja je na kopnu. Kao i mnoga otočka mjesta, Jelsa posjeduje posebnu draž.  Bogata je kulturno-povijesnim spomenicima, kao i cijeli otok, koji je jedan od najranije naseljenih na našim područjima. O tome svjedoči i Stari jelšanski grad – Civitas Vetus Ielsae, čiji je obrambeni zid još uvijek sačuvan. Samostan Augustinaca i gradsko groblje, Crkva Gospe od zdravlja koja se uzdiže s brežuljka Račič,  crkve sv. Roka i sv. Mihovila, lapidarij, trg i pjaca te Perivoj – jedan od najljepših parkova Dalmacije iz 1870. godine - svjedoče o bogatoj i zanimljivoj povijesti ovog mjesta i čitavog otoka.

No više od povijesno – kulturne ostavštine, očarati će vas prirodne ljepote Jelse. Obala Jelse razvedena je i bogata otočićima, hridima, uvalicama i rtovima nad kojima se nadvijaju stoljetne pinije i čine savršen hlad. Pijesak, šljunak, kameni obluci, duge ravne stijene, kristalno modro more i lagani povjetarac ostaviti će trag na vašoj duši. Ovdje čovjek može pronaći sav mir za kojim žudi dok u prašini i smogu gradskih ulica uvijek negdje žuri.

Jelsa

Na Jelsi je otvoren i najstariji hotel na Jadranu, još 1911 godine. Ovaj podatak govori nam zapravo da je boravak ovdje želja mnogih još iz davnina. Jelsa je stoga napravila i svoj prvi vodič daleke 1913. Otočani su spremni na posjetitelje i vjerujte da vam neće ponuditi samo puko kupanje i sunčanje. Ovdje se organiziraju i mnoga događanja i svečanosti kako bi se zabavili i tijekom toplih ljetnih večeri. Dugačke šetnje, mnogobrojni izleti, mogućnosti aktivnog odmora i sporta čine od Jelse top destinaciju. Arheološka baština kao grčka kula Tor, srednjovjekovni Galešnik, Grapčeva špilja – jedno od najstarijih nalazišta iz kamenog doba na čitavom Mediteranu, vrijedna su posjeta, no najuzbudljivije upoznavanje mjesta i otoka biti će svakako ono iz zraka, koje Vam omogućuje mala zračna luka kod Vrbanje.

Windsurfing, sportsko penjanje, jedrenje, biciklizam - sve je dostupno, a otok je isprepleten pješačkim stazama sa kojih se pruža prekrasan pogled na more i polja lavande. Ispunjeni svježim zrakom i mirisima mora i borova, moći ćete u potpunosti uživati u gastronomskim delicijama. Proizvodnja vina, maslinovog ulja i meda dosegla je ovdje svoj gastronomski vrhunac, a riba i plodovi mora ovdje su besprijekorno svježi. Carpaccio od grdobine, Hvarska gregada, riba iz krušne peći, smokve s pršutom, rožata i bebrojne druge delicije upotpuniti će vaš boravak u Jelsi.

Bilo da boravite u kući za odmor ili apartmanu uvjereni smo da ćete se osjećati kraljevski, jer boravak u Jelsi učinit će da se osjećate izuzetno. Jelsa je bijeg od stvarnosti, nužno potreban odmor za dušu i tijelo.