search

Dubrovačko primorje i otok Šipan | NOVASOL

Područje općine Dubrovačko primorje proteže se od južne neumske granice s Bosnom i Hercegovinom uz obalu do Dubravica koje prethode Dubrovačkoj rivijeri.

Iako u ostatku šire regije postoje ostatci neolitske kulture, ovdje nisu pronađeni, no možda će u novije vrijeme pronađeni lokalitet Špilja, smješten zapadno od naselja Đonta Doli, donijeti neke nove spoznaje. Na području Dubrovačkog primorja ima mnogo tragova prijelaznog razdoblja iz kamenog u metalno doba, odnosno velike migracije indoeuropskih naroda. Karakteristični tragovi brončano i željenog doba su tumuli, grobni humci. Zanimljivo je što se nalazi iz doba kasnijih ilirskih plemena jako malo razlikuju od pronađenih ostataka stanovništva brončanog doba. Čak su i karakteristična arhitektura (gradina) i odabir lokacije staništa.

Gradine i tumuli su veliko bogatstvo ne samo Dubrovačkog primorja i Dalmacije, već Hrvatske pa i svijeta. Stanovništvo te regije pripadalo  je ilirskoj zajednici koja se dijelila na nekoliko plemena, a ovo su bili Plereji (koji su naseljavali područje od rijeke Neretve do područje današnje Boke kotorske u Crnoj Gori). U trećem stoljeću prije naše ere postaju dijelom ilirske države pod vlašću Ardijevaca koji se sukobljavaju s Rimom i doživljavaju poraz te postaju dijelom rimske kolonije Narona.

Dubrovačko primorje - Slano

Dubrovačko primorje - povijest i spomenici

Slijedi pet stotina godina romanizacije, koja je daleko civilizacijski unaprijedila regiju, a iza nje su ostali spomenici, osobito u obliku rimskih rustikalnih vila: Neljet grad – Imotica, Topolo i Slano. Nakon pada Zapadnog rimskog carstva i kratke vladavine Gota pod carem Justinijanom jača kršćanski utjecaj. Najznačajniji kasnoantički lokalitet na području Dubrovačkog primorja je širi prostor oko Franjevačkog samostana u mjestu Slano.

Poslije tog razdoblja postupno nadiru Slaveni. Sačuvani su predromanički, uglavnom ranokršćanski, spomenici u mjestima Topolo, Ošalj i Slano. Izmjenjuju se dukljanska, raška i hrvatska vlast. Uz pomoć bosanskog bana Kotromanića Dubrovčani pokazuju interes za Dubrovačkim primorjem te dio njega kupuju zbog sigurnosti trgovačkih puteva. Ono postaje dijelom Dubrovačke Republike i ostaje u njoj sve dok je Napoleon konačno nije ukinuo pod vodstvom maršala Marmonta 1806. godine. Prije Jugoslavije i danas Republike Hrvatske područje je pripadalo Austriji.

Tipične poljodjelske kulture su vinogradarstvo i maslinarstvo. Stanovništvo se ovdje uvijek bavilo poljoprivredom i ribarstvom. Zato je ovo područje neiskvareno i idealno za sportove na vodi, pješačenje pješačkim stazama ili vožnju biciklističkim putevima od kojih su neki tematski i tako dodatno zanimljivi. Mjesto Slano leži u dubokom, zaštićenom zaljevu i zbog toga je kao stvoreno za kupanje i sportove na vodi poput jedrenja na dasci, jedrenja u manjim jedrilicama, skijanja na vodi. Za sve generacije tu su pedaline i gondole, ali i popularne banane koje vuku gliseri.

Ljubitelji ronjenja će ovdje podići svoje kriterije. Dno zaljeva skriva nekoliko potopljenih brodova iz različitih povijesnih razdoblja, a to je samo dio scenografije prepune bogate morske flore i faune. Tijekom ljeta se organiziraju škole jedrenja u lokalnom jedriličarskom klubu. Nemojte propustiti pogledati prekrasnu regatu Dubrovnik-Slano koja se također tijekom ljeta.

Dubrovačko primorje i arboretum Trsteno

Južno od Brsečina nalazi se jedini arboretum na hrvatskoj strani Jadrana: Trsteno. Radi se o najstarijem hrvatskom spomeniku vrtne kulture i vjerojatno najstarijem arboretumu na svijetu.

Dubrovačko primorje - Otok Šipan - plaža

Otok Šipan

Šipan je najveći otok Elafitske skupine i do njega stižete trajektom iz dubrovačke trajektne luke Gruž. Leži samo 17 kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika. Prekriven je maslinama, vinogradima, stablima rogača, badema i agruma. Najveća mjesta su Šipanska Luka (koju nazivaju samo Luka) na sjeverozapadu i Suđurađ na jugoistoku. Ovdje možete vidjeti prekrasne povijesne ljetnikovce, ali pravo je bogatstvo u netaknutosti prirode i mirisima Jadrana.

Pregledajte našu ponudu kuća i apartmana u Dubrovačkom primorju i na otoku Šipanu i provedite odmor iz snova upravo u Hrvatskoj!

Dubrovačko primorje - Šipan