Sutivan - kuće i apartmani

Najveći otok Dalmacije i treći najveći otok Hrvatske, Brač, skriva malo, pitomo i bajkovito naselje Sutivan. Radi se mirnom mjestu u kojem nema buke, gužve, vreve, ali zato cvrčci pjevaju na sav glas. Tu možete uživati na uređenim šljunčanim plažama, u mirisu borova i odličnoj gastronomiji. Izvan mjesta također možete naići na divlje šljunčane i stjenovite plaže gdje ćete usporiti tempo u hladu krošnje tamarisa ili alepskog bora.

Sutivan

U čemu uživati u Sutivanu

Pjesma ptica i zrikavaca u sumrak učinit će vašu šetnju Sumartinom još romantičnijom. Restorani, konobe i kafići mjesta su gdje je vrijeme također stalo. Uživajte u domaćem vinu i specijalitetima poput bračke janjetine ili morskih plodova. Za one hrabre tu su i domaće žestice s otočkim biljem i voćem. Ljubitelji izvorne gastronomije neće zaobići tradicionalnu bračku tortu – hrapaćušu. Izvorni je recept prilično nepoznat jer su tortu stanovnice Brača pripremale noću kako bi priprema i sastojci ostali tajni. Bračani vole hvaliti hrapaćušu kao osnovu prehrane koja je pomogla brojnim bračkim iseljenicima koji su mjesecima putovali brodom u Novi Svijet krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, kada se s dalmatinskih otoka i drugih siromašnih dijelova ne samo Hrvatske već i Italije i zemalja srednje Europe stanovništvo u valovima iseljavalo.

Sutivan

Povijest i povijesno blago Sutivana

Mjesto nosi ime po svetom Ivanu i područje je iznimno bogato sakralnim građevinama. Prvo je naselje utemeljeno na mjestu stare crkve svetog Ivana. Na tom istom mjestu postojala je i starija crkve iz šestog stoljeća koja se u zapisima iz osnog i devetog stoljeća spominje u svezi sa splitskim priorom Petrom. Panoramom mjesta dominiraju marijanska crkva sa zvonikom iz doba kasne renesanse s elementima ranog baroka, crkva svetog Ivana, crkva svetog Roka s grobljem, kula Jakova-Božićevića-Natalisa koju okružuje kuća Ilić s predivnim baroknim perivojem, barokni ljetnikovac pjesnika Kavanjina, dvorac obitelji Marjanović, katakombe i kuća Definis koja skriva zbirku pokućstva i umjetnina. Obvezno posjetite ostatke starokršćanske crkve iz šestog stoljeća koji se nalaze pored crkve svetog Ivana. Do dvadesetog stoljeća važnije su gospodarske grane bile ribarstvo i vinogradarstvo. Bolest vinove loze i takozvane vinske klauzule poljodjelstvo je oslabjelo, a nevjerojatno veliko broj stanovnika iselio se u Sjevernu i Južnu Ameriku. Zato  je danas oživjelo maslinarstvo i održivi turizam.

Sutivan

Festival „Vanka regule“ i aktivnosti na otvorenom

Vanka regule poseban je festival kakvih nema mnogo na svijetu. Prevedeno s lokalnog narječja naziv bi glasio „Van s pravilima“. Radi se o natjecanju u ekstremnim sportovima koje se svake godine krajem srpnja održava upravo u Sutivanu. Freeride biciklističko natjecanje, skokovi biciklom u more, cross freeride biciklističko natjecanje, slobodno penjanje na umjetnim i prirodnim vertikalama, slobodno ronjenje, ronjenje na dah i utrke kajacima jamstvo su za puno adrenalina i zabave za sudionike i publiku. Možete sudjelovati u posebnoj atrakciji: penjanju na zvonik crkve u Sutivanu i obližnjim Ložišćima. Organizirana su i predavanja o ekstremnim i pustolovnim sportovima te izložbe fotografija. Ovo je i festival unutar festivala je se u sklopu Vanka regule održava i međunarodni filmski festival dokumentarnog filma „Outdoor Adventure Film Festival“. Nakon projekcija slijede koncerti i druge zabave uz suvremenu zabavnu glazbu.

Plaža u Sutivanu

Na otoku Braču u lijepoj Dalmaciji vam neće nedostajati lijepe prirode, domaćih specijaliteta, zanimljivih mjesta za posjetiti niti zabave. Dođite u Sutivan i uvjerite se!