Selca - kuće i apartmani na Braču

Selce su općina koja pokriva istočni kraj otoka Brača, sastoji se od četiri glavna naselja: Selca - Puntinak, Sumartin, Povlja i Novo selo.

Otok Brač

Selca - Puntinak

Selca su odavno bila poznata po vještini obrade kamena, a smještena su na blagim obroncima brda Pliš (150 m nadmorske visine) na pola udaljenosti između mora i prostrane visoravni priobalnog pojasa. O vještini lokalnih majstora možete posvjedočiti jednim pogledom na župnu crkvu novoromaničkog stila, fasade kuća, glavni trg ili bilo koju kamenu uličicu. S vremenom i razvojem turizma Selca na samoj se obali formiralo naselje Puntinak.

Otok Brač

Sumartin

Na krajnjem istoku najvećeg otoka Dalmacije leži mjesto Sumartin koje nudi odlične mogućnosti izleta brodom u skrivene uvale i netaknute plaže. Na raspolaganju su vam pješačke i biciklističke staze koje vas vode kroz maslinike i vinograde s pogledom na nevjerojatne jadranske krajolike. Posjetite franjevački samostan koji čuva muzej s rijetkim knjigama, rukopisima i umjetničkim djelima iz osamnaestog stoljeća. Odlična informacija je i ta da iz Sumartina plovi trajekt za Makarsku. Nemojte propustiti posjediti divnu uvalu Rasotica. U trajektnoj luci je i sigurno sidrište i sve što vam treba.

Otok Brač

Povlja

Povlja su malo mjesto na sjevernoj strani otoka u kojem se stanovništvo tradicionalno bavi ribarenjem, klesarstvom i poljoprivredom, a u posljednje vrijeme sve više cvjeta ugostiteljstvo i turizam uopće. U Povljima se nalazi starokršćanska bazilika s krstionicom iz šestog stoljeća, najstarijim sakralnim objektom na otoku Braču. U Povljima su nastala dva važna kulturna blaga – Povaljska listina i Povaljski prag.

Novo selo

Novo selo je pitoreskni zaselak  okružen maslinicima, vinogradima i bujnim livadama samo kilometar i pol od mora. Tražite li miran odmor u prirodnom okruženju s panoramskim pogledima na krajobraz i more, na pravom ste mjestu.

Otok Brač

Povaljska listina

Radi se o najstarijem dokumentu pisanom hrvatskom ćirilicom. Zapisana je 1184. godine, a danas sačuvani prijepis je iz trinaestog stoljeća. Povaljska listina najstariji je sačuvana isprava na otoku Braču, a radi se o najstarijoj pronađenoj listini na hrvatskom jeziku. Nađena je upravo ovdje u Povljama i to slučajno. Povaljska je listina dokument o posjedima benediktinskog Samostana svetog Ivana u Povljama na otoku Braču, napisana je ćirilicom koju se naziva i bosančicom, a jedan je od najstarijih jezičnih i kulturno-povijesnih spomenika.

Selca

Bogatstvo biljnog svijeta

Iako je porijeklo imena otoka još uvijek nepoznanica, znamo da se radi o najvećem otoku Dalmacije bogatom prelijepim krajolicima s prekrasnom vegetacijom. S gotovo četiristo četvornih kilometara površine obiluje biljem koje je jestivo pa čak i ljekovito. Osobito je istočni dio otoka bogat samoniklim biljem. Bilje je na otocima zaštićeno i baš zbog toga možete uživati u najmirisnijim šetnjama na svijetu.

  • Kadulja je višegodišnji grm koji se često koristi kao začin, ali i kao ljekovita biljka koju uglavnom koriste ljudi s problemima dišnih puteva, a pomaže i pri reguliranju temperature.

  • Mišanca je naziv za mješavinu nekoliko vrsta biljaka poput rukole, maslačka, bljuča, divljeg luka, a moraju biti samonikle i jestive. Iako izgleda kao obična salata ona je ljekovito sredstvo koje pomaže kod suhog kašlja, jača pluća pa čak smanjuje reakcije odnosno otekline na koži.

  • Tršlja je zimzelena biljka iz roda pistacija koja raste diljem Dalmacije, ali na Braču nezaobilazna. Nekoć je korištena za balzamiranje, a danas je čest sastojak krema i eteričnih ulja.

Uživajte na svom odmoru na otoku Braču u Hrvatskoj!