Pučišća - kuće i apartmani za odmor

Pučišća na otoku Braču vam nude kristalno čisto more u dubokoj uvali i poznati brački specijaliteti poput bračke janjetine, domaćeg vina i vrhunskog maslinovog ulja. U njima se nalaze tri naselja: Pučišća, Gornji Humac i Pražnica. Idealno su mjesto u Dalmaciji za odmor daleko od gradske vreve, a blizu prelijep prirode. Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora, u samim Pučišćima, ali i na cijelom otoku Braču, imate idealne uvjere za biciklizam, jedrenje na dasci, jedrenje padobranom, skijanje na vodi i ronjenje.

Povijest i kultura

Pućišća su oduvijek bila kulturnim srcem  Brača. Još 1516. godine prva privatna škola na otoku započinje sa svojim djelovanjem. U župnom dvoru čuva se kulturno-povijeni spomenik prve klase Povljanska listina. Po predlošku iz 1184. radi se o najstarijoj sačuvanoj listini pisanoj hrvatskim jezikom i hrvatskim pismima. Radi se o jednom od najznačajnijih jezičnih spomenika u Hrvatskoj. U Pučišćima je kulturna djelatnost razgranata, a ogleda se kroz brojne kulturne manifestacije u sklopu Pučiškog kulturnog ljeta, među kojima su koncerti ozbiljne, popularne, tradicionalne ili jazz glazbe, izložbe, predstave, predavanja, književne večeri i sportska događanja. Međunarodna ljetna glazbena škola ponos je Pučišća koja se odvija svake godine, a novija manifestacija koja ne zaostaje je Bečki ljetni glazbeni festival. Tijekom srpnja i kolovoza bude izvedeno čak trideset koncerata svake godine.

Prva hrvatska čitaonica na otoku „Hrvatski skup“ osnovana je upravo ovdje 1868. godine, a djeluje i danas. Ta knjižnica je aktivni sudionik i promotor kulturnih događanja u Pučišćima i na Braču uopće. Ovdje ćete naći zavidan broj svezaka ne samo na hrvatskom već i na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku.

Pučišća

Pučišća - Klesarska škola

Još od 1906. godine u Pučišćima djeluje Klesarska škola koja je nastala suradnjom s Obrtničkom školom iz Splita. Organizirali su se tečajevi klesarstva i polagali klesarski ispiti. Nikako ne propustite pogledati zbirku radova učenika škole, jer se radi o pravim majstorskim djelima.

Malo mjesto za veliki odmor

Pušišća su pravo malo mjesto sa svim osnovnim sadržajima koji bi vam mogli zatrebati. Sve informacije možete dobiti u uredu turističke zajednice, a u blizini su i mjenjačnica, poštanski ured, bankomat, stomatološka i opća ambulanta, ljekarna i trgovina. Ne treba naglašavati da ne nedostaje restorana, konoba i kafića. U samom središtu mjesta je autobusna postaja koja vas povezuje sa svim ostalim mjestima na otoku. Trajektne se luke nalaze u Supetru, najvećem mjestu otoka udaljenom 24 kilometra u kojem se nalazi i najbliža veterinarska ambulanta, te Sumartinu koji je udaljen 25 kilometara. Supetar vas povezuje sa Splitom, a Sumartin s Makarskom. Benzinske postaje nalaze se U Supetru, Sumartinu i Bolu. Pučišća su idealna za ljubitelje nautike, jer su jedina luka na otoku koja može primiti plovila duljine 15 metara. Na raspolaganju su vam čak tri luke s vezovima za prihvat plovila: Luka Pučišća, Nova Rova dubine čak 5 m te Luka Porat.

Zanimljivosti na otoku Braču

  • Vidova gora – osim što je najviša planina otoka Brača, ona je i najviša otočna gora Hrvatske. Vidikovci pružaju pogled ne samo na obje strane otoka nego i na većinu srednje Dalmacije. Osim prekrasne i izvorne prirode, ovdje se nalazi i jedna dalmatinska konoba koja će vas okrijepiti nakon blagog uspona.
  • Pustinja Blaca – napušteni samostan koji je danas Brački muzej Pustinja Blaca, jedno je od najljepših i najzanimljivijih lokacija na otoku Braču.
  • Muzej otoka Brača u Škripu – nevjerojatno mjesto u tipičnoj otočnoj kući na kojem možete vidjeti nevjerojatnu zbirku ne samo klasično vrijednih eksponata već i brojne predmete iz svakodnevnog života žitelja kroz tisućljeća.