Nerežišća - kuće i apartmani

Nerežišća su prekrasno mjesto na otoku Braču koje se smjestilo na gotovo 400 m nadmorske visine. Kao općina Nerežišća se protežu sve do mora i obuhvaća Donji Humac i Dračevicu. S manje od 1000 stanovnika ovo je mjesto raj za ljubitelje Mediterana koji svoj odmor žele provesti u ugodnom okruženju bez prevelikih gužvi.

Donji Humac, Nerežišća

Odlike odmora u Nerežišćima 

Područje Nerežišća djelomično spada u zaštićeni krajolik Vidove gore. Svježi visinski zrak ove gore, park šuma crnog bora, ljekovito bilje te prekrasan vidikovac s kojeg se vidi gotovo svaki dio Brača nezaobilazna je meta svih posjetitelja Nerežišća, kao i misteriozna Zmajeva špilja iznad Murvica, koja je bila dom poljičkih glagoljaša iz 15.stoleča i koji su na ovom mjestu spojili kršćansku i pogansku tradiciju punu mitova o vukodlacima, vilama, vješticama i gigantu koji živi u pećini. Napušteni pastirski stanovi, mnogi rimski lokaliteti, ostaci rimskog mauzoleja te vjetrenjače blizu Dračevice daju ovom mjestu posebnost te svjedoče o njegovoj zanimljivoj prošlosti. Danas su mjesta u sklopu ove općine ponovno zaživjela, a ljepotu ove prirode i blagodati ove klime prepoznaju ljudi diljem svijeta koji sve češće ovo mjesto odabiru za svoj ljetnikovac ili trajni smještaj tijekom ljetnih mjeseci. Posjetitelji Brača dolaze također u Nerežišće kako bi posjetili čuvenu svećeničku Pustinju Blaca koja je zapravo napušteni samostan i danas muzej. Sastoji se od crkve, stambenih i crkvenih zgrada, zvjezdarnice i biblioteke. Proteže se na čak šest hektara, sve do prekrasne uvale Blaca.

Sačuvajmo baštinu - kamen, Bracera i gastronomija 

Otok Brač, pa tako i Nerežišća, odlikuju se kućama građenim od bijelog bračkog kamena, koji je također inspiracija mnogim kamenoklesarima i kiparima čiji je ovo privremeni ili stalni dom. Osim što je otok poznat po svojem kamenu, s otokom se povezuje i drvena Bracera, brod koji se nekada ovdje ručno izgrađivao zbog potrebe da se otočka mjesta međusobno povežu, ali i da se trguje hranom, životinjama, drvom, kamenom i ostalim potrepštinama. Varijacije tog plovila vidljive su duž cijele obale, a točan trenutak nastanka nije poznat, no Bracera je neizostavan dio otočke tradicije. Nerežišća dijeli ne samo svoju tradiciju i povijesnu baštinu s ostalim dijelom otoka, već i izvrsne gastronomske delicije, vino i maslinovo ulje, riblje specijalitete i svježe, izvorne proizvode. Otočani se sve više zalažu za očuvanje tradicijske gastronomije koja je ne samo užitak za nepce već i jedna od najzdravijih i uravnoteženih načina prehrane. Ljepota otočke kuhinje je mogućnost da i sami priredite jednostavan i ukusan obrok, bilo da boravite apartmanu ili kući za odmor. Ukoliko na odmoru ne želite kuhati, pronaći ćete mnoštvo malih restorana i autohtonih konoba koja će upotpuniti vaš doživljaj ovog boravka.

Provodite li odmor u Hrvatskoj, zašto to ne bi bila Nerežišća u Dalmaciji? Pregledate našu ponudu kuća i apartmana i rezervirajte svoj odmor iz snova još danas!