Milna - kuće i apartmani za odmor

Milna je prekrasno mjesto i općina na zapadnom dijelu otoka Brača. Naselje se razvilo oko prirodne luke, najsigurnije na otoku, još u XVI stoljeću oko kaštela i crkvice. Kristalno čisto more, mediteransko raslinje i klima, mnogo sunca i laganih povjetaraca čine ovo mjesto sigurnim odabirom za idealan odmor.

Milna je pavo „malo misto“ koje se rasprostire oko uvale u kojoj je napravljena sigurna lučica otkuda su mnogi naraštaji moreplovaca, ribara i kapetana odlazili na daleka putovanja i gdje se u amlim brodogradilištima ručno izrađivalo jedrenjake. Ovdje je i karakterističan brod bracera dobio svoj prototip. Današnja marina moderno je opremljena za pristanak i servis brojnih nautičara. Plovila koja pristaju u Milni daju joj poseban čar, a bijela jedra koja izlaze iz luke čaroban su prizor.

Milna

Smještaj u Milni raznolik je i dobro pripremljen za prihvat onih koji ne dolaze svojim jahtama i brodovima, već Jadrolinijom.  Ovdje ćete se bez obzira boravite li u kući za odmor ili apartmanu odmah uklopiti u otočki život, jer drugačije je zapravo i nemoguće. Ritam je na otocima mirniji od onoga na kopnu, a ovdje će vas i sam pogled na more i nebo relaksirati. Zrak ovdje ima drugačiji miris. A okusi su posebno naglašeni. Obilje svježih domaćih proizvoda, svježe ribe i morskih plodova uz čašu otočkog vina izuzetno će vam prijati nakon dana provedenog na moru. U Milni ćete naići na idealne uvjete za ronjenje, jedrenje, ribolov, sportove na vodi i one na kopnu. Cijeli je otok umrežen biciklističkim stazama, a četiri staze počinju u Milni. Bicikle možete i iznajmiti, a dobar dio otoka možete obići i pješice. Nedaleko Milne posjetite svjetionik Ražanj, utvrdu Baterija, kameni most kraj Ložišća, arheološko nalazište gradina Rat, kuću Vladimira Nazora koji je ovdje proveo dio djetinjstva, kaštel Gligo u uvali Bobovišća i mnoge druge zanimljivosti. Brač je poznat po svom bijelom kamenu stoga otkrijte obiteljske radionice za njegovu obradu u mjestu Humac, posjetite najstarije mjesto na otoku – Škrip i mali muzej maslinovog ulja. Maslinovo ulje i vino samo su neki od lokalnih proizvoda savršene kakvoće i arome. 

Za ljubitelje adrenalina preporučamo rafting na rijeci Cetini ili zip-line u Omišu. Na oba izleta možete krenuti direktno iz Milne, a ako ne želite s otoka ovdje ćete se također zabaviti u školi ronjenja, ronilačkim izletima ili izletima brodom po uvalama. Uvečer ćete naići na mnoštvo malih kafića i restorančića koji će vam ponuditi idealnu večer. Šetnja po rivi posebna je noću kada se žamor utiša, upale ferali i zasjaju zvijezde. Milna će vam ponuditi romantiku i intimu, ali i zabavu i društvo, što god vam odgovaralo. Ona je utočište za sve generacije i svakome izlazi u susret. Posebno ćete se zabaviti ako u Milnu stignete baš kada se održava potezanje Mrduje, gdje se stanovnici obližnje Šolte takmiče sa stanovnicima Milne u potezanje otočića Mrduje kojeg zavežu špagom s brodova i svatko vuče na svoju stranu. Manifestacija traje dva dana a uključuje brojna takmičenja između otočana i naravno završnu feštu. Za ljubitelje trčanja organizira se Kalaton, što je zapravo kombinacija riječi kala i maraton. Radi se o jedinstvenoj utrci gdje će trkači ne samo upoznati mjesto nego i uživati u panoramama.  Fjera Gospe Karmelske svečani je dan župe i općine, pa se osim procesije organiziraju mnoga kulturna i zabavna događanja, a održava se 16.7.

Rezervirajte svoj smještaj u Dalmaciji na vrijeme, nemojte propustiti svoj odmor iz snova u Hrvatskoj!