Atrakcije na Peloponezu

 

Kada ste na godišnjem odmoru sa obitelji želite u potpunosti iskoristiti to vrijeme i doživjeti nešto novo. Na Peloponezu ćete naći mnoštvo atrakcija i znamenitosti, koje su kako to obično u Grčkoj biva od velikog povijesnog i historijskog značenja. Antički gradovi i mjesta su porinuti u tisućljetnu prošlost ovog komadića Zemlje. Ovdje Vam navodimo najveće atrakcije, kako biste već od samog početka mogli dobro isplanirati Vaš godišnji odmor i naravno, doživjeli nešto novo.

Kalavrita i Vouraikos-dolina

Okolica grada Kalavrita je veoma pogodna za pješačenje, a osobito je omiljena Vouraikos-dolina. Priuštite si i vožnju uskotračnom željeznicom iz 1885 g., te zupčanom željeznicom, koja vozi od Diakopto do Kalavrita.

Delfi(Delphi)

Tko još nije čuo za proročanstvo iz Delfa? Što se zapravo krije iza toga? Delfi je bio grad u antičkoj Grčkoj, sjeverno od Korintskog zaljeva (u današnjoj Središnjoj Grčkoj) i svojedobno je ljudima važio za centar svijeta. Za Delfi se veže i mit o Božici zemlje Geji (Gaia). Proročanstvo Delfa je bilo posvećeno Apolonu, a njegova posrednica je bila Pitija, jedina žena koja je smjela ući u hram. Proročanstvo je bilo pozivano za sve velike odluke npr.ratove i time je imalo veliki utjecaj na politiku toga doba. Iskopine Delfa takodjer pripadaju UNESCO-ovoj Svjetskoj kulturnoj baštini.

Olimp

Olimp nije jedno jedino brdo, kako se često misli, nego najviše gorje u Grčkoj.

Njegov najviši vrh je Mitikas( Mytikas) sa visinom od 2.917 metara. Najlakše ga je doseći, ako se sa vrha Skala (2.866 m) predje preko grebena Kakoskala. Njegove flora i fauna su veoma osobite, kao i geološke formacije. Od 1938 g. je Olimp Prirodno zaštićeno područje.

Korintski kanal

Radi se zapravo o šest kilometara dugom umjetno napravljenom kanalu krajem 19. st. koji povezuje Korintski sa Saronskim zaljevom. Pogled na kanal, osobito sa mosta, koji preko njega vodi, je zadivljujući. To je 76 metara dobok usjek sa glatkim i strmim liticama. Uglavnom je preuzak za vožnju većim brodovima, ali obilazak manjim čamcima za izlete je svakako moguć i preporuke vrijedan.

Sparta

Sparta je zasigurno jedan od najpoznatijih grčkih gradova. Osnovana izmedju 950 i 800 g.pr.Kr. pod imenom Lakedeimon, bila je u antičko doba (kraj 6. st.) glavni grad peloponeske oblasti i istoimene države Lakonije. Porazom od Tebe 371 i 362g.pr.Kr. potpuno gubi svoju premoć i u 13.st. se konačno predaje, dok njeno mjesto zauzima Mistra. Izvan današnje Sparte se još mogu vidjeti ostaci antičke Sparte.

Mikena(Mykene)

Nekada je Mikena(Mykene) bila jedan od najznačajnijih gradova Grčke. Kod iskapanja su pronadjeni ostaci mikenskog Gornjeg grada, kiklopskog kružnog zida i Lavljih vrata. Vrata vjerojatno potječu iz 1250 g.pr.Kr.. Takodjer su otkriveni stari grobovi, veoma bogato opremljeni. Najstariji od njih datiraju iz 16.st.pr.Kr.. Na žalost, od palače jedva da je nešto ostalo očuvano. Iskopine Mikene predstavljaju veliki doprinos razumijevanju i poznavanju mikenskog perioda.

Epidaur(Epidauros)

Nedaleko od Atene, u Epidauru, se nalaze dvije znamenitosti:poznati amfiteatar i svetište Asklepios.

Iznad Epidaura se uzdiže gorje Arahneo ili Arachnaion, kako ga u Agamemnon-u naziva tragičar Eshil. Tu se na zelenoj litici brežuljka smjestilo Epidaurovo kazalište. Najpoznatije i najbolje očuvano od svih antičkih kazališta je izgradjeno od vapnenca u 3. st.pr.Kr..Može primiti 14.000 gledatelja, a pored lijepog položaja poznato je i po nenadmašnoj akustici - i na najvišem sjedalu na visini od 22 m je moguće razumjeti svaku izgovorenu riječ na pozornici. Ljeti se tu održavaju ˝Svečane igre Epidaura˝.

Druga atrakcija je svetište Asklepiosa, Boga izlječenja. Od 6. stoljeća je služilo kao ˝bolnica˝, u kojoj su ljudi tada liječeni uz pomoć rituala pročišćenja. Još uvijek je dobro očuvano i mnoge dijelove kompleksa je moguće posjetiti, npr. spavaone, gostinjsku kuću i Asklepiosov hram.

Maghoula-Galatas

Radi se o antičkoj iskopini otkrivenoj tek pred nekoliko godina. Nalazi koji su tamo iskopani su iznova napisali jedan dio povijesti. Došlo se do zaključka, da je zapravo mikenska kultura počela 200-300 godina ranije no što je bila pretpostavka, tj. - ca. 1700-1600 pr.Kr.. Pronadjen je jedan mikenski kupolasti grob, kao i drugi grobovi, žrtvenici i jedan mikenski akropolis. Dijelovi nalaza ove iskopine su izloženi u Arheološkom muzeju u Porosu.

Tiryns

Tiryns je antički grad, južno od Argosa u Argolskom zaljevu. Prema mitu osnovao ga je Protej. Prigodom iskapanja, koje je započeo Nijemac Heinrich Schliemann, otkriven je tzv. gornji grad odnosno mikenska palača. Tijekom narednog stoljeća su poduzeta daljnja iskapanja i time rekonstruiran ovaj antički grad.

Ribarsko selo Korfos

Korfos je ribarsko selo, koje je do danas ostalo poštedjeno diskoteka i suvenirnica. Čisto, bistro more i duga plaža privlače mnoge kupače.

Pilos

Zaljev Pilosa u potpunosti zaklanja od otvorenog mora 4,5km dugi, nenastanjeni otok Sfakteria. Gradić Pilos raspolaže modernom lukom za jahte, dobrim tavernama i plažama. Jako je pogodan za one koji su ljubitelji kupanja i sunčanja. Stoga rezervirajte vilu, kuću za odmor ili apartman u Pilosu!

 

Mikenska tvrdjava

Mikena(Mykene), koja se nalazi ca. 13km sjeverno od Argosa, je najznačajniji kompleks utvrda iz kasnoheladskog doba (1600-1100 pr.Kr.) u Grčkoj. Tvrdjava leži na jednom trokutastom brežuljku, na južnoj strani je odvojen od strmog brežuljka Sara dubokim Chavos-usjekom. Na sjevernoj strani se nalazi brdo Agios Elias.