Atrakcije na grčkim otocima

Grčki otoci su poradi svojih plaža i uvala česta destinacija za godišnji odmor. Dakako, pored plaža tu je još mnogo toga za otkriti i doživjeti. Za Vas smo napravili izbor najboljih atrakcija, kako biste mogli oblikovati što je moguće interesantniji i raznovrsniji godišnji odmor. U odgovarajućim podregijama ćete još dodatno doznati o znamenitostima pojedinačnih otoka.

Lavlja terasa Delos

Apolonovo svetište se nalazi na 3,5 km² velikom otoku Delos. Ostaci monumentalnih vratiju,više Apolonovih hramova i ˝Kuće Naksosa˝ su očuvani i vrijedni razgledavanja. Na tzv. Lavljoj terasi stoje još pet od izvornih devet lavova od mramora - jedan odista dojmljiv prizor.

Staro-Pýli (Paléa Pýli) na Kosu

Na sjevernom kraju otočkog gorja leže ostaci napuštenog sela Staro-Pýl. Skrivalo se na jednoj prostranoj površini iznad mora, otkuda nije moglo biti primjećeno. Prve gradjevine, jedna bizantijska utvrda i crkva potječu iz 11. stoljeća. Još se mogu posjetiti četiri crkve.

Ahileon(Achíllion) na Krfu

Maleni dvorac, koga je dala izgraditi austrijska carica Elizabeta zvana Sisi, još uvijek stoluje istočnom obalom Krfa. Okružen predivnim parkom sa mnogobrojnim skulpturama privlači još i danas mnoge posjetitelje. Carica je dvorac koristila za provodjenje godišnjeg odmora. Nakon njezine smrti kupio ga je car Vilhelm i tamo redovito provodio uskršnje blagdane. Dvorac je otvoren za posjetitelje tijekom cijele godine.

Arheološki muzej Krf

U Arheološkom muzeju na Krfu su uglavnom izloženi nalazi antičkog grada Kerkyra, između ostaloga ostaci dva zabata hrama, koji jasno pokazuju razvoj grčke umjetnosti. Također se mogu vidjeti i drugi povijesni nalazi. Muzej je otvoren tijekom cijele godine( izuzev ponedjeljka).

Angelókastro na Krfu

Anđeoska tvrdjava, kako se u prijevodu zove, je već mnogo puta spasila život stanovnicima na sjeveru Krfa. Nedaleko od mjesta Lákones, visoko iznad obale na jednoj strmoj litici, nalaze se ostaci ove utvrde. Do utvrde se možete popeti pješice i biti nagrađeni nezaboravnim prizorom.

Bizantinski muzej na Krfu

Bizantinski muzej je smješten u crkvi Panagía Antivuniótissa i u njemu su izložene više od stotinu vrijednih ikona iz 15. do 18. stoljeća. Ikone su sakupljene iz različitih crkava otoka i svaka je priča za sebe. Muzej je otvoren tijekom cijele godine (izuzev ponedjeljka).

Arheološki muzej na Kreti

U muzeju,smještenom u nekadašnji turski zatvor, su izloženi eksponati iz najrazličitijih epoha. Tu možete vidjeti i nalaze koji izvorno potječu iz Egipta kao i jednu rimsku brončanu figuru. Mnogi od njih su otkriveni prigodom iskapanja. Muzej je otvoren tijekom cijele godine (izuzev ponedjeljkom).

Knossós / Kreta

Nijedna druga palača iz minojskog doba nam ne kazuje više od palače iz Knososa. Ova saznanja možemo uglavnom zahvaliti arheologu Sir Arthuru Evansu, koji je istraživao ovo područje više od 40 godina. Kompleks je po svemu sudeći egzistirao izmedju 2000 i 1450 pr.Kr.. Ukupno je imao ca. 1.400 prostorija, centralno mjesto je predstavljao ca. 50 x 30 m veliki središnji dvor. U Knososu je živjelo 10.000 ljudi. Kompleks je svakako vrijedan posjeta i otvoren je tijekom cijele godine.

Samariá-kanjon na Kreti

Navodno je ovo najduži kanjon u Europi. Proteže se dužinom od 18 km kroz Bijele planine i sastavni je dio istoimenog Nacionalnog parka. Kanjon je moguće posjetiti od konca svibnja do listopada, dok je ostatak godine zatvoren poradi mogućeg odrona kamenja. Sama ruta je doživljaj za sebe i nudi prekrasne prizore.

Manastir Arkádi na Kreti

Nekadašnji manastir Arkádi danas daje prostor muzeju, koji govori o povijesti njegovih stanovnika, koji su se onomad pobunili protiv otomanske vladavine. Stoga važi za nacionalno svetište otoka. Restaurirana je i bivša manastirska crkva, koju je takodjer moguće posjetiti. Manastir je otvoren svaki dan.

Kazalište narodnog plesa Nélli Dimóglou na Rhodos-u

U Kazalištu narodnog plesa se mogu vidjeti klasični grčki plesovi u izvornim nošnjama i čuti grčke narodne pjesme. U svakom slučaju je to jedno dobro mjesto za upoznati grčku tradiciju i kulturu. Manje grupe čak imaju i mogućnost učestvovanja u radionicama. Kazalište je otvoreno od lipnja do listopada.

Viteška ulica na Rhodos-u

Od bolnice vitezova iz reda Ivanovaca pa sve do Palače Velikog magistra proteže se Viteška ulica (Odós Ippotón),koja potječe iz kasnog srednjeg vijeka. Ulica je obrubljena različitim kućama pripadnika viteškog reda, svaka ukrašena odgovarajućim grbom. Nažalost, unutrašnjost kuća nije moguće posjetiti, ali i sama šetnja dobro očuvanom ulicom je poseban doživljaj.

Crkva Gospe na Rhodos-u

U središtu Líndosa se nalazi ova crkva, koja potječe iz 15. stoljeća. U njoj se možete diviti preko 80 fresaka, od kojih svaka ima svoju povijest. Stvorene su koncem 18. stoljeća. Sa Akropolisa se pruža predivan pogled na crkvu.

Akropolis Líndos na Rhodos-u

Uspon ka brdu sa utvrdom je nešto otežan, ali se u svakom slučaju isplati. Antičke građevine su otkrivene tek početkom 19. stoljeća. Već sa prve visoravni se ukazuje čaroban pogled dolje na plažu. Ali tu su također već vidljivi prvi antički ostaci, npr. nekoliko baza stupova, čije kipove je rimski admiral Cassius zacijelo odvezao za Rim.

Utvrda Ivanovaca se nalazi gore više na brdu i ulazak u nju je ravan putovanju kroz vrijeme antike: stupovi, oltari i zidine čine da zaboravite sadašnjost. Ostaci Ateninog hrama se nalaze još više na brdu i potječu iz 4.st.pr.Kr.. Odatle se pruža divan pogled koji zaustavlja dah.

Okamine drveća na Lesbos-u

Na zapadnom kraju Lesbosa, u jednom danas ogoljenom području bez drveća, nalaze se ove 20 milijuna godina stare okamine stabala drveća. Najviše među njima je skoro 4.5 m visoko. Ova jedinstvena znamenitost se nalazi u Zaštićenom parku prirode Apolithoméno Dásos-Petrified Forest.

Niziron (Níssiros)

Ovdje se radi o vulkanu čiji je krater dug 3,5 i širok 1,5 kilometar. Još uvijek se diže sumporna para i na nekim mjestima opasno ključa. Ali, vulkan već odavno više nije aktivan i čak se može cestom propješačiti sve do dna kratera. Gore na krateru leže oba sela Emporios (Emboriós) i Nikeja (Nikiá).