Grčka kultura

 

Grci su posebno ponosni na svoja kulturna događanja kojima ostaju vjerni. Tradicije, religija, glazba, jezik, jela i vina su najvažnije značajke grčke kulture i trebalo bi ih se bar malo poznavati ako se želi posjetiti prelijepa grčka zemlja.

Većina tradicija i proslava, koje su ostale očuvane i koje se još uvijek slave, vjerskog su porijekla.

Zaruke

U Grčkoj je običaj, zaručiti se prije vjenčanja. Muškarac mora tražiti ruku žene, koju voli, od njenog oca.

Svadbeni običaj

U nekim područjima Grčke mladenka dobije miraz od svoje majke, baka i teta, koji se sastoji od posteljine, ručnika i veziva napravljenih ručnim radom. Mladenkin otac svojoj kćeri i svom zetu pokloni namještenu kuću kao svadbeni dar. Međutim, danas u Ateni i drugim većim gradovima to više nije tako.

Imendan

U Grčkoj je imendan važniji, nego rođendan. Većina grčkih imena potječe od vjerskih svetaca. Jedna tradicija se do danas zadržala u Grčkoj - svatko, tko nosi ime nekog sveca, na taj dan slavi svoje ime.

Karneval

U grčkoj se karneval naziva Apokries i slavi se tri tjedna. Počinje nedjeljom i završava danom zvanim čisti ponedjeljak (Kathari Deftera).

Uskrs

Uskrs je najvažnija proslava u grka, važnija nego Božić. Žene boje jaja u crvenu boju, kumovi kupuju svojoj kumčadi novu obuću, odjeću i jednu svijeću, a u selima se fasade kuća i ulice kreče u bijelo.